Publicatie Aanwinsten

Over museale aankopen mede mogelijk gemaakt met een Bijdrage Incidentele Aankopen van het Mondriaan Fonds.

In de publicatie Aanwinsten worden alle aankopen getoond die met een bijdrage van het Mondriaan Fonds vanaf de beginjaren in 1994 tot 2015 hebben plaatsgevonden. Hiermee worden de rijkdom en de verscheidenheid zichtbaar van de verwervingen met publiek geld ­­- van verkeersvliegtuig de Uiver tot videowerken van Hito Steyerl. De rijkdom aan aankopen toont hoe het fonds als katalysator de kwaliteit en de dynamiek in de sector bevordert. Maar bovenal bewijst het dat kunst en erfgoed kosmopolitisch en grenzeloos zijn en daarmee bijdragen aan een vrije geest en een open blik.

De publicatie bevat naast een overzicht van alle aanwinsten een essay van kunstjournalist Anna van Leeuwen die een reis door Museum Collectie Nederland maakte. En journalist Edo Dijksterhuis ging in gesprek met betrokkenen over diverse thema’s rond museale aankopen zoals de financiering van niet-kunst aankopen en privaat-publieke samenwerking.

Publicatie Aanwinsten
Auteurs: Birgit Donker, Marineke van der Reijden, Anna van Leeuwen en Edo Dijksterhuis (in gesprek met Fusien Bijl de Vroe-Verloop, Edwin van Huis, Kris Callens, Frits Scholten, Aad Meinders, Benno Tempel, Eelco Dijk, Sjarel Ex, Christiane Berndes, Charlotte van Rappard-Boon)
ISBN 978-90-76936-43-7
Vormgeving: 75B
2016 / paperback / 175 pagina’s / full colour

De publicatie is tegen verzendkosten te bestellen via bestelling@mondriaanfonds.nl

bestel