West Den Haag – Judea (groepstentoonstelling)

Johannes Vinckeboom, Gezicht op Judea, ca 1662-1663, collectie Rijksmuseum Amsterdam Johannes Vinckeboom, Gezicht op Judea, ca 1662-1663, collectie Rijksmuseum Amsterdam

West Den Haag organiseert in de stadsvilla Huis Huguetan de internationale groepstentoonstelling Judea met werk van Arin Rungjang, Lee Kit, Pratchaya Phinthong, Maria Taniguchi, Rirkrit Tiravanija and Nguyễn Trinh Thi.

De groepsexpositie Judea verbindt het werk van vijf jonge aanstormende kunstenaars uit Azië met het werk van de bekende kunstenaar Rirkrit Tiravanija. Alle videowerken werpen een andere blik op de hedendaagse Aziatische samenleving. Van een uitgebreid portret van een Jeepney (Filippijnse stadbus) tot een zakelijke documentatie van een schilderij. Telkens worden er links gelegd met de westerse wereld en tegelijkertijd worden de verschillende geografische zienswijzen bevraagd. Hoe zit het precies met de internationale geschiedenis van wereldwijd kapitalisme, wat zijn de gevolgen daarvan en belangrijker nog, hoe verhouden verschillende samenlevingen zich nu tot elkaar? Zes video-installaties tonen perspectieven waarin taal en visuele communicatie op een poëtische manier culturele verschillen tonen. De toeschouwers worden uitgedaagd om tussen de regels door te kijken en de verschillende perspectieven te overwegen.

De titel van de expositie verwijst naar het topografische schilderij Judea van Johannes Vinckboons (1662-1663). Het schilderij toont het gezicht op de koningsstad Ayutthaya (Judea) van Siam (Thailand) en hangt in zaal 2.9 van het Rijksmuseum in Amsterdam. Judea is een groepsexpositie samengesteld door Arin Rungjang. Bij de expositie verschijnt een publicatie met een nieuw essay van Thanavi Chotpradit. De tentoonstelling Judea is t/m 10 september te zien.

West ontving in 2016 een Bijdrage Meerjarenprogramma Presentatie-instellingen.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd