Vernieuwing en uitbreiding Kamp Amersfoort

Vernieuwingsplannen Kamp Amersfoort Vernieuwingsplannen Kamp Amersfoort

Op 19 april vindt de jaarlijkse herdenking van Kamp Amersfoort plaats. Herdacht wordt dat de Duitse bewakers op die dag in 1945 het kamp verlieten en de leiding over de gevangenen werd overgedragen aan het Nederlandse Rode Kruis. Kamp Amersfoort was één van de belangrijkste concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 35.000 Nederlanders werden er vastgezet. In de omgeving van het kamp, dat berucht was vanwege de terreur die er heerste, werden meer dan driehonderd gevangenen, veelal verzetsmensen, gefusilleerd.

Op de plek van het kamp is een herinneringscentrum opgericht. De komende jaren vindt een grondige uitbreiding plaats, waarvoor het Mondriaan Fonds een Projectinvestering Instellingen toekende. Kamp Amersfoort ontwikkelt zich met tentoonstellingen en programma’s tot centrum voor educatie op het gebied van gevangenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het herinneringscentrum ontwikkelt een vaste tentoonstelling die slachtoffers, omstanders en daders laat zien. Deze plek verdiept de beleving van de locatie en is in feite de biografie van deze personen. Aan de hand van foto’s, bewegend beeld, virtual reality en film wordt een interactieve presentatie gegeven, waarbij de bezoeker zich in de personen kan verplaatsen en zich een voorstelling kan maken van wat in Kamp Amersfoort is gebeurd. In wisseltentoonstellingen worden daarbij voor Kamp Amersfoort relevante thema’s uitgediept.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd