RTL 4: Mijn Stad 2014-2015

RTL4 over het ‘ferhaal fan Fryslân’ van het Fries Museum RTL4 over het ‘ferhaal fan Fryslân’ van het Fries Museum

RTL4 zond van 7 december 2014 tot en met 18 januari 2015 elke zondag om 15:20u het cultureel reisprogramma Mijn Stad uit, over zeven Nederlandse steden. Het Mondriaan Fonds droeg hieraan bij in de vorm van een item over een activiteit of project gerelateerd aan een van onze bijdragemogelijkheden. Het is een nieuwe en mooie gelegenheid om kunst en erfgoed zichtbaar te maken onder een brede doelgroep.

Bekijk hier de afleveringen:


18 januari 2015 – Hilversum: over het onderzoek van Liselotte Doeswijk
In deze aflevering staat de stad Hilversum centraal. Liselotte Doeswijk vertelt over haar onderzoek naar 50 jaar Nederlands televisie-decor. In het archief bij Beeld en Geluid in Hilversum laat zij bijzondere voorbeelden zien van decorontwerper Peter Zwart die in de beginperiode van televisie decors heeft gemaakt. Dit onderzoek werd mede mogelijk gemaakt met een Projectinvestering Bemiddelaar van het Mondriaan Fonds.


11 januari 2015  – ‘s-Hertogenbosch: over de KunstKoop
In deze aflevering staat de stad ‘s-Hertogenbosch centraal. Beeldend kunstenaar Simon Schrikker vertelt in Galerie Majke Hüsstege over zijn werk en hoe je dit werk kunt kopen door middel van de KunstKoop van het Mondriaan Fonds. Via deze regeling kunnen particulieren kunst op afbetaling kopen, in maandelijkse termijnen, zonder dat zij rente hoeven te betalen.


4 januari 2015 – Assen: samenwerking Drents Museum en Hans Hoekstra
In deze aflevering staat de stad Assen centraal. Harry Tupan (adjunct-directeur Drents Museum) vertelt over de langdurige samenwerking tussen beeldend kunstenaar Hans Hoekstra en het Drents Museum. Deze samenwerking resulteert in de tentoonstelling Hans Hoekstra – All of us en werd mogelijk gemaakt met een Werkbijdrage Jong Talent + Opdrachtgever van het Mondriaan Fonds.


28 december 2014 – Middelburg: onderzoek van Koel Delaere
In deze aflevering staat de stad Middelburg centraal. Beeldend kunstenaar Koen Delaere vertelt tijdens een publiek toegankelijke werkperiode in De Vleeshal in Middelburg over een onderzoek dat hij eerder heeft kunnen uitvoeren naar de mogelijkheden om fotografische, lichtgevoelige emulsies als schilderkunstig materiaal in te zetten. Dit onderzoek werd mogelijk gemaakt met een Vrije Beurs Praktijkverdieping van het Mondriaan Fonds.


21 december 2014 – Groningen: Coen Vunderink in zijn atelier
In de deze aflevering staat de stad Groningen centraal. Beeldend kunstenaar Coen Vunderink vertelt in zijn atelier over zijn werk. Hij ontving als veelbelovend kunstenaar een Bijdrage Jong Talent van het Mondriaan Fonds om een start te kunnen maken met zijn carrière.


14 december 2014 – Museum Kranenburgh en Chiel Kuijl
In deze aflevering staat de stad Alkmaar centraal. In de tuin van Museum Kranenburgh in Bergen is een kunstwerk van beeldend kunstenaar Chiel Kuijl te bewonderen. In opdracht van het museum maakte Kuijl het project ‘Concentraties’, een interactieve touwsculptuur met schommels en plateaus waar bezoekers gebruik van kunnen maken door er op te klimmen en aan te hangen. Het museum ontving een Bijdrage Opdrachtgeverschap van het Mondriaan Fonds.


7 december 2014 – Leeuwarden: Fries Museum
In deze aflevering staat de tentoonstelling ferhaal fan Fryslân in het Fries Museum in Leeuwarden centraal. Femke Haijtema, hoofd publiek en programma van het Fries Museum, vertelt over deze tentoonstelling die tot stand is gekomen met een Projectinvestering Erfgoed- en Beeldende Kunstinstellingen. De tentoonstelling bevat meer dan 100 voorwerpen en schilderijen die allemaal over Friesland en de Friezen gaat. Van duizenden jaren oud tot in het heden.