Werkperiode Erik Mattijssen in Atelier Holsboer

Muséum national d'Histoire naturelle, 'Een raceauto uit de ruimte'. Foto: Erik Mattijssen Muséum national d'Histoire naturelle, 'Een raceauto uit de ruimte'. Foto: Erik Mattijssen

Beeldend kunstenaar Erik Mattijssen verblijft van 1 februari tot en met 31 juli 2018 in Atelier Holsboer in Parijs. Het atelier behoort tot de vaste buitenlandateliers die het Mondriaan Fonds jaarlijks aanbiedt voor beeldend kunstenaars en bemiddelaars. Het doel van een werkperiode bij een gastatelier is het stimuleren van de verdieping van de (artistieke) ontwikkeling en de praktijk in het buitenland of in een andere omgeving.

Het werk van Erik Mattijssen kenmerkt zich door een kleurrijke opeenstapeling van elementen. Vaak zijn het alledaagse dingen, zoals oude verpakkingen, plastic gebruiksvoorwerpen en bloemen en planten. De inspiratie voor zijn werken doet Mattijssen vaak op tijdens verblijf in het buitenland, zoals Suriname, India en Ierland. Hij wil nu dieper duiken in de cultuur van Parijs; de stad biedt een enorme schat aan collecties waarin hij onderzoek wil doen. Een belangrijke inspiratiebron voor hem is het boek Objets Civils Domestiques, waarin op nauwgezette wijze alle Franse huishoudelijke hulpmiddelen vanaf de middeleeuwen gearchiveerd waren.

Tijdens zijn verblijf houdt Mattijssen een blog bij, waar hij zijn ervaringen documenteert.

Op dit moment kunnen aanvragen worden ingediend voor werkperiodes in buitenlandateliers in Kolkata, Rio de Janeiro, Beijing, Brussel, Willemstad, New York, Bogotá, Warschau, Moengo, Berlijn en Tokio. De deadline is 16 april 2018. Lees hier meer over deze ateliers.

website