Van Gogh Museum verwerft Badende vrouw van Edgar Degas

Edgar Degas, Badende vrouw, ca. 1886, pastelkrijt op velijnpapier op karton, 72,5 x 57,2 cm, Van Gogh Museum, Amsterdam Edgar Degas, Badende vrouw, ca. 1886, pastelkrijt op velijnpapier op karton, 72,5 x 57,2 cm, Van Gogh Museum, Amsterdam

Het Van Gogh Museum heeft een belangrijke pastel van de Franse impressionist Edgar Degas (1834-1917) verworven: Badende vrouw uit ca. 1886. Het werk toont een intieme blik op een naakte vrouw die zich wast met een spons. Degas gebruikte het pastelkrijt meesterlijk om het licht op haar lichaam subtiel en zacht weer te geven, maar ook de uitwerking van de achtergrond springt in het oog. Badende vrouw maakt deel uit van een tiental pastels uit de periode waarin Degas volledig in beslag werd genomen door het afbeelden van vrouwelijk naakt.

Vincent van Gogh (1853-1890) was een groot bewonderaar van deze pastels, die hij zag op de achtste en laatste impressionistische tentoonstelling van 1886 in Parijs. Het is mogelijk dat Badende vrouw hier ook werd getoond. De waardering van Van Gogh voor Degas is vooral op deze serie naakten gestoeld en hij noemde zijn werk meerdere keren in zijn brieven.

De Collectie Nederland is met de aanwinst van Badende vrouw enorm verrijkt. In de nationale collectie bevonden zich nog geen dergelijke uitgewerkte tekeningen of schilderijen van Degas. Het werk zal vanaf vandaag een vaste plek op zaal krijgen in het Van Gogh Museum.

De aankoop is mogelijk gemaakt door een Bijdrage Incidentele Aankopen van het Mondriaan Fonds, en door ondersteuning van de BankGiro Loterij, de Triton Collection Foundation en de leden van The Yellow House.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd