Vier musea verwerven samen de Collectie Krekel

Bloemvaas, 1928. Design: Christa Ehrlich. Producent: Zilverfabriek Voorschoten, Voorschoten. Foto: Tom Haartsen Bloemvaas, 1928. Design: Christa Ehrlich. Producent: Zilverfabriek Voorschoten, Voorschoten. Foto: Tom Haartsen

Het Nederlands Zilvermuseum heeft samen met Museum Boijmans Van Beuningen, Gemeentemuseum Den Haag en het Drents Museum een belangrijke particuliere zilververzameling aangekocht, de Collectie Krekel. De complete verzameling bestaat uit ongeveer 140 stukken en bevat representatieve voorbeelden van toonaangevende ontwerpers, zilversmeden en fabrikanten uit de periode 1880-1940, zoals de ateliers van Begeer en Van Kempen, Josef Hoffmann, Jan Eisenloeffel en Charles Rennie Mackintosh. Alle belangrijke stromingen en momenten uit deze decennia, waaronder Bauhaus, de Wiener Werkstätte en de Arts & Crafts-beweging, zijn vertegenwoordigd.

De collectie is over een periode van 45 jaar bijeengebracht door Annelies Krekel. Ze besefte dat haar met zorg opgebouwde verzameling bij verkoop uiteen zou vallen en dat delen naar het buitenland zouden verdwijnen. Daarom nodigde zij vier musea met een zilvercollectie uit om in overleg een keuze te maken. De collectie heeft een grote cultuurhistorische waarde, mede door het onderzoek en de publicaties van Krekel en door de aanwezigheid van archiefmateriaal in het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Interessant is ook dat de musea gezamenlijk optreden bij de (digitale) presentatie van de collectie en naar elkaar verwijzen, zo blijft de collectie in zijn geheel herkenbaar en is zij goed zichtbaar.

De aankoop werd mede mogelijk gemaakt met bijdragen van de Vereniging Rembrandt, mede dankzij haar Fonds 31 en haar BankGiro Loterij Aankoopfonds en de BankGiro Loterij. Het Mondriaan Fonds heeft met een Bijdrage Incidentele Aankopen bijgedragen aan de objecten die door het Nederlands Zilvermuseum zijn aangekocht.

Arjenne Bouwknegt, Conservator Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven:
“Mede dankzij het ruimhartig toekennen van het Mondriaan Fonds heeft het Zilvermuseum alle stukken die belangrijk zijn voor de Collectie Nederland kunnen aankopen. Alle objecten binnen de aankoop zijn eveneens van groot belang voor de collectie van het Zilvermuseum en worden opgenomen in de vaste presentie van onze collectie. Zo kan het publiek blijven genieten van dit mooie zilver. Daarnaast zullen zij ook onderdeel zijn van een aantal tentoonstellingen. In de huidige tentoonstelling zilver Design in Time staat bijvoorbeeld de vaas van Christa Ehrlich. En wij zien de prachtige parasolknop al opgenomen worden in onze toekomstige tentoonstelling Design by Nature.”

De presentaties van de Collectie Krekel in het Drents Museum, Nederlands Zilvermuseum en Museum Boijmans Van Beuningen zijn te zien vanaf 12 december.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd