Vincent van GoghHuis Zundert – Vincent’s Asylum

Loek Grootjans, Vincent's Asylum (exterieur). © Vincent van GoghHuis Loek Grootjans, Vincent's Asylum (exterieur). © Vincent van GoghHuis

Het Vincent van GoghHuis toont nog t/m 24 april het project Vincent’s Asylum op de Markt in Zundert. Kunstenaar Loek Grootjans creëerde een paviljoen voor Vincent van Gogh, waarin door hem verzamelde sporen van de beroemde schilder worden tentoongesteld. Na 24 april gaat Vincent’s Asylum op reis langs diverse musea, waaronder De Pont in Tilburg en S.M.A.K. in Gent.

Grootjans deed in de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek naar Van Gogh. In de Provènce heeft hij op locaties waar Vincent schilderde monsters genomen en gebotteld. In Zundert heeft hij onder meer zonnebloemen geconserveerd, groenten geweckt uit de moestuin van de familie Van Gogh en water gebotteld uit de welput van het oorspronkelijke geboortehuis. Na zijn vertrek uit Zundert heeft Vincent gezworven door Nederland, Engeland, België en Frankrijk. Hij raakte ontheemd en heeft nooit meer een eigen ‘thuis’ gevonden. Om die reden besloot Loek Grootjans als een asiel voor hem te ontwerpen. In het door de kunstenaar ontworpen asiel worden de verzamelde sporten bewaard en tentoongesteld met bijbehorende verhalen die Van Goghs erfgoed in een nieuw bijzonder perspectief plaatsen.

Het Mondriaan Fonds kende een Projectinvestering Erfgoed- en Beeldende Kunstinstellingen toe aan het Vincent van GoghHuis.

 

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd