Scramble City – doorsnede van een fictieve secundaire stad

Scramble City toont de doorsnede van een fictieve secundaire stad, die is opgebouwd uit negen Europese steden. Het is een visueel essay naar aanleiding van een gefragmenteerde reis langs een gefragmenteerd stedelijk landschap. De transformatie van de hedendaagse stad kan niet meer aan één overkoepelende strategie worden opgehangen. Daarom inventariseert Scramble City officiële en informele pogingen om stukken stad bijzonder en leefbaar te maken, de focus ligt daarbij op culturele interventies. Scramble City is tegelijkertijd een reality check: niet alle goede bedoelingen pakken in de realiteit ook zo uit. Evenmin leiden kopieergedrag en iconische architectuur automatisch tot succesvolle plekken.

Lada Hršak, Michiel van Iersel, Dieuwertje Komen, Neeltje ten Westenend, Robert Grimm, Tijs van den Boomen, Arnold Reijndorp

Vormgeving: Julie Peeters

Leporello + boekje, geïllustreerd, € 12,50 (samen met andere 3 cahiers: €30)

Dit is een van de vier cahiers die voortvloeide uit de studiereis 2010 van het voormalig Fonds BKVB. Negen Europese ‘secondary cities’ waren het doel van de interdisciplinaire studiereis die werd georganiseerd om stedelijke transformatie te onderzoeken. De reeks bestaat uit de volgende vier titels: ‘Claiming Visibility. The Politics of Public Art‘, ‘Scramble City. doorsnede van een fictieve secundaire stad‘, ‘Balkan in de Polder. Naar organische gebiedsontwikkeling in Nederland?‘ en ‘Lelysteden‘. Het is ook mogelijk de 4 cahiers tegelijk te bestellen voor € 30. 

bestel