Toekenningen Projectinvestering Bemiddelaar

Bron: website Vesna Madžoski Bron: website Vesna Madžoski

Onlangs ontvingen Vesna Madžoski en Kris Dittel een Projectinvestering Bemiddelaar. Deze bijdrage is bestemd voor curatoren, critici, theoretici of beschouwers met een in tijd begrensd plan. De bijdrage kan bijvoorbeeld aangevraagd worden voor onderzoek, voor het schrijven van een artikel, essay of (manuscript voor een) publicatie, of voor een reis of werkperiode in binnen- of buitenland. Ook kan gedacht worden aan stage of leerperiode bij een culturele instelling of bedrijf.

Vesna Madžoski
Vesna Madžoski (onafhankelijk theoreticus en schrijver) ontvangt een bijdrage voor What Does This Work of Art Do, What Does It Dream Of?, een onderzoek naar Michel Foucaults verhandelingen over kunst, schilderkunst en de rol van verbeeldingskracht en dromen in het creatieve proces. Daarbij kijkt ze naar de relevantie van Foucaults kunstanalyses, hoe zijn methodes kunnen worden toegepast in het kunstonderwijs, wat relevant is voor kunstenaars en welke methodes een rol kunnen spelen in het opnieuw verbinden van kunst en maatschappij. Voor dit onderzoek zal Maszoski een literatuuronderzoek doen en het IMEC–Institut Mémoires de l’édition contemporaine, L’abbaye d’Ardenne bezoeken.

Kris Dittel
Kris Dittel (onafhankelijk curator) zal werken aan The Trouble with Value, een onderzoek naar het potentieel van kunst om verschillende waarden te hebben in de hedendaagse tijd. Daarvoor gaat ze zich richten op artistieke en institutionele praktijken die voorbij het conformisme gaan. Naast een literatuuronderzoek, wil Dittel voor The Trouble of Value ook interviews afnemen met verschillende partijen, zoals Platform Beeldende Kunst, W.A.G.E. en de Poolse vakbond voor kunstenaars. Ze zal een essay schrijven voor een publicatie die hoort bij het project, in samenwerking met Krzysztof Siatka. Dittel zal verder naar Polen reizen, waar ze onder andere Bunkier Sztuki zal bezoeken om zich te verdiepen in de Poolse avant-garde.