Avrotros Kunstuur Opdrachtgeverschap, 28 februari 2016

Hertog Nadler en Ram Katzir, Portal, een kunstroute in Zwolle, 2015 Hertog Nadler en Ram Katzir, Portal, een kunstroute in Zwolle, 2015

Door het hele land zijn beeldende kunstprojecten te zien die met een bijdrage van het Mondriaan Fonds tot stand zijn gekomen uit samenwerkingen tussen kunstenaars en opdrachtgevers, zoals musea, kerken, zorginstellingen, gemeenten en particulieren. AVROTROS Kunstuur zond op 28 februari om 17.40 uur een item uit over opdrachtgeverschap, waarin vier van deze projecten worden belicht.
Deze aflevering is hier terug te zien.

Avrotros Kunstuur

In deze aflevering komen voor:
Pompestichting – Henk Hage
Pompestichting, een Long Stay TBS kliniek in het Brabantse dorp Zeeland, vroeg Henk Hage 88 portretten te maken van hun patiënten. De geportretteerde mannen worden uit het zicht van de samenleving begeleid en behandeld. De 88 portretten zullen worden getoond in Museum Het Valkhof in Nijmegen.

Gemeente Zwolle – Ram Katzir en Hertog Nadler
Zaterdag 23 januari opende in Zwolle de permanente video-installatie en kunstroute Portal van Ram Katzir en kunstenaarsduo Hertog Nadler (Chaja Hertog en Nir Nadler). Gemeente Zwolle gaf de kunstenaars opdracht om een gastvrije kunstroute te realiseren die het station en de binnenstad met elkaar verbindt en een connectie maakt met de historie van Zwolle.

Sint Bavo – Jan Dibbets
De Haarlemse basiliek Sint Bavo gaf kunstenaar Jan Dibbets opdracht voor zestien nieuwe glas-in-loodramen in het kader van een grootscheepse restauratie. De heropening van de Sint-Bavo in Haarlem vindt plaats op 4 maart in aanwezigheid van Prinses Beatrix. De glas-in-loodramen van Jan Dibbets  worden dan officieel onthuld.

Ketelfactory – Snapshot of a larger order
De Ketelfactory gaf 20 kunstenaars gelijktijdig de opdracht nieuw werk te maken voor de kunstmanifestatie Snapshot of a larger order in de Noletloodsen. De kunstenaars werd gevraagd onderzoek te doen naar vragen als: wat maakt een beeld meditatief, waarom is ware inspiratie niet ‘top-down’ maar ‘bottom-up’? De manifestatie vindt plaats van 16 april t/m 17 juli 2016.
De deelnemende kunstenaars zijn: Marjolijn van den Assem, Hans van Bentem, Maria Blaisse, Florette Dijkstra, Wineke Gartz, Harry Haarsma, Bernadet ten Hove, Claudy Jongstra, Kinke Kooi, Mirjam Kuitenbrouwer, Ton van der Laaken, Birthe Leemeijer, Jan van Munster, Olphaert den Otter, Karin van Pinxteren, Ewoud van Rijn, Roland Schimmel, Winnie Teschmacher, Simon van Til en Robert Zandvliet.