RTL 4: Mijn Stad 2016–2017

RTL4 Mijn Stad - 's Hertogenbosch RTL4 Mijn Stad - 's Hertogenbosch

Op zondag 4 september startte het derde seizoen van Mijn Stad. Op zondag 17.30u zendt RTL4 wekelijks een nieuwe aflevering uit van het culturele reisprogramma over verschillende Nederlandse steden. Het Mondriaan Fonds draagt hieraan bij in de vorm van korte items over een activiteit of project dat gerelateerd is aan een van zijn bijdragemogelijkheden. Het is een goede gelegenheid om kunst en erfgoed zichtbaar te maken onder een brede doelgroep.

Het programma ‘RTL Mijn Stad’ is tot stand gekomen in samenwerking met het Mondriaan Fonds, Fonds Podiumkunsten, gemeentes en de Nederlandse Museumvereniging.

Uitzendingen:

4 september – Almelo en Diepenheim
(herhaling 10 september 09.30u)
In deze aflevering gaat aandacht uit naar Kunstvereniging Diepenheim. Just Schimmelpenninck vertelt over de presentatie-instelling, toont de tuin van herman de vries en laat kunstenaar Sanja Medic aan het woord over haar werkperiode bij Diepenheim. Kunstvereniging Diepenheim ontving van het Mondriaan Fonds een Bijdrage Meerjarenprogramma’s Presentatie-Instellingen.

11 september – Schiedam
(herhaling 17 september 09.30u)
Kunstenaar en directeur van De Ketelfactory Winnie Teschmacher vertelt over de totstandkoming van de kunstmanifestatie Snapshot of a larger order. Twintig kunstenaars toonden hiervoor nieuw werk in de Noletloodsen, een voormalige houtopslag met een vloeroppervlak 6000 vierkante meter, op het buitenterrein en in delen van de stad. Het Mondriaan Fonds droeg bij met een Bijdrage Opdrachtgeverschap.

(herhaling 24 september 09.30u)
Aan bod in deze aflevering komt Kennisnetwerk roerend religieus erfgoed Limburg, een project waarin verschillende partijen samenwerken om het religieus erfgoed in Limburg in kaart te brengen. Door het samenstellen van een database kan kennis worden gedeeld met professionals en parochies en betekenis krijgen in de nationale collectie erfgoed. Het Mondriaan Fonds heeft bijgedragen aan het project met een Bijdrage Samenwerking Musea. Kunsthistoricus Sander van Daal maakt dit project in de uitzending zichtbaar aan de hand van enkele voorbeelden in de kerk van Weert.

25 september – Leiden
(herhaling 1 oktober 09.30u)
In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is de tentoonstelling De Romeinse kust te zien. De tentoonstelling gaat over het leven aan de Nederlandse kust in de Romeinse tijd. Er worden kostbaarheden, handelswaar, wapens en huisraad van de Romeinen getoond en er staat replica van een Romeins schip. Het Mondriaan Fonds kende een Bijdrage Samenwerking Musea toe.

2 oktober – Kerkrade
(herhaling 8 oktober 09.30u)
In Kerkrade wordt het Columbus Earth Center van Continium Discovery Center bezocht, een interactief doe- en ontdekmuseum. Met Columbus realiseert Continium een afgesloten ondergronds mijnbedrijf en reconstrueert digitaal ondergrondse schachten, gangenstelsels en objecten. Deze objecten worden gekoppeld met de eigen kerncollectie over de industriële mijngeschiedenis en de invloed op het landschap en het leven van de Limburgers. Het Mondriaan Fonds heeft bijgedragen met een Projectinvestering Instellingen.

9 oktober – ‘s-Hertogenbosch
(herhaling 15 oktober 09.30u)
Mijn Stad brengt een bezoek aan het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch waar een gezamenlijke aankoop van het SM’s en Keramiekmuseum Het Princessehof wordt getoond: Atelier NL, Uit de klei getrokken; Noordoostpolder (2008). Het Mondriaan Fonds droeg bij met een Bijdrage Collectieprogramma’s.

23 oktober – Tilburg 09.00u
(herhaling 7 januari 17.00u)
In Tilburg brengt Mijn Stad een bezoek aan de expositie Luster – Clay in Sculpture in park De Oude Warande. Deze tentoonstelling toont sculpturale werken in klei en keramiek. Alle deelnemende kunstenaars hebben nieuw werk gemaakt. Het Mondriaan Fonds kende een Projectinvestering Instellingen toe.