Kunst met een opdracht, kunst en gemeenschap in Friesland

Jaap van der Meij, Drie figuren, 1979, Dokkum. Jaap van der Meij, Drie figuren, 1979, Dokkum.

Op 16 maart vindt in de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort een expertmeeting plaats met als onderwerp ‘kunst en gemeenschap: op zoek naar de waardering voor kunst in de openbare ruimte’. Een bijeenkomst voor iedereen die betrokken is bij waardering, behoud en beheer van kunst in de openbare ruimte. Sprekers zijn dr. Martin Zebracki, prof. dr. Jan Teeuwisse, drs. Rutger Morelissen, dr. Jeroen Boomgaard, Yteke Spoelstra en beeldend kunstenaars Hans van Bentem en Hans van Houwelingen.

Deze bijeenkomst vormt de start van een onderzoek omtrent de betekenis van kunst in de openbare ruimte en de rol die musea en het publiek daarin kunnen vervullen. Het betreft een samenwerking tussen Tresoar, Museum Dr8888, Museum Heerenveen, Museum Opsterlân en Museum Sorgdrager. Het werk van kunstenaar Jaap van der Meij (1923-1999) wordt in het onderzoek als praktijkcasus gebruikt; werk van zijn hand bevindt zich in de openbare ruimte van de gemeenten van de deelnemende musea. Het onderzoek wordt ondersteund door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), de Gerrit Rietveld Academie en de Lectoraat Art & Public Space Hanzehogeschool (LAPS).

Het samenwerkingsproject bestaat naast het onderzoek onder meer uit tentoonstellingen, lezingen, de ontwikkeling van een film, een publicatie en cultuurtoeristische routes.

Het Mondriaan Fonds kende aan dit project een Bijdrage Samenwerking Musea toe.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd