WOW Amsterdam – Patricia Kaersenhout – Guess Who’s Coming to Dinner Too?

WOW Amsterdam presenteert van 29 juni t/m 29 september Guess Who’s Coming to Dinner Too?,  een community art project van kunstenaar en cultureel activist Patricia Kaersenhout, in samenwerking met het Amsterdams Grafisch Atelier (AGA LAB), Het GildeLab en WOW Amsterdam.

Kaersenhout levert met dit project een artistieke kritiek op het werk The Dinner Party (1979) van feministisch beeldend kunstenaar Judy Chicago, waarin sterke vrouwen worden gevierd maar waarin niet-blanke vrouwen ondervertegenwoordigd zijn. Geïnspireerd op dit werk toont Kaersenhout een installatie bestaand uit een grote, gedekte eettafel in een driehoeksvorm, vol van symboliek, waaraan 36 Zwarte vrouwen, ‘heldinnen van verzet’, worden geëerd.

Het project bestaat uit een openingsperformance en een installatie gedurende de looptijd van de tentoonstelling op verscheidende manieren geactiveerd wordt, onder meer met diners, gesprekken en lezingen over de thematiek. In de performance betrad een grote groep mannen de installatie en voerde een Haka (een ceremoniële Maori krijgsdans) op, in speciaal voor deze expositie ontworpen gewaden. Op de voering van de gewaden zijn afbeeldingen en teksten geprint over heldinnen uit niet-Westerse culturen die zich hebben durven verzetten tegen onderdrukkers en opkomen voor gelijke rechten.

Bij de totstandkoming van het project is intensief samengewerkt met veelal niet-Westerse vrouwen uit de directe omgeving van WOW. Zo heeft een groep vrouwen die bij Het GildeLab in een leer-werktraject wordt opgeleid tot professionele naaisters, de gewaden genaaid. Bij AGA LAB hebben vrouwen de stof van de tafellopers bedrukt met grafische patronen, waarin de kracht van iedere vrouw is verwerkt. Met een groeiende groep vrouwen uit de buurt en daarbuiten zijn borduursessies georganiseerd om kraaltjes op de tafelkleden te zetten. Deze borduursessies worden gedurende de expositie voortgezet.

Het Mondriaan Fonds kende een Bijdrage Opdrachtgeverschap toe voor de ontwikkeling van het project.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd