Avrotros Kunstuur over bijzondere aankopen in Hollandse Nieuwe

Opposites of White, 2006-2007 Opposites of White, 2006-2007

In het tweeluik Hollandse Nieuwe besteedde Avrotros Kunstuur op zondag 8 en 15 november 2015 – in nauwe samenwerking met het Mondriaan Fonds, de Vereniging Rembrandt en het VSB Fonds – aandacht aan de verhalen achter bijzondere, recente Nederlandse kunstaankopen.

Glassculpturen van Roni Horn in het Kröller-Müller Museum
In de aflevering van 8 november zien we de grote poëtische glassculpturen van Roni Horn (Kröller-Müller Museum); de op het oog vrolijke foto’s van de Joodse gemeenschap in het Amsterdam van de jaren vijftig van Magnum-fotograaf Leonard Freed (Joods Historisch Museum); het klassieke schilderij met het interieur van de Nieuwe Kerk in Delft van Hendrick van Vliet (Museum Prinsenhof) en de video-installatie van kunstenaar en Oscar-winnende regisseur Steve McQueen (Stedelijk Museum Amsterdam). Bekijk hier de aflevering.

Lucas de Man met de Austin Sheerline

In de aflevering van 15 november zien we onder andere de nieuwe aankoop van Paleis het Loo: de monumentale custom-made Austin Sheerline (de ‘wuifauto’) waarop prins Bernhard zijn oog liet vallen voor het afleggen van officiële bezoeken. Bekijk hier de aflevering.

De Austin Sheerline (Paleis Het Loo),  Opposites of White van Roni Horn (Kröller-Müller), Gezicht in de Nieuwe Kerk te Delft van Hendrick van Vliet (Museum Prinsenhof) en de video-installatie van Steve McQueen (Stedelijk Museum) zijn mede aangekocht met een Bijdrage Incidentele Aankopen van het Mondriaan Fonds.