VBCN – RE:Collecting in Singer Laren

Navid Nuur, City Silence, 2013–2018 Navid Nuur, City Silence, 2013–2018

In Singer Laren is van 16 december tot en met 7 april de tentoonstelling RE:Collecting te zien. Curatoren Mels Evers & Hélène Webers presenteren verborgen verhalen uit bedrijfscollecties, met nieuwe en bestaande kunstwerken van Persijn Broersen & Margit Lukács, Marlene Dumas, Ryan Gander, Erik van Lieshout, Navid Nuur en Nicky Zwaan.

De tentoonstelling belicht de context van het kunstwerk vanuit het perspectief van het bedrijf en haar medewerkers. Aan de hand van archiefmateriaal krijgt de bezoeker inzicht in de geschiedenis van het kunstwerk binnen de collectie. De titel van de tentoonstelling verwijst naar ‘recollecting’: het bewust maken of het herinneren van iets dat tijdelijk in de vergetelheid is geraakt.

De nieuwe, in opdracht gemaakte, werken van Persijn Broersen & Margit Lukács, Erik van Lieshout en Navid Nuur reflecteren op een bestaand kunstwerk uit de bedrijfscollectie. Door de curatoren zijn zij gevraagd dit te vertalen naar een nieuw kunstwerk buiten de muren van het bedrijf, op een publieke locatie rond het museum.

VBCN ontving een ontwikkelbijdrage binnen de Bijdrage Opdrachtgeverschap voor het onderzoek dat aan de tentoonstelling vooraf ging. Dit onderzoek richtte zich op de manier waarop bedrijfscollecties op een vernieuwende manier kunnen bijdragen aan een vitaal kunst- en cultuurklimaat in Nederland en hoe bedrijven hun sociaal maatschappelijke verantwoordelijkheid verder in kunnen zetten. Ook het opdrachtgeverschap voor werken in de publieke ruimte werd onderzocht. Mels Evers & Hélène Webers zijn de winnaars van de curatorenprijs VBCN OPEN.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd