Ujazdowski Castle Centre for Contemporary Art – Bik Van der Pol

Oleg Kulik, “Kulik in Warsaw”, Gołębnik, 2000. Photo: Mariusz Michalski. Oleg Kulik, “Kulik in Warsaw”, Gołębnik, 2000. Photo: Mariusz Michalski.

Ujazdowski Castle Centre for Contemporary Art in Warschau (Polen) ontving van het Mondriaan Fonds een Bijdrage Presentatie Buitenland voor de solopresentatie Far Too Many Stories to Fit into so Small a Box van het Nederlandse kunstenaarsduo Bik Van der Pol. De presentatie volgt op een residency die het duo heeft gedaan bij Ujazdowski, een van de vaste buitenlandateliers waarmee het Mondriaan Fonds samenwerkt, en waarvoor een Bijdrage Gastateliers werd toegekend.

Voor de tentoonstelling maakt het duo een serie nieuwe werken gebaseerd op de collectie en de archieven van Ujazdowski Castle Centre. Werk van kunstenaars als Nan Goldin, Natalia LL, Oleg Kulig, Joanna Rajkowska, Zbigniew Libera en Alina Szapocznikow fungeren als objecten die tot leven worden geroepen door een performance. Het script daarvoor wordt door Bik van der Pol tevens gebruikt voor een nieuwe audio-installatie en film. De titel van de tentoonstelling is gebaseerd op een werk van de kunstenaar Lawrence Weiner, met dezelfde naam, dat in de jaren negentig geplaatst is op de façade van het gebouw en het inofficiële motto van het instituut is geworden. In het project bevraagt Bik Van der Pol het eigenaarschap van geschiedenis. Wat wordt herinnerd en wat is vergeten? Wie creëert archieven? Kan orale geschiedenis hiervan deel uitmaken? Is het mogelijk om  gemeenschappelijkheid te creëren rond een collectie kunstwerken?

De presentatie is te zien van 25 oktober 2019 tot en met 3 mei 2020.

Lees hier een interview met Bik Van der Pol door Agnieszka Sural over hun verblijf in het gastatelier van Ujazdowski en de tentoonstelling. Bekijk hieronder ook de video die Marta Wódz van hen maakte.

website