Toekenningen Experimenteerreglement kunstenaarshonoraria

Maria Roosen, Bellenrek, 2017. Foto: Sander Luske. Kunsthal KAdE ontving een bijdrage voor het honorarium van Maria Roosen. Maria Roosen, Bellenrek, 2017. Foto: Sander Luske. Kunsthal KAdE ontving een bijdrage voor het honorarium van Maria Roosen.

Musea en andere instellingen kunnen voor honoraria aan beeldend kunstenaars bij het Mondriaan Fonds een gedeeltelijke compensatie aanvragen als zij de richtlijn voor kunstenaarshonoraria toepassen. Bij deze aanvragen worden het werk en de tentoonstelling niet inhoudelijk getoetst, wel wordt beoordeeld of instellingen de richtlijn toepassen en op welke wijze. De richtlijn kunstenaarshonoraria is begin dit jaar geïntroduceerd door verschillende belangenverenigingen voor beeldende kunst in Nederland. Al meer dan honderd musea en presentatie-instellingen onderschrijven de richtlijn. Sinds kort hanteert ook Fonds 21 de richtlijn voor kunstenaarshonoraria bij het beoordelen van projectaanvragen waarbij kunstenaars met een praktijk in Nederland betrokken zijn.

Onlangs ontvingen de volgende instellingen via het Experimenteerreglement een tegemoetkoming voor het kunstenaarshonorarium:

Rijksmuseum Twenthe
Een bijdrage voor het honorarium van de kunstenaars die deelnemen aan de tentoonstelling De Aard der Dingen. Het gaat om negen hedendaagse tekenaars die rondom het thema ‘schepselen’ de natuur observeren. Deelnemende kunstenaars zijn: Roos Holleman, Kinke Kooi, Hans de Wit, Arno Kramer, Anouk Griffioen, Emmy Bergsma, Aline Eras, Sigrid van Woudenberg en Hanneke Francken. Van 5 november 2017 tot en met 25 maart 2018 te zien bij het Rijksmuseum Twenthe in Enschede.

Nest Den Haag
Een bijdrage voor het honorarium van Zoro Feigl voor een solotentoonstelling in de omvangrijke Electriciteitsfabriek in Den Haag, georganiseerd door platform voor hedendaagse kunst Nest. De tentoonstelling met Zoro Feigl zal plaatsvinden van januari tot en met maart 2018.

Museum De Domijnen
Een bijdrage aan de honoraria van vijftien kunstenaars voor de zomertentoonstelling Ben ik een Dier? – reflecties op mens en dier in de kunst, die te zien zal zijn van 11 juni tot en met 27 augustus in Museum De Domijnen in Sittard. Het gaat om de volgende kunstenaars: Pinar Demirdag, Viola Renate, Charlotte Dumas, Emily Kocken, Melanie Bonajo, Gwen Stok, Elin Magnusson, Niki Lindroth von Bahr, Christiaan Zwanikken, Tom Loois, Mitsy Groenendijk, Greta Alfaro, Maarten Wetsema, Vanna Bowles en Thomas Thwaites.

MAMA
Een bijdrage voor het honorarium van Dorien van Meel wegens haar deelname aan de groepstentoonstelling Gentle Dust, van 7 september tot en met 29 oktober. In de tentoonstelling, die mede is samengesteld door Van Meel, verbeelden kunstenaars, activisten en schrijvers wat kunst kan zijn buiten de zogenaamde neutraliteit van het museum van moderne kunst.

Kunsthal KAdE
Een bijdrage voor het honorarium van beeldend kunstenaar Maria Roosen. In de solotentoonstelling VUUR toont zij nieuw en oud werk. Onderdeel van de tentoonstelling zijn de ‘glazen bouwstenen van het leven’- zoals Roosen ze zelf noemt – die zijn uitgevoerd in alle kleuren die in de glasblazerij mogelijk zijn. Te zien tot en met 7 januari 2018.

tot stand gekomen met:

gerelateerd