Toekenningen Internationale Samenwerkingsprojecten Erfgoedinstellingen

Casa Milà van Antoni Gaudí. Bron: Museum Het Schip Casa Milà van Antoni Gaudí. Bron: Museum Het Schip

De Vrije Universiteit Amsterdam en Museum Het Schip ontvingen onlangs een Bijdrage Internationale Samenwerkingsprojecten Erfgoedinstellingen. Deze bijdrage is bestemd voor een of meerdere Nederlandse erfgoedinstellingen die samenwerken met buitenlandse erfgoedinstellingen in onderzoeksprojecten op gezamenlijke collectiegebieden. Doel is nieuwe inzichten, onderzoek en internationale samenwerkingen op het gebied van cultureel erfgoed te stimuleren die internationaal zullen opvallen door hun belang en zullen resulteren in een presentatie.

Museum Het Schip
In Museum Het Schip opent op 2 oktober 2018 een tentoonstelling over de organische bouw- en sierkunst van Antoni Gaudí. De tentoonstelling met voorwerpen van de Catalaanse architect en maquettes van zijn bekendste gebouwen, zoals Casa Batlló en de Sagrada Família, laat zien wat Gaudí en de Amsterdamse School gemeen hebben. Gepresenteerd worden overeenkomsten in de liefde voor het ambacht, inspiratie uit de natuur en toepassing van geometrische constructies. Het project werd gerealiseerd in samenwerking met Aurea Cultura i Art, een stichting uit Barcelona die wereldwijd Gaudí-tentoonstellingen organiseert. Zo zijn op de tentoonstelling de originele houten deuren en ergonomische deurkrukken van Casa Batlló te zien, de kleurrijke mozaïeken uit Park Güell en de geometrische vloertegels van La Pedrera. Ook werd een partnerschap gezocht met Nau Gaudí in Mataró, waar een presentatie over de Amsterdamse School te zien zal zijn. Verschillende wetenschappers werd gevraagd een bijdrage te leveren voor de catalogus en met het middelbaar onderwijs werd samengewerkt voor de samenstelling van een educatief programma.

Vrije Universiteit Amsterdam
De Vrije Universiteit is onderdeel een omvangrijke samenwerking tussen Nederlandse en Italiaanse partijen. Zowel in het Amstelpark in Amsterdam als in het Appia-park in Rome werken wetenschappers, erfgoedprofessionals en kunstenaars aan een onderzoek rond landschapsontwikkeling, historische reconstructies en kunst met betrekking tot de twee parken en hun urbane omgeving. De bijdrage werd toegekend om samenwerking tussen kunstenaars en academische en professionele erfgoedspecialisten mogelijk te maken en op deze wijze nieuwe inzichten en benaderingswijzen te ontwikkelen met betrekking tot het beheer van cultuur-landschappen. Ook wordt de bijdrage gebruikt om de samenwerking in een internationale context te plaatsen, zodat niet alleen verschillende cultuursectoren met elkaar in dialoog gaan, maar ook nationale verschillen tegen elkaar worden afgemeten en aan elkaar worden gekoppeld.  De samenwerkende partijen zijn: CLUE+/VU en Zone2Source, Parco Regionale dell’Appia, de universiteit van Sapienza  en verschillende internationale kunstenaars.

tot stand gekomen met:

gerelateerd