Van Abbemuseum en Tijs Rooijakkers – Supertoll!

Op zondag 2 oktober wordt op de kop van Winkelcentrum Woensel in Eindhoven een kunstwerk van Tijs Rooijakkers onthuld. Het werk is het resultaat van het project Woensel Supertoll!, dat werd uitgevoerd in opdracht van het Van Abbemuseum.

Het project rolde zich gedurende drie jaar tijd uit over een groot deel van Woensel en bestond uit drie delen: een werkperiode in het Van Abbemuseum, een samenwerking met de wijk Woensel en een permanent kunstwerk bij het nieuwe Woensel busstation in Eindhoven. Het kunstwerk heeft de vorm van een gigantische tol waarop motto’s, uitspraken en wensen van mensen uit Woensel staan weergegeven.

Woensel Supertoll! begon in 2013, toen Tijs Rooijakkers in het Van Abbemuseum een grote tol maakte van planken die door de Eindhovense rapper Fresku waren beschreven. Met de vragen die Fresku hierin stelde gingen Rooijakkers en sociaal ontwerpers vervolgens de buurten van Woensel in. Honderden wijkbewoners schreven hun wensen, gedachtes en levensmotto’s op eikenhouten planken, en leerden zo meer over zichzelf en over hun buurtgenoten. Deze houten latten werden vervolgens door Rooijakkers gestoomd en gebogen tot een enorme tol. Het kunstwerk dat nu wordt onthuld bevat een selectie van de teksten.

Het Mondriaan Fonds kende een Bijdrage Opdrachtgeverschap toe aan het Van Abbemuseum voor het project Woensel Supertoll!.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd