Witte de With Center for Contemporary Art – Bik Van der Pol

Bik Van der Pol, WERE IT AS IF, Witte de With Center for Contemporary Art. Bik Van der Pol, WERE IT AS IF, Witte de With Center for Contemporary Art.

Witte de With Center for Contemporary Art in Rotterdam toont van 27 mei t/m 21 augustus de presentatie WERE IT AS IF van kunstenaarsduo Bik Van der Pol (Liesbeth Bik en Jos van der Pol). Witte de With vierde in 2015 haar 25-jarig jubileum en besloot in het kader hiervan zijn archief te reorganiseren en zichtbaar te maken. Bik Van der Pol kregen opdracht om te belichten wat anders verloren zouden gaan.

De kunstenaars zoeken naar de materiële en immateriële sporen die de tentoonstellingen van Witte de With in 25 jaar achter hebben gelaten, zowel in het gebouw als in herinneringen van mensen. Een langdurig, haast forensisch proces dat onderzoekt, test en onthult wat verborgen ligt in de plooien van de geschiedenis. De verzamelde restanten van eerdere tentoonstellingen krijgen een stem in nieuw werk van de kunstenaars dat zich ontwikkelt gedurende de tentoonstellingsperiode. Werken van kunstenaars als John Ahearn, Jef Geys, Ken Lum, Antoni Muntadas, Eugenio Dittborn, Eleanor Bond, John Knight en Allan Sekula zullen daarin herleven.

De samenwerking tussen Witte de With en Bik Van der Pol, die startte in juni 2015 en duurt tot 2017, betreft in totaal drie presentaties, waaronder een tentoonstelling en twee archiefgerelateerde projecten. Het Mondriaan Fonds kende voor de samenwerking een Werkbijdrage Bewezen Talent + Opdrachtgever toe.

website