Vanishing Staircase – Gemeente Utrecht & Birthe Leemeijer

Birthe Leemeijer, Vanishing Staircase, 2018. Foto: Lighthouse Productions | Dirk Verwoerd Birthe Leemeijer, Vanishing Staircase, 2018. Foto: Lighthouse Productions | Dirk Verwoerd

In het Zocherpark in Utrecht, tussen de achterzijde van het Centraal Museum en de Stadsbuitengracht, is in opdracht van de Gemeente Utrecht een nieuw kunstwerk gerealiseerd. Kunstenaar Birthe Leemeijer ontwierp een natuurstenen trap die vanuit het water bijna tot aan het grote raam in de gevel van het Centraal Museum reikt. Het werk is een folly, zoals in de tijd van landschapsarchitect Zocher (1791-1870) wel vaker werd geplaatst in parken. Het vervreemdende architectonische element verwijst naar iets bestaands maar is zijn oude rol en betekenis verloren. De trap wordt ingenomen door mensen, dieren en planten en zal een groene loper vormen voor de flora en fauna in de stad.

Birthe Leemeijer zoekt in haar werk altijd naar samenwerking, en de waarde van natuur speelt daarin vaak een prominente rol. Een kunstwerk maken in de openbare ruimte geeft de mogelijkheid om de betekenis van kunst en haar plaats in de wereld te bevragen. Birthe Leemeijer koos daarom de plek vlakbij het museum uit. Het vormde voor haar een uitgelezen kans om met dit werk, niet alleen op de omgeving, maar ook op dit instituut te reageren.

Het Mondriaan Fonds kende een Bijdrage Opdrachtgeverschap toe voor de realisatie van het werk, dat werd onthuld op 16 november 2018. Lees hier het interview met Birthe Leemeijer over deze opdracht.

tot stand gekomen met:

gerelateerd