Toekenningen Mobiel Erfgoed

Museumtram Schindler 242, 1e Middellandstraat Rotterdam, 1979. Museumtram Schindler 242, 1e Middellandstraat Rotterdam, 1979.

Onlangs zijn twee projecten gehonoreerd met de Bijdrage Mobiel Erfgoed, om mobiel erfgoed op een inspirerende manier zichtbaar te maken voor publiek. Verder ontvangt een project de Bijdrage Restauratie Mobiel Erfgoed, voor herstel en verduurzaming van mobiel erfgoed.

Rotterdams Openbaar vervoer Museum & Exploitatie Oldtimers – Museumtram Schindler 242
Stichting Rotterdams Openbaar vervoer Museum & Exploitatie Oldtimers (RoMeO) ontvangt de Bijdrage Restauratie Mobiel Erfgoed voor restauratie van één van de pronkstukken uit de collectie: de Schindler 242. Het betreft de eerste moderne gelede tram op het Nederlandse net. Dit efficiënte ontwerp maakte het mogelijk om met weinig personeel een grote groep mensen te vervoeren. Na asbestsanering van het interieur en de opbouw is het nodig dat de Schindler 242 grondig wordt hersteld. Het streven is om de museumtram in originele staat te restaureren en tegelijkertijd rekening te houden met duurzaamheid en veiligheid. De Schindler 242 staat geregistreerd in het Nationaal Register Mobiel Erfgoed.

De Nieuwe Blauwe Tram - Interieur A600, 1932

De Nieuwe Blauwe Tram – Interieur A600, 1932

Stichting De Nieuwe Blauwe Tram – Reconstructie A619/620
Stichting De Nieuwe Blauwe Tram ontvangt een Bijdrage Mobiel Erfgoed voor een authentieke reconstructie van de A619/620, de zogenaamde Blauwe Tram. Van deze tram is geen enkel compleet tramstel overgebleven. Het nagenoeg volledige art deco interieur is wel gered en kan gebruikt worden voor de reconstructie. Bovendien bevinden zich in het Spoorwegmuseum de originele bouwtekeningen die als leidraad zullen dienen voor het project. De publiekstoegankelijke reconstructie start op 1 december 2019 in het restauratieatelier en wordt voortgezet in Haarlem naast het NZH Vervoer Museum. In een nieuwe tentoonstellingsruimte in het museum zullen bovendien wisselende exposities te zien zijn. De Blauwe Tram staat geregistreerd in het Nationaal Register Mobiel Erfgoed.

Stichting Nederlands Transport Museum – Modernisering Nationaal Register Mobiel Erfgoed
In 2005 heeft de Stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN) het Nationaal Register Mobiel Erfgoed (NRME) gepresenteerd. Het NRME is inmiddels aan vernieuwing toe, mede door nieuwe ontwikkelingen in de ICT. De vernieuwing heeft betrekking op de navigatie, de vormgeving, de diversiteit van klanten en het gebruiksgemak. MCN wil deze modernisering in de periode 2020-2021 in twee fasen uitvoeren. De Stichting Nederlands Transport Museum is gevraagd uitvoering te leiden en ontvangt daarvoor een Bijdrage Mobiel Erfgoed.