Toekenningen Bijdrage Internationale Samenwerkingsprojecten Erfgoedinstellingen

Julio Gonzālez, Monsieur Cactus (L’Homme Cactus I), 1939, gegoten brons. Uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag. Julio Gonzālez, Monsieur Cactus (L’Homme Cactus I), 1939, gegoten brons. Uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag.

Vier instellingen ontvingen onlangs een bijdrage voor internationale samenwerkingen op het gebied van cultureel erfgoed. Dat zijn: Het Dolhuys – Museum van de Geest met een overzichtstentoonstelling over Willem van Genk in samenwerking met l’Art Brut in Lausanne en de Hermitage in Sint-Petersburg; Museum Catharijneconvent met Splendid Isolation over twee collecties Middeleeuwse altaren uit Noorwegen en Zuid-Spanje; Centraal Museum met de tentoonstelling Caravaggio en Europa in samenwerking met Alte Pinakothek in München; en het Gemeentemuseum Den Haag over de relatie tussen Gonzālez en Picasso samen met o.a. Museum Reine Sofia in Madrid.

Het Dolhuys
Het Dolhuys wil aandacht besteden aan Willem van Genk, één van de bekendste outsider art kunstenaars. Er zal een overzichtstentoonstelling te zien zijn in het Outsider Art Museum, Hermitage Amsterdam. De expositie zal doorreizen naar het Collection de l’Art Brut in Lausanne en de Hermitage in Sint-Petersburg. Optioneel is Museum Dr. Ghuislain in Gent. Om deze tentoonstelling te realiseren wordt een haalbaarheidsonderzoek gedaan. Dit onderzoek is gericht op het bezoeken van de museale locaties en het bestuderen van de werken ter plaatse.

Museum Catharijneconvent
Museum Catharijneconvent zal een tentoonstelling en omvangrijke publicatie maken over Middeleeuwse altaren uit Noorwegen en Zuid-Spanje door twee van de mooiste en best bewaard gebleven collecties van middeleeuwse altaren (in Noorwegen en Zuid-Spanje) en aanverwante religieuze stukken voor het eerst samen te brengen. Deze collecties vertonen opvallende overeenkomsten en samen geven ze een indruk hoe kerken en altaren in Engeland, de Nederlanden, Frankrijk of Duitsland er in de 13de en 14de eeuw uitzagen. De tentoonstelling zal naar verwachting in het najaar van 2019 plaatsvinden in het Catharijneconvent en later indien mogelijk doorreizen naar Engeland en Frankrijk.

Centraal Museum
Het Centraal Museum Utrecht organiseert samen met de Alte Pinakothek in München een tentoonstelling over de Utrechtse Caravaggisten in internationale context. Over de Utrechtse Caravaggisten zijn in het Centraal Museum eerder tentoonstellingen gemaakt in 1951 en 1986/87. De huidige tentoonstelling heeft een andere en meer persoonlijke insteek en gaat over de kernperiode van het Europees Caravaggisme (1600-1630). De nadruk ligt op drie Utrechtse Caravaggisten: Gerard Honthorst, Hendrick ter Bruggen en Dick van Baburen, en de effecten van de reis naar Rome op hun werk. De tentoonstelling volgt de drie Utrechters op hun reis, maakt inzichtelijk wat het met hen deed en toont hun mooiste werk te midden van hun Italiaanse, Franse, Spaanse en Vlaamse collega’s. De tentoonstelling is naar verwachting te zien in Utrecht van december 2018 t/m maart 2019 en in München van april 2019 tot en met juli 2019. 

Gemeentemuseum Den Haag
Het Gemeentemuseum zal een overzichtstentoonstelling maken van het werk van kunstenaar Julio González, een invloedrijke Spaanse beeldhouwer (1876 – 1942). De meeste tentoonstellingen van González worden binnen de Spaanse grenzen georganiseerd en het is meer dan zestig jaar geleden dat een tentoonstelling over zijn werk in Nederland plaatsvond (1955 in het Stedelijk Museum Amsterdam). De tentoonstelling is een ode aan de kunstenaar, maar tegelijkertijd een verhaal over vriendschap en inspiratie. De vriendschap tussen González en Picasso staat centraal, maar in drie kleinere kabinetten worden ook de vriendschappen met Brancusi, Pablo Gargallo en Hans Hartung belicht. Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide tweetalige publicatie. De tentoonstelling loopt van november 2017 tot en met april 2018.

tot stand gekomen met:

gerelateerd