Ziekenhuis Rijnstate – Erik Odijk

Erik Odijk, Holodeck. Foto: Hans Morren Erik Odijk, Holodeck. Foto: Hans Morren

In de gang die het bestaande ziekenhuis met de nieuwbouw verbindt heeft Erik Odijk een andere wereld gecreëerd. Het Holodeck uit de sciencefictionserie Star Trek was een inspiratiebron; een virtuele ruimte voor ontspanning, een omgeving voor reflectie.

Het is een landschap met zwerfkeien, veelkleurig zand, planten, varens en zomerbloeiers; een woestijnlandschap dat in de zomer rijkelijk bloeit. De stenen in de landschapstuin zijn onnoemelijk oud, er liggen miljoenen jaren in opgeslagen; de gele kalkstenen bijvoorbeeld zijn gevormd door skeletten van zeedieren die naar de bodem zakten, in elkaar gedrukt werden en versteend raakten.

De glaswand is keramisch geprint en daarna gezandstraald. De korstmossen op de glaswand zijn hoog in de Pyreneeën gefotografeerd en leven daar van schone lucht. Het ingezoomde detail van de korstmos herhaalt zich spiegelend over een lengte van bijna dertig meter. Het ritme kalmeert, de gezandstraalde details nodigen uit tot vertragen en het zonlicht laat de details zilver oplichten.

Ziekenhuis Rijnstate ontving van het Mondriaan Fonds een Bijdrage Opdrachtgeverschap.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd