Zeventig toekenningen voor Open Oproepen 75 jaar vrijheid

Stichting Ogen Open, Truus’ Children

Dit jaar vieren we dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd. Het kabinet investeert daarom op initiatief van staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) extra middelen in de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Het Mondriaan Fonds heeft via zes open oproepen in de eerste ronde zeventig aanvragen kunnen honoreren. Daarvan komen er drie projecten uit de Open Oproep Verbouwingen, vier uit Herinrichtingen, vijftien uit Vernieuwende Presentatievormen, negenentwintig uit Grassroots, negen uit Digitalisering en tien uit Onderzoek.

De deadline voor het indienen van een aanvraag in 2020 is 7 september. Lees hier meer over de Open Oproepen 75 jaar vrijheid.

Bekijk hieronder alle gehonoreerde projecten van de afgelopen aanvraagronde:

Verbouwingen

Nationaal Onderduikmuseum – Haalbaarheidsonderzoek
Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten onderzoekt met een bijdrage de mogelijkheden van verbouwing en uitbreiding, in aansluiting op groeiende bezoekersaantallen.

Joods Historisch Museum
Het Joods Historisch Museum ontvangt een bijdrage voor verbouwing en herinrichting van één Nationaal Holocaust Museum, waarin twee gebouwen elkaar aanvullen: de Hollandsche Schouwburg als monument; de Hervormde Kweekschool als museum.

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Bron: Shaded Dome Technologies

Vrijheidsmuseum
Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek ontvangt een bijdrage voor de voltooiing van het Vrijheidspark, als spil van het pas gebouwde Vrijheidsmuseum en de historische omgeving. In het park komen tien interactieve displays, objecten en drie Augmented Reality tours.

Herinrichtingen

Nationaal Onderduikmuseum – Haalbaarheidsonderzoek vernieuwing en herinrichting
Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten onderzoekt met een bijdrage de mogelijkheden van herinrichting, om beter aan te sluiten op de actualiteit en het verhaal van de oorlog in verruimd perspectief te vertellen.

De Frisokazerne in 1995. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Museum Vliegbasis Deelen – Haalbaarheidsonderzoek expositie ontwikkeling Fliegerhorst
Het Museum Vliegbasis Deelen onderzoekt met een bijdrage de haalbaarheid van een expositie over Fliegerhorst Deelen. De Frisokazerne in Ede wordt verkend als expositieruimte, gewijd aan het vooroorlogse vliegveld en de omvorming door de Duitse bezetter tot een ‘Fliegerhorst’, waar duizenden militairen gelegerd waren.

Joods Historisch museum – Vaste tentoonstelling Nationaal Holocaust Museum
Het Joods Cultureel Kwartier werkt aan het nieuwe Nationaal Holocaust Museum. Deze bijdrage is voor de inrichting van de vaste tentoonstelling over de geschiedenis van stelselmatige vervolging en ontmenselijking van joden in Nederland en hun vernietiging in de Tweede Wereldoorlog.

Verzetsmuseum Amsterdam – Vernieuwing vaste opstelling Verzetsmuseum Amsterdam
Het Verzetsmuseum Amsterdam vernieuwt de vaste opstelling uit 1999, om aan te sluiten op deze tijd, met nieuwe historische en didactische inzichten, verhalend en inclusief. Met nieuwe technieken en interactieve presentaties betrekt het museum bezoekers bij dilemma’s en ervaringen uit de oorlogstijd.

Vernieuwende presentatievormen

Stichting Bibliotheken gemeente Nijkerk – Podcastserie over de Veluwe tijdens WO II
Stichting Bibliotheken Gemeente Nijkerk maakt een podcastserie over de gebeurtenissen op de Veluwe tijdens WO II, waarin persoonlijke ervaringen worden gekoppeld aan de actualiteit.

 Nationaal Archief, ‘De oorlog die bleef’

Nationaal Archief, ‘De oorlog die bleef’

Stichting Het genootschap voor het Nationaal Archief – Tentoonstelling ‘De oorlog die bleef’
De tentoonstelling ‘De oorlog die bleef’ maakt gebruik van interactieve online multimediavormen om persoonlijke verhalen te vertellen. Bij de tentoonstelling komt een educatief programma voor middelbare scholieren en uitgebreide randprogrammering.

Stichting Terug naar Westerbork – Terug naar Westerbork
Stichting Terug naar Westerbork organiseert activiteiten voor MBO en HBO over WOII. Na een lesprogramma en seminar kunnen studenten uit Nederland, Duitsland en Polen deelnemen aan een educatieve fietstocht van Auschwitz naar Westerbork.

Stichting Werkzaam – Ondergedoken als Anne Frank
‘Ondergedoken als Anne Frank’ is een project met website, app, boek en luisterboek. De bijdrage is voor uitbreiding en vernieuwing van de site, een app en een reizende presentatie langs scholen.

Museum Hilversum – Terug naar 40-45, Hilversum Bevrijd
Museum Hilversum maakt tijdelijke presentaties in zeven zeecontainers en een semipermanente tentoonstelling in het Raadhuis, gebaseerd op onderzoek met de Universiteit Utrecht, waarvoor veertien interviews werden afgenomen met getuigen van de oorlog in Hilversum.

Stichting Educatie Nederlands-Indië – Reproductie verboden
Stichting Educatie Nederlands-Indië ontvangt een bijdrage voor de documentaire ‘Reproductie Verboden – zonder beelden geen oorlog’. De documentaire onderzoekt hoe de Nederlandse overheid het beeld van haar handelingen tijdens de Politionele Acties probeerde te sturen en hoe ze haar greep op Nederlands-Indië verloor.

Liberation Route Europe, Vectors of Memory (Daniel Libeskind)

Stichting Liberation Route Europe – Liberation Route Europe
Stichting Liberation Route Europe ontvangt een bijdrage voor de eerste fase van het Nederlandse deel van de internationale langeafstands-wandelroute ‘Liberation Route Europe’. De wandeling volgt de opmars van de westerse geallieerden in 1944-45 van Londen naar Berlijn.

Brabant Remembers – AR App Brabant Remembers – Living History
Brabant Remembers ontvangt een bijdrage voor de AR App ‘Brabant Remembers – Living History’. In de app worden vijf verhalen verteld met de nieuwste techniek via visuele storytelling waarbij acteurs in 3D zichtbaar zijn: volumetric video.

Historisch Centrum Overijssel – Route app WO II
Historisch Centrum Overijssel maakt een flexibele route app over WO II. Via de app word je langs zelf te kiezen thema’s door de provincie begeleid, waarbij beelden en verhalen van toen worden gekoppeld aan de actualiteit.

Stichting Informatiecentrum Canadese Begraafplaats Holten – Beleef het verhaal van de bevrijder in Holten, van Slagveld naar Ereveld
Stichting Informatiecentrum Canadese Begraafplaats (ICB) wil bezoekers context geven bij hun bezoek aan het ereveld naast de begraafplaats. Door de toegenomen interesse bij jonge mensen, wordt het centrum uitgebreid, met onder meer een nieuwe audiovisuele belevingsruimte.

Stichting LM Publishers – Educatie Herdenking bevrijding Nederlands-Indië scholieren MO
Stichting LM Publishers ontwikkelt een educatief lespakket voor het middelbaar onderwijs rond het thema 75 jaar Vrijheid. Het omvat onder andere de publicatie ‘De lange reis van de Poesaka – Indische tastbare herinneringen’, waarin ruim 30 persoonlijke verhalen van ooggetuigen van de WO II in Zuidoost-Azië zijn gebundeld, een documentaire met historisch beeldmateriaal en interviews met ooggetuigen.

Stichting Nationale Kinderherdenking 4 mei – Nationale Kinderherdenking
In 2020 staat de Nationale Kinderherdenking in het teken van ‘75 jaar vrijheid’, met drie onderdelen: de Nationale Kinderherdenking 4 mei in Madurodam, een verdiepend programma in de aanloop en een tv-format voorafgaand aan de twee minuten stilte om 20.00 uur.

Netwerk Oorlogsbronnen, De oorlog dichtbij

Netwerk Oorlogsbronnen – De oorlog dichtbij
Het project ‘De oorlog dichtbij’ omvat een geheel vernieuwde Oorlogsbronnen-website, gericht op een breed publiek. Digital storytelling en vernieuwende visualisaties worden ingezet om de bezoeker te boeien en te verbinden; de invalshoek is persoonlijk en lokaal, aansluitend op de belevingswereld van de gebruikers.

Medialab Bibliotheek Eemland – Amersfoort ‘40- ‘45 in beeld en geluid
Het project ‘Amersfoort ‘40- ‘45 in beeld en geluid’ wil lokale gebeurtenissen gedurende WO II op eigentijdse manier toegankelijk maken en online delen. Met historisch materiaal uit Archief Eemland wordt een film gemaakt die door audiovisuele effecten, nagespeelde audioscenes en nieuw beeld- en geluidsmateriaal de kijker een uur lang onderdompelt in Amersfoort tijdens de oorlogsjaren.

Drents Archief – Het oorlogsdagboek van Drenthe
Het Drents Archief ontving een bijdrage voor het educatieve programma ‘Het Oorlogsdagboek van Drenthe’, waarin basisschoolkinderen via egodocumenten kennismaken met de gebeurtenissen in de oorlog, aan de hand van vier personages en een interactieve app voor het zelf doen van archiefonderzoek.

Grassroots

Stichting Synagoge Borculo – Herinrichting Synagoge Borculo
Stichting Synagoge Borculo realiseert als onderdeel van de herinrichting van de vaste tentoonstelling een ‘William Lowenberg corner’, over de Joodse William Lowenberg die enige tijd in Borculo woonde.

Wim Smeerdijk – Boek over Verzetsstrijders 2e Wereldoorlog in Warnsveld
Wim Smeerdijk stelt een boek samen met verhalen van verzetsdaden van burgers en militairen in Warnsveld, gebaseerd op een historisch onderzoek en gericht op educatief gebruik op scholen.

Andre Pijnappel – De Wacht
Andre Pijnappel produceert een reeks video’s die uitgebracht worden via Instagram. We volgen het leven van Wijnand Pijpers, oprichter van de verzetsgroep ‘De Wacht’, alsof hij een Instagram account bijhield tijdens de oorlog.

Anton van Renssen, ‘Gekkop’

Anton van Renssen – ‘Gekkop’. Zwaantinus Bruins Slot als oorlogsburgemeester in Nijkerk
Anton van Renssen maakt een publicatie over Zwaantinus Bruins Slot, burgemeester van Nijkerk in de periode 1939-1946, gebaseerd op het oorlogsdagboek van de burgemeester en archiefonderzoek.

Stichting de Tweede Wereldoorlog in Baflo – Heden, gekleurd door grijs verleden
‘Heden, gekleurd door grijs verleden’ wordt een documentaire met oorlogsverhalen van overlevenden en interviews met jongeren die reflecteren op heden en verleden, in samenwerking met kunstenaars.

Stichting Veldense Volkscultuur – Informatievoorziening Maaslinie-Westwall WO II
De Stichting Veldense Volkscultuur gaat negen informatieborden maken op plekken tussen Maaslinie en Westwall, samen met de Heemkundeverenigingen.

Bas Kreuger – Swamp Rescue 1944
Bas Kreuger doet voor het project ‘Swamp Rescue 1944’ onderzoek naar de reddingsactie van een neergestorte Amerikaanse B-25 bommenwerper in toenmalig Nederlands-Nieuw-Guinea. Het project bestaat uit een boek, een expositie, een website en een lezingenserie.

Stichting Hej ‘t al eheurd – Codename Zipper
Stichting Hej ‘t al eheurd maakt een theatervoorstelling gebaseerd op waargebeurde verhalen uit het dorp Den Ham in Overijssel. Aansluitend organiseert de stichting een expositie, herdenkingsroute en lezingen over vrijheid.

Christian Zoutendijk – Scrollverhaal Holocaust-overlevende Frederik Kok
Christian Zoutendijk ontwikkelt een ‘scrollverhaal’ over Holocaust-overlevende Frederik Kok. In de vorm van online scrollytelling wordt zijn levensverhaal zichtbaar voor een breder en jonger publiek.

Christopher de Gast – Nooit Weer
Christopher de Gast ontvangt een bijdrage voor zijn fotoproject ‘Nooit Weer’, over mensen die bij een oorlogsmonument werken en de impact die dit heeft op hun leven.

Concertvleugel ‘Frau Buch’

Yvo Verschoor – Verzwegen & vergeten, getuigenissen van een concertvleugel
Uitgangspunt voor een concertreeks, tentoonstelling en onderzoek door filmpianist Yvo Verschoor is de concertvleugel ‘Frau Buch’, die tussen 1923 en 2011 in een voormalig hospitaal in Berlijn stond en daardoor getuige was van zowel het Nationaalsocialisme als de DDR.

Jeroen Rijpsma – Fiets- en wandelroute langs sporen van de oorlog op Schouwen
Jeroen Rijpsma gaat nieuwe fiets- en wandelroutes ontwikkelen langs de Atlantikwall in Zeeland. Deze worden digitaal beschikbaar voor publiek via de IZI travel app en als downloadbare pdf’s.

Leo Bloemhard – Onderzoek KNIL verzet Timor 1942
Het project ‘De mannen van Timor’ van Leo Bloemhard combineert educatief materiaal, een boek, lezingen en onderzoek. Het maakt het KNIL verzet zichtbaar op Timor in februari-maart 1942.

Stichting Sumatrafilm – Een graf van zeven meisjes
Stichting Sumatrafilm ontvangt een bijdrage voor ‘Een Graf van Zeven Meisjes’, over het verhaal van zeven meisjes uit Haarlem die tijdens WO II omkwamen door ‘friendly fire’. De documentaire wordt door diverse omroepen uitgezonden, getoond op een tentoonstelling in Haarlem en via QR-codes openbaar toegankelijk gemaakt op locaties in Haarlem en op YouTube.

Suzanne Liem – Helaas geen sprookje: Peranakan-Chinezen en oorlog in Nederlands-Indië
Suzanne Liem brengt via een fotografieproject en educatief traject het koloniale verleden van Nederland voor het voetlicht. Ze richt zich op de Chinees-Indonesische gemeenschap ten tijde van WO II.

Historische Kring d’Oude School – 75 jaar bevrijding
Historische Kring d’Oude School maakt een reizende tentoonstelling en een boek over lokale verzetshelden in De Bilt. Bij de tentoonstelling komt het boek gratis beschikbaar.

SHSJZ (Stichting Herdenking Slachtoffers Japanse Zeetransporten) – Documentaire Hellships naar Japan
De documentaire ‘Hellships naar Japan’ gaat over de Japanse zeetransporten tijdens WO II en maakt via historische achtergronden en persoonlijke verhalen een onderbelichte geschiedenis zichtbaar. Daarnaast komt een mobiele expositie tot stand in samenwerking met Museum Sophiahof en Museum Bronbeek.

Wandelgids Pad van de Vrijheid

Stichting Pad van de Vrijheid – Pad van de Vrijheid
‘Pad van de Vrijheid’ betreft een nieuwe wandelroute met wandelgids rondom Wageningen, waarbij grote, bekende verhalen met lokale en onbekende gebeurtenissen worden verbonden. De stichting wil mensen aanzetten om al wandelend de vrijheid te herdenken.

Schoolverteller Soesterkwartier – 75 jaar later
In dit educatieve project neemt een verhalenverteller basisschoolleerlingen mee langs plekken in het Soesterkwartier in Amersfoort en naar een tentoonstelling in het Wijkmuseum Soesterkwartier. Ook wordt een voorstelling verzorgd aan de hand van interviews met wijkbewoners die de oorlog meemaakten.

Stichting Liberation 040 – Liberation 040
Stichting Liberation 040 ontvangt een bijdrage voor het ontwikkelen van een VR-toepassing en een educatief programma, aansluitend op het bevrijdingsfestival Liberation 040 in Eindhoven.

Lodewijk Lagerweij – Wilp Remembers Operation Cannonshot
Lodewijk Lagerweij gaat een evenement organiseren ter herdenking van Operatie Cannonshot in Wilp met getuigenverhalen, authentieke voertuigen en theater. Ambitie is dit te filmen voor educatieve doeleinden en jaarlijkse herdenking.

Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon – Herdenkingspalen Hollands Kroon
Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon plaatst herdenkingspalen voor de bemanning van gecrashte vliegtuigen in WO II. Het gaat om 40 palen en informatieborden die verspreid over de komende jaren op of nabij crashlocaties worden geplaatst. Zowel de Nederlandse als Duitse kant van het verhaal worden belicht.

Stichting Stichts-Hollandse Bijdragen – Ooggetuige van de Hongerwinter
Stichting Stichts-Hollandse Bijdragen (Woerden) geeft een niet eerder gepubliceerd oorlogsdagboek uit, met een lokaal persoonlijk perspectief over WO II, voor scholen als deel van een educatief project.

Stichting Smolinski Foundation – Levensverhalen van overlevenden van WO II
Stichting Smolinski Foundation heeft levensverhalen van overlevenden van de oorlog verzameld en zet deze om in een interactief lespakket, ook geschikt voor tentoonstellingen en andere presentaties.

Stichting Ogen Open, Truus’ Children

Stichting Ogen Open – Truus’ Children
Stichting Ogen Open maakt een documentaire over de Nederlandse verzetsheld Truus Wijsmuller, die tijdens WO II hielp 10.000 Joodse kinderen te redden. De documentaire, te zien via de publieke omroep en bij filmtheaters, musea en scholen, bevat interviews met een aantal van deze kinderen die nu tussen de 82 en 97 jaar oud zijn.

Stichting Stelling 33 – Stelling Steigers
Veel stellingen van het buitenste landfront van de Vesting Hoek van Holland zijn beter bereikbaar vanaf het water dan vanaf de weg. Stichting Stelling wil 33 steigers realiseren, zodat er een herkenbare historische route over het water ontstaat.

Bevrijdingspop – Vrijheidswandeling
Stichting Bevrijdingspop zet een Vrijheidswandeling op via een app; een stadswandeling door Haarlem om de herinnering aan WO II levend te houden. De app is ook na het festival in Haarlem bruikbaar.

Anne de Vries – 8MLN
Anne de Vries ontvangt een bijdrage voor het project 8MLN, waarin mensen met verschillende achtergronden en leeftijden tijdens bevrijdingsfestivals met elkaar in gesprek gaan over vrijheid, democratie en rechtstaat.

Vereniging Gein3Dorp – Viering 75 jaar Bevrijding en 35 jaar Gein3dorp
Vereniging Gein3Dorp geeft op Bevrijdingsdag met een viering aandacht aan de slachtoffers. Er komen permanente informatieborden in de wijk Gein III, waar straten vernoemd zijn naar 20 verzetsstrijders.

Digitalisering

Erfgoed Leiden en Omstreken – Geef de oorlog een plek
Erfgoed Leiden en Omstreken gaat de politiearchieven van Leiden en Noordwijk uit de oorlogsperiode integraal digitaliseren en ontsluiten via een crowdsourcing platform. Gebeurtenissen die specifiek zijn voor de oorlog kunnen hierdoor in een meer algemene context geplaatst worden.

Bron: Leo Smit Stichting

Leo Smit Stichting – Verboden noten bevrijd; digitalisering klinkend muzikaal erfgoed
In dit project wordt klinkend muzikaal erfgoed van componisten die in WO II vervolgd werden gedigitaliseerd en publiek beschikbaar. Het gaat naast geluidsopnames ook om nieuwe video-opnames van werken die nooit eerder opgenomen zijn.

Haags Gemeentearchief – De Vrije Stad: 75 jaar vrijheid in Den Haag
Dit filmproject heeft als doel om al het Haags filmmateriaal uit WO II verzamelen, digitaliseren en actualiseren. Zowel professionele beelden als amateurbeelden uit familiebezit worden door het Haags Gemeentearchief via de website beschikbaar voor een breed publiek.

Museum Nijkerk – Hoe Nijkerkse jongeren (over)leefden tijdens en na WO II
Het oral history project ‘Hoe Nijkerkse jongeren (over)leefden tijdens en na WO II’ zet tien interviews op video, over persoonlijke herinneringen aan WO II en ervaringen van de informanten als jongere en/of jongvolwassene tijdens de wederopbouwjaren.

Het Utrechts Archief – Digitaliseren en metadateren WO II bronnen
Het Utrechts Archief gaat de rijke collectie WO II bronnen, die verspreid is over ruim 100 archieven en collecties, digitaliseren en ontsluiten op de namen van personen en locaties. Zo worden deze oorlogsbronnen publiek toegankelijk.

Netwerk Oorlogsbronnen – De koopvaardij in de oorlog 1940-1946
Het doel van dit project van Netwerk Oorlogsbronnen in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Militaire Historie is de scans van de Netherlands Shipping and Trading Company (NSTC) digitaal doorzoekbaar te maken en te verbinden aan bestaande persoonsdata. De data worden door vrijwilligers ingevoerd en de resultaten worden online gepubliceerd.

NIOD Instituut voor oorlogs-, holocaust en genocidestudies – Parallelle levens. Digitalisering van oorlogsdagboeken uit de NIOD-collectie
Het NIOD maakt de eigen collectie van ongeveer 2000 oorlogsdagboeken toegankelijk. De lastig leesbare dagboeken worden door vrijwilligers omgezet in digitaal doorzoekbare transcripties, die daardoor toegankelijk worden voor wetenschappelijk onderzoek. Via samenwerking met Netwerk Oorlogsbronnen worden de dagboeken in samenhang met andere oorlogsbronnen gepresenteerd.

NIOD Instituut voor oorlogs-, holocaust en genocidestudies – Oorlog uit eerste hand, de oorlogsbrieven-collectie van het NIOD als ‘big data
Dit project digitaliseert en ontsluit de collectie oorlogsbrieven van het NIOD. Nadat eerst 1% van de historische brieven gescand is door vrijwilligers wordt via kunstmatige intelligentie een computermodel ontwikkeld voor automatisch handschriftherkenning en -transcriptie.

Vreemdelingenkaart van Chaja Goldstein (1908-1999), Stadsarchief Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam – Vreemdelingenkaarten
Het Stadsarchief Amsterdam gaat samen met Netwerk Oorlogsbronnen het gemeentelijk politiearchief digitaliseren, met informatie over circa 200.000 personen die om verschillende redenen in Amsterdam verbleven. Door het online beschikbaar stellen van deze ‘vreemdelingenkaarten’ wordt inzicht gegeven in een tot nu toe onderbelicht deel van de Jodenvervolging in Nederland, namelijk de aankomst van de uit Duitsland gevluchte Joden.

Onderzoek

Lizzy van Leeuwen – Amusement van Kleur: het lot van Surinaamse, Indonesische en Indische artiesten tijdens de Duitse bezetting van Nederland
In het onderzoek ‘Amusement van Kleur: het lot van Surinaamse, Indonesische en Indische artiesten tijdens de Duitse bezetting van Nederland’ (werktitel) gaat Lizzy van Leeuwen in op het lot van podiumartiesten met een Surinaamse, Indonesische en Indische achtergrond, tijdens de bezetting.

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid – Mediaoorlog. Radio, geschreven pers en propaganda tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland
Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid ontvangt een bijdrage voor het project ‘Mediaoorlog’. Een team van erfgoedprofessionals, programmeurs, historici en tentoonstellingsmakers zal de propagandastrijd tijdens WO II tussen verschillende media-organisaties analyseren en presenteren aan uiteenlopende gebruikersgroepen.

Andrea Kroon – Een vermiste museumcollectie: het geroofde erfgoed van Nederlandse vrijmetselaarsloges, 1940-1945
Andrea Kroon doet onderzoek naar de vermiste museumcollectie van de Nederlandse Vrijmetselaarsloges, rond 1940 geroofd door de nazi’s. Doel is om inzicht te krijgen in aard, omvang, artistieke kwaliteit en cultuurhistorische betekenis van dit collectieve erfgoed.

Herman Heukels. Bron: familiearchief

Machlien Vlasblom – Wij waren supermannen
Dit onderzoek van Machlien Vlasblom reconstrueert de levens van de Zwolse broers Herman en Jan Heukels: nazi’s en fotografen. Beide broers besloten zich voor de Duitse bezetter in te zetten.

Brabants Historisch Informatie Centrum – Criminaliteit in Oorlogstijd
In ‘Criminaliteit in oorlogstijd’, een samenwerking tussen archiefinstellingen en onderzoekers, worden de veranderende opvattingen over crimineel gedrag in de crisissituatie van WO II bestudeerd. Het onderzoek biedt inzicht in het denken over strafbaar en strafwaardig gedrag en het functioneren van de rechtsstaat in tijden van crisis.

Erfgoed Brabant – De Joden in Noord-Brabant, 1930-1945
Dit historisch-sociologische onderzoek wordt gedurende vier jaar uitgevoerd door Frank van Doorn. Door een longitudinale analyse van een persoon-periode data file met biografische gegevens van alle circa 4000 Joden die tussen 1930 en 1945 in Noord-Brabant woonden, bekijkt dit project de impact van sociale integratie op de overlevingskansen tijdens de Holocaust.

Robin te Slaa en Edwin Klijn, Onstaan en opkomst van de Nationaal-Socialistsiche Beweging 1931-1935

Edwin Klijn – De Nationaalsocialistische Beweging in de oorlog
Edwin Klijn en Robin te Slaa ontvangen een bijdrage voor de publicatie ‘De NSB in de oorlog’, het laatste deel van een driedelig naslagwerk over de geschiedenis van de NSB. Het eerste deel (2009) omvat de periode 1931-1935, het tweede deel (2020) gaat over 1936-1940, en het derde deel stelt de oorlogsjaren centraal en staat gepland voor eind 2024.

Ingrid van der Vlis – 75 jaar ná de Bevrijding van Delft, 1945-1946
Het onderzoek ‘75 jaar ná de Bevrijding van Delft, 1945-1946’ van Ingrid van der Vlis richt zich op de impact van de vijf bezettingsjaren op de stad Delft. De hervatting van het leven van alledag voor de ‘gewone’ Delftenaar staat centraal.

Louis Zweers – Waar is de buit? Roof van cultureel erfgoed in Indonesië 1942-1957
Na de Japanse bezetting, eind februari 1942, werden van de (Indische) Nederlanders op grote schaal waardevolle persoonlijke bezittingen en kunstvoorwerpen in beslag genomen. Het onderzoek ‘Waar is de buit?’ is gewijd aan de roof van kunst en cultuurgoederen in voormalig Nederlands-Indië in oorlogstijd en de huidige verblijfsplaats van deze voorwerpen en collecties.

Geert-Jan Mellink – Bouwen zonder scrupules
‘Bouwen zonder scrupules’ is een onderzoek naar de houding en activiteiten van de Nederlandse bouwwereld tijdens de bezetting en eerste wederopbouwjaren. De onderzoeksvraag is in hoeverre de Nederlandse bouwwereld zich vrijwillig of door de omstandigheden gedwongen dienstbaar heeft gemaakt aan de Duitse bezetter.