Toekenningen Bijdrage Publicaties

Het moet anders, de veranderende wereld van de Nederlandse koe, Hans van der Meer & Paradox Het moet anders, de veranderende wereld van de Nederlandse koe, Hans van der Meer & Paradox

Beeldend kunstenaars en uitgevers kunnen voor de productie van bijzondere publicaties over het werk van levende beeldende kunstenaars uit Nederland een Bijdrage Publicaties aanvragen. De bijdrage kan tweemaal per jaar worden aangevraagd, de eerstkomende deadline is 17 september 2018.

Onlangs werd voor elf publicaties een bijdrage toegekend:

Irene Kopelman – Cardinal Points
Irene Kopelman ontvangt een bijdrage voor de publicatie Cardinal Points, een onderzoek naar het Argentijnse landschap, de verschillende ecosystemen en de geschiedenis. De publicatie is het tiende deel in de serie Notes on Representation, waar zij in 2007 mee is begonnen.

Stedelijk Museum Amsterdam – Truth Futurism
Ter gelegenheid van de solotentoonstelling van Metahaven (Vinca Kruk en Daniel van der Velden) in het Stedelijk Museum Amsterdam verschijnt een eerste oeuvrepublicatie waarin het werk van Metahaven in een kunsthistorisch perspectief wordt geplaatst. Metahaven geeft de publicatie, die zich specifiek richt op hun video- en filmwerk, zelf vorm. Het museum werkt voor tentoonstelling en publicatie samen met ICA Londen.

Karianne Bueno, Clearing along San Josef main, 2013, uit de serie Doug’s cabin. © Karianne Bueno

Karianna Bueno – Doug’s Cabin
De publicatie Doug’s Cabin is een monografie van Karianna Bueno, waarbij ‘dwalen’ het uitgangspunt is. Het is traag en mysterieus; het appelleert aan een intuïtief begrip dat vergelijkbaar is met dat van de films van Andrei Tarkovsky of David Lynch. Zodra je probeert om de logica van het verhaal met je verstand te begrijpen, glipt het uit je handen.

Mister Motley – Mister Motley kiest
Mister Motley wil een eenmalige fysieke publicatie realiseren om de meest betekenisvolle, kritische, aangrijpende, grappige, diepgravende of controversiële online-verhalen opnieuw naar voren te halen en in een nieuwe samenhang te presenteren. Caroline Ruijgrok treedt op als gastredacteur/gastcurator.

© Paul Kooiker, uit de serie Eggs and Rarities, 2018

Art Paper Editions – Paul Kooiker, Eggs and Rarities
Het kunstenaarsboek Eggs and Rarities van Paul Kooiker zal bestaan uit 164 foto’s, waarbij telkens twee gezamenlijk worden gepresenteerd in verrassende combinaties, die leiden tot het absurde of banale, tot een heel persoonlijk of ernstig resultaat. Kooiker werkt altijd in series, waarbij hij met name geïnteresseerd is in een onderzoek. Dit resulteert in een projectmatige aanpak dat meestal leidt tot het maken van een tentoonstelling en een kunstenaarsboek.

Wouter Osterholt – Paraíso Ocupado
De publicatie van het omvangrijke project Paraíso Ocupado is gebaseerd op een stedenbouwkundig plan uit 1968 van Lúcio Costa en Oscar Niemeyer voor Barra da Tijuca, het zuidwestelijke deel van Rio de Janeiro. De publicatie is een poging om de totaliteit van het project Paraíso Ocupado, een samenwerking met Elke Uitentuis en Ingrid Hapke, te omvatten en wordt uitgebracht in samenwerking met uitgeverij Onomatopee in Eindhoven.

Paradox – Het moet anders, de veranderende wereld van de Nederlandse koe
Paradox ontvangt een bijdrage voor een publicatie van fotograaf Hans van der Meer, die de stand van zaken in de voedselproductiesector ondervraagt. Het boek wordt gecomplementeerd met een online module waarin extra materiaal toegankelijk wordt gemaakt, waarvoor een extra bijdrage voor technische innovatie is toegekend. De publicatie verschijnt bij een gelijknamige tentoonstelling in Stedelijk Museum Alkmaar, waarvoor een Projectinvestering Instellingen werd toegekend.

Stichting Niet Normaal – ROBOT LOVE
De technisch innovatieve publicatie ROBOT LOVE verschijnt bij gelijknamige evenement dat Stichting Niet Normaal zal organiseren in de Campina Melkfabriek Eindhoven, van 15 september t/m 2 december. De publicatie zal op meerdere manieren te lezen zijn: als opinieboek (ter verdieping), kunstboek (beelden van alle kunstenaars),) en how to gids (met conversaties tussen chatbot PIP en online bezoekers). Het boek bevat verder essays van gerenommeerde auteurs en wetenschappers.

Art Paper Editions – Ruth van Beek, How To Do The Flowers
In het kunstenaarsboek How To Do The Flowers van Ruth van Beek wordt een overzicht gepresenteerd van haar verzamelde beeldarchief. Dit archief is een steeds grotere rol gaan spelen in haar werk. Gecombineerd met modellen en probeersels voor collages tonen ze een werkproces en vormen ze een handleiding voor het maken van nieuw werk. Doordat de pagina’s dun zijn zullen de afbeeldingen doorschijnen, soms ontstaan hierdoor opzettelijke combinaties.

Sigrid Calon, Risograph A3+ prints uit het boek To the extend of / \ | & -, 2013

Sigrid Calon – Squares & Circles_1/1_1/2_1/4_1/8
Een kunstenaarsboek van Sigrid Calon waarin ze een nieuwe vormentaal ontwikkelt. Het concept, de inhoud, de ontwerpen, de vormgeving, het drukken en de afwerking verzorgt ze zelf en de publicatie wordt in eigen beheer uitgegeven. Het bindwerk zal worden gedaan door Judith van Daal.

Uitgeverij Bas Lubberhuizen – Zoon
Een bijdrage voor de publicatie Zoon van Koos Breukel. Hij fotografeert zijn zoon Casper sinds zijn geboorte in 2000. Dit heeft geresulteerd in een reeks intieme portretten, waarin verschillende fases van zijn leven zijn vastgelegd en de band tussen vader en zoon reflecteren. Het boek verschijnt bij een gelijknamige tentoonstelling in Huis Marseille.

tot stand gekomen met:

gerelateerd