Van Gogh Museum – Hockney – Van Gogh. The Joy of Nature

David Hockney schildert 'Bloeiende meidoorns langs de Romeinse weg', 2009, © David Hockney, Foto: Jean-Pierre Gonçalves de Lima

Het Van Gogh Museum presenteert van 1 maart t/m 26 mei 2019 de groots opgezette tentoonstelling Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature. Vincent van Gogh was een grote bron van inspiratie voor David Hockney. Deze tentoonstelling legt voor de eerste keer de parallellen tussen de twee kunstenaars bloot. Zo haalt Hockney veel inspiratie uit de natuur, gebruikt hij felle kleuren en experimenteert met perspectief. Ook van Gogh hield zich hier mee bezig.

Met de tentoonstelling zijn de wereldberoemde Yorkshire-landschappen van Hockney voor het eerst in Nederland te zien. Hoogtepunt is het kolossale The Arrival of Spring in Woldgate, East Yorkshire in 2011 (twenty eleven), bestaande uit 32 onderdelen met een breedte van 9,75 en een hoogte van 3,66 meter. Dit schilderij is in bruikleen gegeven door het Centre Pompidou. Ook schetsboeken, video’s, fotografische tekeningen en een twintigtal iPad-tekeningen op groot formaat zijn voor het eerst in Nederland.

Het Mondriaan Fonds kende een Projectinvestering Instellingen toe voor de tentoonstelling.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd