Toekenningen Projectinvestering Kunstenaar

Untitled (2014-03-24-006) © Jeroen Robert Kramer Untitled (2014-03-24-006) © Jeroen Robert Kramer

Acht projecten hebben in maart een Projectinvestering Kunstenaar toegekend gekregen. Deze bijdrage is bestemd voor beeldend kunstenaars met een in tijd begrensd plan en kan gebruikt worden voor alles wat verband houdt met het uitvoeren van een plan om nieuw werk te maken. De gehonoreerde projecten zijn:

Kevin van Braak – OXT
Kevin van Braak ontving een bijdrage voor OXT, een houten werkplaats die hij zal installeren voor SONSBEEK ’16. Van Braak nodigt gedurende de tentoonstellingsperiode een twintigtal kunstenaars, ontwerpers en architecten uit om in deze werkplaats nieuw werk te maken dat vervolgens wordt tentoongesteld in Park Sonsbeek.

Charlotte Dumas, Teenager, Miyakojima 2015, Work Horse, 112 x 140 cm. © Charlotte Dumas

Charlotte Dumas – Horse Kind
Het project Horse Kind bestaat uit een reeks portretten van Japanse paarden, waaronder de Tsushima, de Misaki en de Noma-paarden. De serie zal uiteindelijk in het voorjaar van 2017 worden getoond in een overzichtstentoonstelling in Gallery 916 te Tokyo waar Charlotte Dumas in 2014 ook een solotentoonstelling had.

Marijke van Warmerdam – Fast Forward
Marijke van Warmerdam zal nieuw werk maken voor de groepstentoonstelling The Power of the Avant-garde in het Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR) te Brussel, onder de titel Fast Forward. In deze tentoonstelling reageren kunstenaars op bestaand werk van avant-garde voorgangers zoals Léger, Munch, Ernst en Duchamp. Van Warmerdam zal in haar werk een dialoog aangaan met Nanook of the North, een film van Robert Flaherty.

Jeroen Robert Kramer – La vie de Monsieur Khiar (Une femme)
Jeroen Robert Kramer heeft van 12 maart t/m 5 juni 2016 een omvangrijke solotentoonstelling in Huis Marseille getiteld Une Femme. In deze tentoonstelling toont de kunstenaar werk dat hij gedurende de afgelopen twee jaar heeft gemaakt. Het betreft gefictionaliseerd, op werkelijkheid en onderzoek gebaseerd, fotoproject over een Libanese man van 70 die in de wijk Mar Mikhael in Beiroet woont. Kramer gebruikte de bijdrage om zijn werk met de hand te laten drukken door atelier Peter Svenson.

Sebastian Diaz Morales, Insight, 2012. Video installation, stereo sound, digital video transferred to media player 12min. Image view at gallery carlier|gebauer, Berlin, 2012. © Sebastian Diaz Morales

Sebastian Diaz Morales – The Lost Object
Sebastian Diaz Morales ontving een bijdrage voor The Lost Object, een video-installatie van ongeveer 12 minuten. Met deze film rondt Diaz Morales’ zijn artistieke onderzoek naar simulatie af. In The Lost Object verworden de set, de objecten op de set en de filmcrew tot de subjecten van de film. In dezelfde lijn maakte Diaz Morales eerder werken als Suspension (2013-14) en Insight (2012).

Irene Kopelman – Underwater workstation
Underwater workstation is een project waarvoor Irene Kopelman zal afreizen naar Panama. Het project vindt plaats in DiabloRosso, een kunstplatform in Panama City. Kopelman zal hier een werkstation (laboratorium) bouwen, dat bestaat uit een meubel waaraan ze gedurende zes weken live onderzoek zal doen naar sponzen die groeien in de mangrovebossen van Bocas del Toro.

Rob Voerman – Merz-Bank
Rob Voerman ontving een bijdrage voor Merz-Bank, een site-specific installatie voor SONSBEEK ’16. De installatie zal naast de grote waterval in Park Sonsbeek worden gebouwd. Voerman wil de waterval met een deel van de installatie overkappen en insluiten. Het bouwwerk zal circa 20 meter lang, 5 meter hoog en 6 meter breed worden. In de installatie kunnen bezoekers worden ontvangen.

Klaas Kloosterboer, installatie TEFAF 2016, courtesy the artist and Ellen de Bruijne Projects

Klaas Kloosterboer – Show Your Wound
Klaas Kloosterboer maakte nieuw werk voor de TEFAF 2016. Het werk is te zien in een stand van Ellen de Bruijne PROJECTS als onderdeel van Zeige Deine Wunde/Show Your Wound, de aparte gecureerde sectie op de TEFAF, samengesteld door Mark Kremer.