Toekenningen Experimenteerreglement kunstenaarshonoraria

Pauline Boudry & Renate Lorenz, Opaque, 2014. Installatie met super 16mm, Ellen de Bruijne Projects. Pauline Boudry & Renate Lorenz, Opaque, 2014. Installatie met super 16mm, Ellen de Bruijne Projects.

Beeldende kunstinstellingen die de richtlijn voor kunstenaarshonoraria toepassen kunnen bij het Mondriaan Fonds hiervoor een gedeeltelijke compensatie aanvragen via het experimenteerreglement.  Bij deze aanvragen wordt het werk en de tentoonstelling niet inhoudelijk getoetst, wel wordt beoordeeld of instellingen de richtlijn toepassen en op welke wijze. Onlangs ontvingen onder meer Garage Rotterdam, Kunstvereniging Diepenheim, PLANETART, Stichting Kranenburgh en Marres Huis voor Hedendaagse Cultuur deze bijdrage, die sinds 1 januari 2017 bestaat.

De richtlijn voor kunstenaarshonoraria is begin dit jaar geïntroduceerd door verschillende belangenverenigingen voor beeldende kunst in Nederland, zoals Platform Beeldende Kunst en De Zaak Nu. Op dit moment onderschrijven meer dan honderd musea en presentatie-instellingen de richtlijn. Het Mondriaan Fonds vindt het noodzakelijk dat kunstenaars voor hun werk een redelijk honorarium ontvangen en wil de toepassing van de richtlijn (zeker in het beginstadium) stimuleren. Het ministerie van OCW heeft hiervoor een bedrag van 600.000 euro beschikbaar gesteld.

Garage Rotterdam
Voor de tentoonstelling Nora ontving Garage Rotterdam een bijdrage aan de honoraria van de deelnemende kunstenaars J&B, Luiz Roque, Pauline Boudry & Renate Lorenz. De tentoonstelling toont nieuw en bestaand werk en is te zien van 1 september t/m 20 oktober 2017.

Kunstvereniging Diepenheim
Kunstvereniging Diepenheim ontving een compensatie voor het honorarium van Lisa Reitmeier. Haar solotentoonstelling Penumbra zal – met nieuw en bestaand werk – het gehele gebouw van de vereniging beslaan en is te zien in het najaar van 2017.

PLANETART
PLANETART ontving een bijdrage aan de kunstenaarshonoraria voor het GOGBOT festival, dat plaatsvindt van 7 t/m 10 september 2017. De deelnemende kunstenaars zijn: Angelo Vermeulen, Arnout Hulskamp, Bibichini, Craftsmen, Daan Johan, Daniela de Paulis, Edwin van Aalderen, Empress Stah, Frederik de Wilde, Freerk Wieringa, Gaby Tjon A Tham, Heidi Hörsturz, Jelle de Graaf, Joris Strijbos, Jort van Welbergen, Joseph Klibansky, Julian van Aalderen, Julius Horsthuis, Luke Jerram, Maartje Dijkstra, Marco Broeders, Matthijs Munnik, Michel Suk, Pandelis Diamantides, Polo Vredenburg, Saygin Soher, Zoetrope 3, Stefan Schäfer, Teun Vonk, Valery Vermeulen, Via Oral en Youngbloods.

Stichting Kranenburgh
Een bijdrage voor de kunstenaars die, met zowel nieuw als bestaand werk, deelnemen aan de Het Zalig Nietsdoen. Deze groepstentoonstelling bij culturele buitenplaats Kranenburgh in Bergen vindt nog plaats t/m 24 september 2017. De deelnemers zijn: Inge Meijer, Tanja Ritterbex, Diederik Gerlach, Matthijs Munnik, Navid Nuur, Jonas Lund, Feiko Beckers, Claire Harvey en David Rickard.

Marres Huis voor Hedendaagse Cultuur
Een bijdrage aan de kunstenaarshonoraria voor de tentoonstelling The Materiality of the Invisible, die te zien is in het najaar van 2017. De presentatie is het resultaat van samenwerking tussen archeologen en hedendaagse kunstenaars, opgezet door Marres Huis voor Hedendaagse Cultuur. Deelnemende kunstenaars met nieuw werk zijn: Ruben Castro, Raewyn Martyn, RAAAF. Kunstenaars met bestaand werk: Semâ Bekirovic, Marinus Boezem, Lonnie van Brummelen, Fernando Sánchez Castillo, Imran, Channa,Jan Dietvorst, Mikail Karikis, Jeroen Kooijmans, Irene Kopelman, Daniel Knorr, Alice Miceli, Stéphanie Saadé, Oscar Santillan, Daniel Silver, Allesandro Covini, Marjan Teeuwen, Leonid Tsvetkov en Roy Villevoye.

tot stand gekomen met:

gerelateerd