Thuiskomst van een meesterwerk. De terugkeer van het Laurentius-altaarstuk van Maarten van Heemskerck

Thuiskomst van het Laurentius-altaarstuk bij de Grote Kerk Alkmaar, fotografie Erna Faust Thuiskomst van het Laurentius-altaarstuk bij de Grote Kerk Alkmaar, fotografie Erna Faust

Stichting Theater De Vest en Grote of Sint-Laurens Kerk ontvingen een Projectinvestering Instellingen voor de tentoonstelling Thuiskomst van een meesterwerk. De terugkeer van het Laurentius-altaarstuk van Maarten van Heemskerck. In de Grote Kerk in Alkmaar hing tot halverwege de 16e eeuw een altaarstuk, geschilderd voor de kerk door Maarten van Heemskerck. Het is het grootste drieluik dat in de Noordelijke Nederlanden is gemaakt. In 1581, na de beeldenstorm werd het aan de koning van Zweden verkocht, waar het tot op heden te zien was in de Dom van Linköping. Het enorme veelluik heeft de Dom niet eerder verlaten, maar de zijluiken keren nu voor een aantal maanden in bruikleen terug naar Alkmaar. De luiken zijn te zien in de Grote Kerk van 21 april t/m 7 oktober 2018, in het kader van het vijfhonderdjarig bestaan van de kerk.

In het Stedelijk Museum Alkmaar wordt daarbij t/m 26 augustus een presentatie getoond over de totstandkoming van het altaarstuk. De tentoonstelling richt zich op contracten tussen schilder en opdrachtgevers, portretten van de dochter en schoonzoon van een van de opdrachtgevers door dezelfde schilder rond een zeer bijzonder bruikleen uit New York: het originele getekende ontwerp voor één van de luiken. Daarbij toont het museum een film over het hele proces van terugkeer: voorbereidingen voor transport en verpakking en de installatie op de originele plek in de kerk in Alkmaar.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd