Toekenningen Experimenteerreglement kunstenaarshonoraria

Gabey Tjon a Tham, The Monads, 2016. Gabey Tjon a Tham, The Monads, 2016.

Musea en andere instellingen kunnen voor honoraria aan beeldend kunstenaars een gedeeltelijke compensatie aanvragen als zij de richtlijn voor kunstenaarshonoraria toepassen. Bij deze aanvragen worden het werk en de tentoonstelling niet inhoudelijk getoetst, wel wordt beoordeeld of instellingen de richtlijn toepassen en op welke wijze. De richtlijn kunstenaarshonoraria is begin vorig jaar geïntroduceerd door verschillende belangenverenigingen voor beeldende kunst in Nederland. Al meer dan honderd musea en presentatie-instellingen onderschrijven de richtlijn.

Deze maand ontvingen tot nu toe de volgende instellingen een bijdrage via het Experimenteerreglement kunstenaarshonoraria:

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
In het kader van het festival Something Raw nodigde Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond het collectief ‘buren’ (Oshin Albrecht en Melissa Mabesoone) uit om hun beeldend werk te presenteren in combinatie met live ‘snippets’: korte scènes uit hun nieuwe voorstelling Blue Skies Forever. De installatie van het beeldende werk zal gedurende de hele maand maart te bezoeken zijn. De performances vonden plaats tijdens het festival. Ook ontving de instelling een bijdrage voor het honorarium van Kasper De Vos, voor zijn tentoonstelling A Rolling Stone Gathers No Moss, te zien vanaf 8 april.

buren, Blue Skies Forever, © Joeri Thiry

Nest
Nest ontvangt een bijdrage voor een groepstentoonstelling met vier kunstenaars: Lotte Geeven, Oscar Santillán, Yeb Wiersma en Vibeke Mascini. De kunstenaars passen allen bestaand werk aan voor de presentatie Downtime, die op 13 april opent.

Waterliniemuseum Fort bij Vechten
Het Waterliniemuseum Fort in Vechten te Bunnik organiseert de solotentoonstelling Hester Pilz, een moeizaam zoeken naar staan van april t/m oktober 2018. Het museum ontving een bijdrage ter compensatie van het honorarium van Pilz die nieuw en bestaand werk zal presenteren.

Tetem
Tetem ontvangt een bijdrage voor de solotentoonstelling The Monads met werk van Gabey Tjon a Tham. De tentoonstelling is te zien van 26 juni t/m 30 september 2018. Ook ontvangt de instelling een bijdrage voor Stelarc – StickMan, waarvoor Stelios Arcadiou bestaand werk aanpast. Deze tentoonstelling vindt plaats van 17 mei t/m 19 augustus 2018.

Het Nieuwe Instituut
Een bijdrage aan het honorarium van Jonas Staal voor een expositie bij Het Nieuwe Instituut: Stephen K Bannon: A Propaganda Perspective By Jonas Staal. De kunstenaar maakt nieuw werk voor de presentatie.

Frans Hals Museum | De Hallen
Bijdrage aan de honoraria van de deelnemende kunstenaars aan de tentoonstelling Rendez-Vous: Jasper Hagenaar, Anton Henning, Shezad Dawood, Nedko Solakov, Laurence Aëgerter, Hans Aarsman, Roy Villevoy, Mieke Bal, Valérie Mannaerts, Koenraad Dedobbeleer, Koos Breukel, Pieter Vermeersch, Batia Suter, Raúl Ortega Ayala, Riet Wijnen, Birthe Leemeijer, Michael Borremans, Jan Andriesse, Nina Katchadourian, Luuk Wilmering, Melvin Moti, Pierre Bismuth en Cédric Noël.
Bewaerschole
De Bewaerschole in Burgh Haamstede ontvangt een bijdrage voor de honoraria van Ronald Boer en Jonmar van Vlijmen (De Onkruidenier) voor de tentoonstelling De Halotolerante mens.

Villa Zebra
Een bijdrage aan de honoraria van de kunstenaars die deelnemen aan de tentoonstelling Ticket to the Toekomst bij Villa Zebra in Rotterdam. Dit zijn: Helmut Smits, Chantal van Heeswijk, Hillegon Brunt, Stefan Gross, Floris Kaayk, Folkert de Jong, Onno Poiesz, Sjoerd Knibbeler, Collectief Kamp Horst, Menno Hiele en Studio Made By.

Onomatopee
Bijdrage voor de kunstenaars die deelnemen aan de expositie The Trouble with Value: Rachel Carey, Monique Hendriksen, gerlach en koop, Gert Jan Kocken, Fokus Grupa, Benera & Estefan, Adrian Paci, Karolina Grzywnowicz en Kornel Janczy.

Van Abbemuseum
Het Van Abbemuseum in Eindhoven ontvangt een bijdrage aan het honorarium van Gam Bodenhausen voor Grey Knotts, van 28 april tot 16 september 2018. Zij maakt voor deze tentoonstelling nieuw werk.

EYE Filmmuseum
Een bijdrage ter compensatie van het honorarium van Alex van Warmerdam, voor de realisatie van nieuw werk. Zijn solotentoonstelling in het EYE Filmmuseum is te zien van 10 juni t/m 2 september 2018.

Alex van Warmerdam, Schets voor schepselen van het woud, 2017. Foto: Peter Cox

Willem Twee
Bijdrage aan de honoraria van vijftien kunstenaars die meedoen aan de expositie Neue Heimat bij Willem Twee in Den Bosch: Eveline van de Griend, Marc Bijl, Bram Braam, Johannes Buss, Chan Sook Choi, Iris van Dongen, Hadassah Emmerich, Nicoline van Harskamp, Roi Alter, Jan Hoek, Benjamin Li, Stephan Mörsch, Anssi Pulkkinen, Yorgos Sapountzis en Helen Verhoeven.

tot stand gekomen met:

gerelateerd