Toekenningen Projectinvestering Kunstenaar

Hans Broek, Port Clyde, oil on linen, 135 x 200 cm, uit de serie Atlantic Coast, 2015-2016. Hans Broek, Port Clyde, oil on linen, 135 x 200 cm, uit de serie Atlantic Coast, 2015-2016.

Onlangs ontvingen zeven kunstenaars een Projectinvestering Kunstenaar. Dit zijn: Melvin Moti, Elspeth Diederix, Hans Broek, Fahrettin Örenli, Geer van der Klugt, Ringel Goslinga en Radboud Mens. Deze bijdrage is bestemd voor een in tijd begrensd plan, zoals de uitwerking van een concreet plan voor nieuw werk, een reis, of een werkperiode in binnen- of buitenland. Ook kan worden gedacht aan een onderzoek, een samenwerking met een andere kunstenaar of een stage of leerperiode.

Melvin Moti
Melvin Moti ontvangt een bijdrage voor Interwoven, een textielproject in samenwerking met vrouwelijke sjamanistische wevers van de afgelegen Yaeyama-eilanden in het zuiden van Japan. Hij zal een serie textielwerken produceren, waarbij hij als onderzoeker en vormgever zal optreden. Het project zal het spanningsveld tussen ambacht en vernieuwing, handwerk en technologie, opzoeken door traditionele technieken te onderwerpen aan digitale en non-traditionele interventies.

Elspeth Diederix, nasturtium leaf, 2014.

Elspeth Diederix
Elspeth Diederix ontvangt een bijdrage voor The Miracle Garden in het Erasmuspark in Amsterdam-West. The Miracle Garden is een openbare tuin waar Diederix snijbloemen wil cultiveren. Deze bloemen zullen door Diederix worden gefotografeerd en op posters door heel Amsterdam worden verspreid. De bloemen worden in samenwerking met jongerenorganisaties in Amsterdam-West verwerkt tot boeketten en uitgedeeld aan de mensen in de buurt die een bloemetje kunnen gebruiken.

Hans Broek
Hans Broek zal verder werken aan een serie schilderijen die de Atlantische kusten tot onderwerp hebben. Hiervoor reist hij naar Atlantische kusten die een connectie hebben met klimaatverandering en het slavernijverleden. Hij wil voor dit onderzoek naar Groenland, Senegal, Ghana en Curaçao reizen. De bedoeling is om de kusten, slavenforten en de plaatselijke bevolking te schilderen.

Fahrettin Örenli
Fahrettin Örenli krijgt een bijdrage voor Money without Nationality, nieuw werk dat inhakend op een langlopend project gepresenteerd zal worden in Art Sonje in Seoul en Pi Artwork in Londen. In de tentoonstelling zal Örenli specifieke problematische kwesties van de stad Seoul onderzoeken. Het werk bestaat uit een site-specific installatie met een wisselende verlichting, waardoor de bezoekers zich gedesoriënteerd voelen in de donkere ruimte.

Geer van der Klugt 
Geer van der Klugt ontvangt een bijdrage voor het werken en experimenteren in de zeefdrukkerij en werkplaats van Plaatsmaken te Arnhem. Het zal resulteren in vijf nieuwe zeefdrukken waarbij druklagen worden gecombineerd met handmatige lagen van houtskool, gouache en of tempera. Het werk zal te zien zijn bij Galerie Plaatsmaken aan het eind van het jaar.

Ringel Goslinga
Ringel Goslinga ontvangt een bijdrage voor Aluk To Dolo (het geloof van de voorouders). Hij wil zijn familieverhaal, de zendingsgeschiedenis en de koloniale geschiedenis zowel in tekst als beeld laten versmelten. Tijdens een werkbezoek aan Sulawesi zal hij een registratie maken van het heden waarbij raakvlakken met de geschiedenis worden uitgelicht. Voor het bezoek aan Sulawesi zal hij op zoek gaan naar referenties aan de oorsprong van het animistische Toraja-volk (de koppensnellers) en de sporen van zendelingen en het Nederlands gouvernement. Later zullen deze beelden worden gecombineerd met portretten van familieleden en de foto’s uit de diverse archieven waardoor het geheel een nieuwe betekenis krijgt.

Staalplaat Soundsystem, installatie voor GOGBOT 2015.

Radboud Mens
Radboud Mens ontvangt een bijdrage voor de ontwikkeling van een nieuw geluidswerk voor de tentoonstelling Sense of Sound bij DordtYart. Sinds 2011 werkt hij samen met Geert-Jan Hobijn als Staalplaat Soundsystem; een kunstcollectief dat zich bezig houdt met het maken van grote installaties voor tentoonstellingen en festivals. Mens verzorgt in dit collectief de composities, maar maakt ook zijn eigen instrumenten en installaties.