Toekenningen 2013

Werkbijdrage Jong Talent – €18.000 voor 1 jaar
Werkbijdrage Jong Talent plus Opdrachtgever
Werkbijdrage Bewezen Talent – €36.000 voor minimaal 2 jaar
Werkbijdrage Bewezen Talent en opdrachtgever
Vrije Beurzen Praktijkverdieping
Beurzen Praktijkverdieping sundaymorning@ekwc 2013 en 2014
Beurzen Praktijkverdieping, Ateliers 2013 en 2014
Beurzen Praktijkverdieping, Rijksakademie 2013 en 2014
Beurzen Praktijkverdieping, Jan van Eyck Academie 2013
Bijdrage Gast- en Buitenland ateliers
Projectinvesteringen beeldend kunstenaars en bemiddelaars
Bijdrage Opdrachtgeverschap
Bijdrage Presentatie Buitenland
Bijdrage Kunstbeurzen
Bijdrage Meerjarenprogramma’s Presentatie-instellingen
Bijdrage Meerjarenprogramma’s Musea en overige Erfgoedinstellingen
Bijdrage Collectieprogramma’s 2014
Projectinvestering Instellingen
Bijdrage Incidentele Aankopen
Aankoopfonds Volkenkundige Musea
Bijdrage Internationale Samenwerkingsprojecten Erfgoedinstellingen
Bijdrage Veiligheidszorg
Mobiel Erfgoed Lening

Werkbijdrage Jong Talent – €18.000 voor 1 jaar
Bijdrage aan het opzetten van de beroepspraktijk en het ontwikkelen van nieuw werk. Het komende jaar zullen de gehonoreerde aanvragers onder andere werken aan de volgende plannen.

Fleur van Dodewaard, Amsterdam
Voor de productie van nieuw werk, waaronder een boekproject in samenwerking met grafisch ontwerper Matthias Kreutzer. Ook wil zij een cursus houtbewerking volgen.

Jonathan van Doornum, Zwolle
Hij zal onderzoek doen naar de opkomst van het neo-traditionalisme in de architectuur en dit verwerken in de inhoud en beeldtaal van zijn sculpturen. Daarnaast zal hij deelnemen aan een artist-in-residency in Duitsland.

Kevin Gallagher, Rotterdam
Om binnen zijn werk verschillende onderzoeksvragen uit te werken en zijn technische en inhoudelijke praktijk en curatorschap te verdiepen. Zijn netwerk zal hij onder andere uitbreiden door het opzetten van een internetplatform.

Jan Hoek, Amsterdam
Om binnen zijn onderzoek naar de relatie tussen model en kunstenaar naast foto’s ook tekeningen te verwerken en voor een werkperiode als artist-in-residence in China. Ook zal hij in Afrika aan een project over het fotograferen van de Masai werken.

Folke Janssen, Rotterdam
Voor de voortzetting van zijn onderzoek naar beeldconsumptie in de huidige tijdsgeest. Met Anita Hrnic zal hij, o.a. tijdens een werkperiode in voormalig Joegoslavië, het project Transists verder uitwerken tot een blog, publicatie en film.

Guy Königstein, Amsterdam
Voor de ontwikkeling van performatieve activiteiten vanuit zijn Institute for Research and Documentation of the Erased History en voor de realisatie van herdenkingsobjecten en events. Ook zal hij een werkruimte opzetten waar hij zijn work-in-progress aan een klein publiek kan presenteren.

Omar Koubaa, Hengelo
Om te experimenteren met de wijze waarop zijn schilderijen tot stand komen en aan verschillende tentoonstellingen deel te nemen.

Lennart Lahuis, Amsterdam
Voor nieuwe installaties en objecten die hij zal benaderen vanuit de cinematografische term ‘stand-in’ en waarin hij de nadruk legt op de wijze waarop beelden informatie ontvangen en doorgeven.

Jenny Lindblom, Amsterdam
Om nieuw werk te maken voor verschillende tentoonstellingen, o.a. als artist-in-residence bij CCA Andratx Mallorca. Ook zal zij samenwerken met de Deense kunstenaar Ditte Ejlerskov, in vervolg op de e-mail conversatie waarin beide kunstenaars op hun werk reflecteren.

Inge Meijer, Vijfhuizen
Om verder te werken aan de realisatie van een video-installatie en een fotoserie voor verschillende groepsexposities en om materiaal te verzamelen voor het ontwikkelen van een nieuwe film.

Snejanka Mihaylova, Amsterdam
Zij zal theoretisch onderzoek doen en werken aan een aantal performances en een boek. Tijdens de vijfde editie van If I Can’t Dance I Don’t Want To Be Part of Your Revolution zal een performance van haar te zien zijn.

Emma van der Put, Den Bosch
Voor de productie van nieuwe videowerken, zowel loops als films, die o.a. gepresenteerd worden bij Galerie tegenboschvanvreden.

Lotte Reimann, Amsterdam
Om haar werkwijze met found footage te verdiepen en te gebruiken in een nieuw project over fetisjfotografie en een autobiografisch project over de relatie tot haar broer.

Werkbijdrage Jong Talent plus Opdrachtgever
Drents Museum, Assen & Hans Hoekstra, Amsterdam
Samenwerking tussen het Drents Museum en startend kunstenaar Hans Hoekstra. Het museum wil in aansluiting op de collectie figuratieve kunst een nieuwe generatie kunstenaars verzamelen en zo de tijdgeest in de collectie verankeren. Door middel van gesprekken en atelierbezoeken gaan kunstenaar en museum gedurende één jaar de dialoog aan met als resultaat een tentoonstelling en een begeleidende publicatie.

Werkbijdrage Bewezen Talent – €36.000 voor minimaal 2 jaar
Bijdrage aan het voortzetten van de beroepspraktijk en het ontwikkelen van nieuw werk. De komende jaren zullen de gehonoreerde aanvragers onder andere werken aan de volgende plannen.

Wafae Ahalouch el Keriasti, Amsterdam
Om nieuw werk te maken, onder andere voor de Marrakech Biennale 2014. Ook zal zij als artist-in-residence in Casablanca werken, gevolgd door een tentoonstelling bij Galerie 21 in die stad.

Charl van Ark, Enschede
Om zijn beroepspraktijk als schilder te continueren en zijn werk formeel en inhoudelijk verder te ontwikkelen. Daarnaast streeft hij naar verschillende exposities in binnen  en buitenland, eventueel in samenwerking met een galerie in Duitsland of Zwitserland.

Harmen Brethouwer, Huis ter Heide
Om te werken aan een nieuwe serie, Urushi Monochromes, gebaseerd op traditioneel lakwerk. Ook heeft hij veel plannen voor ander nieuw werk waarin hij naast aardewerk, olieverf en marmermozaïek ook nieuwe materialen en technieken zal onderzoeken.

Anno Dijkstra, Amsterdam
Bijdrage aan het voortzetten van zijn beroepspraktijk en voor het verder ontwikkelen van zijn concept ‘making of’. Daarnaast gaat hij werken aan een project voor Arti et Amicitiae in Amsterdam.

Pieter Engels, Amsterdam
Om zijn beroepspraktijk voort te zetten en nieuw werk te ontwikkelen. Dit zal bij verschillende Amsterdamse galeries te zien zijn.

R.G.A. Gerlach, Den Haag
Om samen met R.V.J. Koop, als het collectief gerlach en koop, te werken aan nieuw werk, o.a. voor een solotentoonstelling bij Ellen de Bruyne Projects en om te werken aan een aantal publicaties.

Ringel Goslinga, Amsterdam
Om in nieuw werk de koppeling tussen zijn autonome werk en opdrachten te versterken. Ook zal hij meer nadruk leggen op het exposeren van werk.

Robert Hamelijnck/Fucking Good Art, Rotterdam
Om het recente onderzoeksmateriaal van Fucking Good Art te verwerken in nieuwe projecten, waarbij de inzet is het materiaal op een nieuwe manier te gebruiken en daar nieuwe voorstellen voor te ontwikkelen. Daarbij worden ook nieuwe samenwerkingen gezocht voor de presentatie.

Lino Hellings, Amsterdam
Naast het voortzetten van haar praktijk en het ontwikkelen van nieuw werk wil Lino Hellings de komende jaren doorwerken aan het door haar opgerichte Papa Platform, een internationaal kunstenaars persbureau waarin correspondenten onderzoeksopdrachten delen.

Roderick Hietbrink, Amsterdam
Voor de ontwikkeling van zijn werk met veel aandacht voor ruimtelijke installaties van objecten en videoprojecties. Verder gaat hij werken aan tentoonstellingen in Amsterdam en Moskou en wil hij minimaal één publicatie over zijn werk uitbrengen.

Michael Jacklin, Amsterdam
Voor het maken van nieuwe beelden, waaronder een serie met als onderwerp sterren en het heelal, onder andere voor een solotentoonstelling bij Slewe Galerie. Ook wil hij proberen voor langere tijd in New York te werken.

R.V.J. Koop, Den Haag
Zie R.G.A. Gerlach.

Klaas Kloosterboer, Amsterdam
Om de ontwikkeling van zijn beroepspraktijk te kunnen voortzetten waarbij hij extra aandacht zal besteden aan het realiseren van tentoonstellingen in binnen  en buitenland.

Arno Kramer, Broekland
Om verder te werken aan nieuwe tekeningen op papier en grotere (site specific) werken direct op de muur. Het werk zal onder andere getoond worden in De Pont in Tilburg en bij diverse galerieën in binnen- en buitenland.

Germaine Kruip, Amsterdam
Om nieuw werk te maken waarin zij sculpturale en performatieve elementen combineert, onder andere voor een uitvoering tijdens het Holland Festival, een bijdrage aan de New Yorkse kunstbeurs The Independent en voor een project in het Experimental Media and Performing Arts Centre in New York.

Mathijs Lieshout, Utrecht
Voor nieuw werk waarbij hij zijn monumentale installaties sterker wil vervlechten met de context: de plek, de tijd, het publiek en de instellingen. Dit zal hij onder andere uitwerken tijdens projecten voor Kosice2013 en voor een winkelcentrum in Arnhem.

Ronald Noorman, Amsterdam
Om nieuwe tekeningen te maken voor groepstentoonstellingen in Museum Kranenburgh in Bergen, het Rijksmuseum, Museum Roger Raveel in Machelen en het Gemeentemuseum Den Haag.

Erik Odijk, Nijmegen
Om zijn werk verder te ontwikkelen en te blijven experimenteren met het werken op klein en groot formaat en fotografie. Ook wil hij zich gaan toeleggen op een publicatie met als leidraad het sublieme versus het arcadische.

Gábor Ösz, Haarlem
Om nieuw werk en installaties te maken waarvoor hij bestaande concepten als Unpacked, Snow White en Phenomenology combineert met nieuwe varianten. Daarnaast wil hij gaan werken aan een nieuw project met als werktitel Shadow Studies.

Muzi Quawson, Amsterdam
Om onder andere tijdens een werkperiode in de Verenigde Staten materiaal te verzamelen voor nieuwe foto’s en films over individuen in Amerikaanse subculturen.

Misha de Ridder, Amsterdam
Om nieuwe stappen in de ontwikkeling van zijn werk te kunnen zetten, onder andere door een project uit te voeren rond het thema Natura Morta en door te experimenteren met driedimensionaal werk. Ook wil hij zijn project Wilgen verder uitbouwen en in een publicatie bundelen.

Wouter van Riessen, Amsterdam
Om verder te werken, onder andere aan een serie schilderijen waarin hij het verband tussen bloemstillevens en zelfportret onderzoekt.

Keiko Sato, Nijmegen
Om verder te werken aan een project over de kernramp in Fukushima. Zij zal haar onderzoek en ervaringen vastleggen in foto’s, video’s, collages en tekeningen. Daarnaast zal ze samen met Yu Kuramoto aan het project Shadow performers werken, onder andere te volgen via een blog.

Michael Tedja, Amsterdam
Om nieuwe schilderijen en tekeningen te maken en contacten te leggen met internationale tentoonstellingslocaties.

Dick Tuinder, Amsterdam
Om zich in de komende tijd meer toe te leggen op zijn schilder- en tekenwerk en daarmee meer dan voorheen te gaan exposeren. Ook wil hij een boek voltooien en zijn ervaring als filmer en als cameraman uitbreiden.

Guido van der Werve, Amsterdam
Om te werken aan een nieuwe film en bijbehorende muziek, die in onderwerp en toonsoort de tegenhanger zal vormen van zijn laatste film Nummer Veertien. Ook heeft hij plannen voor kleinere performance-films.

Werkbijdrage Bewezen Talent en opdrachtgever
Stichting Castrum Peregrini, Amsterdam & Amie Dicke, Amsterdam
Castrum Peregrini heeft kunstenaar Amie Dicke gevraagd om in de komende twee jaar te reageren op de authenticiteit en het unieke van de plek Castrum Peregrini en voor langere periode deze context te benaderen vanuit haar werk als beeldend kunstenaar. Dicke wil haar werk binnen deze context verder ontwikkelen.

Van Abbemuseum, Eindhoven & Roland Schimmel, Arnhem
Het Van Abbemuseum en kunstenaar Roland Schimmel werken samen in het onderzoeksproject The Innocent Body, waarin zij verbindingen aangaan met partners uit verschillende velden, waaronder de Technische Universiteit Eindhoven en U Approach. Er wordt onder meer onderzocht hoe Large Luminous Surfaces, een innovatief product van Philips Lighting, kan bijdragen aan de ervaring van Schimmels werk.

Vrije Beurzen Praktijkverdieping
Joan van Barneveld, Geleen
€ 12.640
Voor een door het publiek te volgen werkperiode bij Onomatopee, Eindhoven, onder de titel into longish vast  rock.

Sara Bjarland, Amsterdam
€ 11.000
Voor deelname aan het atelierprogramma van het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) in Gent.

Koen Delaere, Tilburg
€13.057
Voor een onderzoeksperiode bij Grafische werkplaats PlaatsMaken in Arnhem.

Maartje Folkeringa, Amsterdam
€ 23.000
Voor een werkperiode van 3 maanden bij werkplaats Beeldenstorm in Eindhoven. Het werkproces zal in de vorm van een open studio te volgen zijn in de projectruimte van Onomatopee.

Jason Hendrik Hansma, Rotterdam
€ 9.020
Bijdrage voor het nieuwe research residency program van het Centre International de l’Art et du Paysage (CIAP) bij Beaumont du Lac (Frankrijk). Aan het eind van de residency is er een presentatie van het onderzoeksresultaat.

Adi Hollander (PSWAR), Amsterdam
€ 52.452
Voor het volgen van het (onderzoeks)programma Art, Culture and Technology aan de Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Karen Lancel, Amsterdam / Hermen Maat, Amsterdam
€ 11.060 (2x)
Voor een onderzoeksperiode als artist-in-residence aan het Tsinghua University Art and Science Research Center Media Laboratory in Beijing.

Alexander Mayhew, Amsterdam
€ 7.500
Voor deelname aan het Gallerist Programme van de Appel arts centre in Amsterdam.

Jens Pfeifer, Amsterdam
€ 7.253
Voor een artist-in-residence periode van 3 maanden bij het Chinese European Art Centre (CEAC) in Xiamen (China). Aan het eind van de residency zal nieuw werk getoond worden bij het CEAC en wellicht ook bij het Shanghai Museum of Glass.

Janneke van der Putten, Rotterdam
€ 11.107
Bijdrage voor voor het nieuwe research residency program van het Centre International de l’Art et du Paysage (CIAP). Aan het eind van de residency is er een presentatie van het gemaakte werk.

Beurzen Praktijkverdieping sundaymorning@ekwc 2013 en 2014
€ 20.000 per deelnemer
Wafae Ahalouch el Keriasti, Amsterdam
Eylem Aladogan, Amsterdam
Chris Baaten, Amsterdam
Yasser Ballemans, Rotterdam
Boris van Berkum, Rotterdam
Lisa Couwenbergh, Amsterdam
Esther Jiskoot, Amsterdam
Damian Kapojos, Amsterdam
Maartje Korstanje, Rotterdam
Bastienne Kramer, Amsterdam
Joris Kuipers, Rotterdam
Thomas van Linge, Den Haag
Jonas Olsson, Amsterdam
Femmy Otten, Den Haag
Maarten Overdijk, Leiden
Marien Schouten, Amsterdam
Sandro Setola, Rotterdam
Lieke Snellen, Rotterdam
Berend Strik, Amsterdam
Marianne Theunissen, Amsterdam
Samantha Thole, Zoelmond
Dieke Venema, Kampen
Dick Verdult, Son en Breugel
Marjolijn de Wit, Amsterdam

Beurzen Praktijkverdieping, Ateliers 2013 en 2014
€ 50.000 per deelnemer
Simeon Cieslinski, Amsterdam
Paulus Geelen, Tilburg
Cornelis Kragt, Amsterdam
Lennart Lahuis, Amsterdam
Mila Lanfermeijer, Amsterdam (voor 1e en 2e jaar)
Tim Mathijsen, Amsterdam
Tanja Ritterbex, Bocholtz
Daniel de Roo, Amsterdam
Timmy van Zoelen, Rotterdam

Beurzen Praktijkverdieping, Rijksakademie 2013 en 2014
€ 50.000 per deelnemer
Jisan Ahn, Den Haag (voor 1e en 2e jaar)
Johann Arens, Amsterdam
Daniëlle van Ark, Amsterdam
Elin Austbø, Amsterdam
Paulien Barbas (voor 1e en 2e jaar)
Marcel van den Berg (voor 1e en 2e jaar)
Paul Beumer, Amsterdam
Tim Breukers, Amsterdam
Ruta Butkute de Roo, Haarlem
Jeannoux van Deijck
Nickel van Duijvenboden, Amsterdam
Anna Olivia Dunbar, Rotterdam
Eric Giraudet de Boudemange, Amsterdam
Justin Gosker, Amsterdam
Bert Jacobs, Amsterdam
Young Kim, Den Haag
Jekaterina Novitskova, Amsterdam (voor 1e en 2e jaar)
Magali Reus, Den Haag (voor 1e en 2e jaar)
Maria  Rudnaya, Amsterdam (voor 1e en 2e jaar)
Belit Sag, Amsterdam
Sam Samiee, Amsterdam
Fraser Stewart, Amsterdam
Jay Tan, Rotterdam
NicolineTimmer
Jana Tokadjieva, Amsterdam
Miko Veldkamp
Wouter Venema, Rotterdam
Ran Zhang, Amsterdam
Emile Zile

Beurzen Praktijkverdieping, Jan van Eyck Academie 2013
€ 50.000 per deelnemer
Thomas I’Anson, Rotterdam
Michiel Hilbrink, Maastricht
Chaim van Luit, Maastricht
Keetje Mans, Maastricht
Alicia Ongay Perez
Rachel O’Reily,
Alessandra Saviotti, Eindhoven
Rodrigo Sobarzo de Larraechea, Amsterdam
Elke Uitentuis, Maastricht
Vincent Verhoef, Amsterdam
Sjoerd Westbroek, Rotterdam

Bijdrage Gast- en Buitenland ateliers
IASPIS, Stockholm
€ 6.600 (2x)
Doris Denekamp, Rotterdam /Geert van Mil, Schiedam
Het duo zal tijdens hun residency verder werken aan hun langlopende project Our Swedish Neighbor, een onderzoek naar multinational IKEA en hun wereldwijde succes. Tijdens de werkperiode willen ze onderzoek doen naar de wortels van IKEA in de Zweedse cultuur en designgeschiedenis in de progressieve idealen van het begin van de 20e eeuw. Daarnaast willen ze de identiteit van IKEA opnieuw opbouwen, waarin de Zweedse vlag zal worden vervangen door een nieuwe vlag die gebaseerd zal zijn op het concept van een Hyper natie (het imperium van een multinational).

Edward Thomson, Amsterdam
€ 10.000
Hij zal gedurende zijn verblijf onderzoek doen en aan een nieuw project over de relatie tussen stad en landschap werken. Naar verwachting zal deze residency bijdragen aan zijn artistieke ontwikkeling door de specifieke onderzoeksmogelijkheden en een geconcentreerde werkomgeving. Daarnaast zal het verblijf in IASPIS ook zijn internationale netwerk verbreden.

Wiels, Brussel
Katja Mater, Amsterdam
€ 11.250
Om geconcentreerd onderzoek te doen en door een inhoudelijk dialoog met de begeleiders van Wiels en de andere deelnemende kunstenaars een nieuwe richting binnen haar werk te kunnen verkennen, vooral met betrekking tot de sculpturale en performatieve kanten van haar oeuvre.

Emma van der Put, Den Bosch
€ 11.250
Om zich te richten op het maken van een nieuwe serie films. In videoloops onderzoekt ze de gelaagdheid van een beeld en in videofilms de opeenvolging van verschillende scenes. Ze wil dit onderzoek doorvoeren naar een serie die onderzoekt hoe deze beelden elkaar zouden kunnen aanvullen. De stad Brussel zal het kader vormen van deze serie.

ISCP New York
Melanie Bonajo, Amsterdam
€ 31.500
Zij zal tijdens de werkperiode onder andere verder werken aan de muziekperformance Eve’s Future, haar nieuwe boek Our Future as Apes presenteren op de NYC Bookfair in september 2014 en onderzoek doen voor haar tentoonstelling in de Appel arts centre.

Arts Initiative Tokyo
Vincent Vulsma, Amsterdam
€ 7.740
Vulsma onderzoekt processen van culturele en economische toe-eigening, de verdeling van arbeid en vormen van handel die voorafgaan aan de hedendaagse artistieke productie. Tijdens deze werkperiode wil hij onderzoek doen naar de historische invloed van katoenen stoffen uit India op traditionele Japanse kleding en de ontwikkeling van textielverf  en reproductietechnieken die tegenwoordig als traditioneel Japans worden bestempeld.

Atelier Holsboer, Parijs
Marie Ilse Bourlanges, Elena Khurtova, Amsterdam
€ 8.850 (2x)
Met materialen als textiel en keramiek combineert dit duo traditionele ambachten met moderne technologieën. Uitgangspunt is het materiaal als drager van herinneringen. In de reconstructie ervan onderstrepen ze de vergankelijkheid van het gevonden materiaal en geven deze in het maakproces nieuwe ‘mislukkingen’ en een nieuwe autonomie met een andere noodzaak of functie mee. In Parijs gaan ze verder werken aan hun project The Sky is on the Earth.

Nanda Janssen, Utrecht
€ 11.250
Kern van haar werkperiode is het verder ontwikkelen van haar specialisme met als doel de lacune in Nederland met betrekking tot Franse kunst en kunstcircuit te verkleinen. Overige plannen zijn onder andere het maken van een vervolg op de tentoonstelling Material World, uitwerken van een nieuwe tentoonstelling i.s.m. Lab’Bel, opzetten van een online Frans Kunstplatform i.s.m. diverse Parijse kunstenaars, curatoren en schrijvers. Ze is daarvoor benaderd door Samuel Boutruche (Kolkoz) en Galerie Emmanuel Perrotin.

Instituto Buena Bista, Curaçao
Marieke Zwart, Amsterdam
€ 8.200
Voor een onderzoek naar manieren om een identiteit te ontwikkelen zal zij twee projecten uitvoeren: een rondom een nieuwe installatie met tekeningen en een fontein, en een op de grote reclame billboards in de openbare ruimte van Curaçao.

Hadassah Emmerich, Maastricht
€ 8.200
Zij zal werken aan een travelogue: een persoonlijk verslag van de ervaring van kunstenaar èn gezin om in de Nederlandse Cariben te wonen. Daarnaast komt er een serie linosnedes gebaseerd op de ervaringen tijdens deze werkperiode.

Frank Koolen, Amsterdam
€ 8.200
Hij zal er werken aan een autobiografisch videowerk onder invloed van de ‘etnofiction’ van kunstenaars, filmers en schrijvers als Joseph Conrad, Werner Herzog, Jean Rouch, David Van Reybrouck en Roy Villevoye: een ogenschijnlijk objectief maar geregisseerd werk over het verlangen naar en het ontdekken van een ver tropisch oord.

Tembe Art Studio, Moengo, Suriname
Klaas Burger, Den Bosch
€ 8.780,00
Hij wil in de Surinaamse context de clichés en kwaliteiten van zijn eigen werk op scherp zetten. De noodzaak om aan het eind van de periode een fysieke ingreep in de omgeving te doen, vereist onderzoek naar de synergie tussen de lokale belangen van een cultuur die onder druk staat en artistieke belangen van de kunstenaar.

Klaar van der Lippe, Bart Stuart, Amsterdam
€ 6.390 (2x)
Het duo zal onderzoek doen naar het cultuurpark dat langzamerhand ontstaat in Moengo: welke cultuur kun je daar gaan ervaren? Waar komt die vandaan? Dit onderzoek moet met inbreng van de lokale bevolking leiden tot een plan en een verbeelding van het ideaal van Tembe via een concreet werk dat op fantasievolle wijze de identiteit van het park en de gemeenschap versterkt.

AIR Berlin Alexanderplatz
Bojan Fajfric, Amsterdam
€ 9.000
Voor een project over de mechanismen van filmcensuur in de voormalige DDR. Hiervoor zal hij interviews zal doen en samenwerken met hedendaagse denkers die zijn aangesloten bij de Black Wave, krantenarchieven onderzoeken en zich verdiepen in de achtergrond van Rainer Werner Fassbinder’s film Die Dritte Generation.

Olga Balema, Amsterdam
€ 9.000
Voor haar theoretische onderzoek naar emotie en affectie zal zij het Max Planck Instituut en de Vrije Universiteit Berlijn aanschrijven. Haar idee is om de rol en relatie tussen affectie/emotie en een object te onderzoeken: zij zal hiervoor publieke fonteinen als uitgangspunt nemen.

Delphine Bedel, Amsterdam
€ 9.000
Zij zal hier onderzoek doen naar nieuwe vormen van kunstenaarspublicaties: van geprinte boeken tot e-publishing. Hiervoor gaat Bedel een discursief platform opzetten waarin de praktijk van gepubliceerde conceptuele boeken o.a. van Kippenberger, Roth, Richter en Beuys wordt besproken.

AIR New Orleans
Joris Lindhout, Maaike Gouwenberg, Amsterdam
€ 8.000 (2x)
Curator Maaike Gouwenberg en beeldend kunstenaar Joris Lindhout ontvingen een bijdrage voor een haalbaarheidsonderzoek naar het opzetten van een multi-disciplinair Artists in Residence in New Orleans. Na de orkaan Katrina kent de stad een ware culturele renaissance, waarbij lokale kunstenaars behoefte hebben aan dialoog met kunstenaars uit een andere context. Een AiR kan de plek zijn die een internationale stem in de stad brengt door kunstenaars over te brengen en een openbaar programma op te zetten waarbij (inter)nationale kunstenaars, curatoren en wetenschappers met elkaar in contact worden gebracht. Deze bijdrage werd mede mogelijk gemaakt door een HGIS bijdrage van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nikola Lenivetz Park, Zvizzchi, Rusland
Wapke Feenstra, Rotterdam
€ 25.750
In het project MADE IN ZVIZZCHI brengt Feenstra samen met de dorpsbewoners en externe experts in groente en geologie, Zvizzchi in kaart. Zij maken ansichtkaarten, tekenen geologische animaties over het rivierlandschap, verzamelen zwerfkeien, wisselen handigheden uit en speciaal voor het Nederland-Rusland jaar wordt een testveld met Nederlandse groentesoorten aangelegd. Voor de nieuwe producten wordt een winkelkraam ontwikkeld die een vaste plek in het dorp krijgt en onderdeel zal zijn van het Archstonya Festival in het Nikola Lenivetz Park en de Moscow Biënnale 2013.
Dit project is onderdeel van een residency in Nikola Lenivetz Park en het NLRF2013 jaar en is mede mogelijk gemaakt door een HGIS bijdrage van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

William Speakman, Netersel
€ 30.000
Om in samenwerking met curator Theo Tegelaers, in een residency in het Nikola Lenivetz Park te werken aan het project River Scene: een driedaagse reis op een door Speakman ontworpen en gebouwd vlot over de rivier Ugra. De constructie van het vlot, de reis over de rivier, de afbraak en de ombouw van het vlot tot een theater vormen de ruggengraat van het werk en vormt de basis voor de een videowerk dat tijdens de Moskou Biënnale te zien is en een lied dat tijdens het Archstoyanie festival wordt gezongen. Dit project maakt deel uit van het NLRF2013 jaar en is mede mogelijk gemaakt door een HGIS bijdrage van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

TUPAC (Lima)
Klaar van der Lippe, Bart Stuart, Amsterdam
€ 2.933 (2x)
Extra bijdrage voor de verlenging van hun werkperiode in het Tijdelijk Buitenland Atelier TUPAC in Lima, Peru.

Projectstudio Rome
Petra Noordkamp, Amsterdam
€ 6.750
Tijdens de werkperiode zal zij onderzoek doen naar de oeuvres van de architect Ludovico Quaroni en de filmer Pier Paolo Pasolini en naar hun relatie tot de nieuwe stedelijke ontwikkeling in Rome in de jaren ‘60 en ‘70 van de vorige eeuw. Dit onderzoek moet leiden tot een nieuwe film waarin zij een persoonlijk link gaat leggen tussen beide oeuvres.

Projectstudio China
Maurice Bogaert, Amsterdam
€ 7.830
Werkperiode om het project Het Wezen van de Stad: Beijing te ontwikkelen. Het is een onderzoek met als uitgangspunt de stad als protagonist. In de (on)zichtbare geschiedenis en actualiteit die achter de architectuur van de stad schuilt zit een verhaal waarin de stad en de gebouwen personages zijn: een stad in een constant herhalende sequence van slopen, bouwen, afbreken en weer opbouwen. Het project wordt een cross over tussen een installatie, live cinema en geschreven tekst.

Capacete Rio de Janeiro
Annick Kleizen, Almere
€ 6.800
Door gesprekken met kunstenaars, curatoren en schrijvers wil zij de kunstwereld in Rio en Sao Paulo onderzoeken. Zij zal de kunstenaars vragen haar mee te nemen naar plekken die voor hun werk van grote betekenis zijn. Door middel van deze fieldtrips verwacht Kleizen een origineel inzicht te krijgen. Aan het eind van  haar werkperiode wil ze, naast een publieke presentatie van de opgedane kennis, ook een kleine gids samenstellen (online of gedrukt), waarin zij de verhalen die haar verteld zijn documenteert.

Rieke Vos, Amsterdam
€ 6.800
Zij wil de werkperiode gebruiken voor de ontwikkeling van het project Poetical Economy, een onderzoek naar kunstwerken die zich binnen een eigen economische vocabulaire ontwikkelen en die ons inzicht verbreden in de economische waarde van de kunst. Brazilië heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een grote wereldmacht. Vos wil onderzoeken welke rol economie speelt in het werk van hedendaagse kunstenaars. Dit onderzoek wil zij later uitbreiden naar andere Latijns Amerikaanse landen.

Cemeti Art House, Yogyakarta
Paul Hendrikse, Hoek
€ 2.700
Samen met een groep mensen die de Pencak Silat beoefenen (verzamelnaam voor traditionele Indonesische krijgskunsten) zal hij een nieuw werk maken. Tijdens workshops zal hij de oorsprong van de bewegingen analyseren om van daaruit nieuwe hedendaagse bewegingen te ontwikkelen. Dit werkproces wordt uiteindelijk omgezet naar een performance en/of videowerk.

Projectstudio Berlijn
Charles Otterdijk, Eindhoven
€ 9.000
Hij wil een vervolgonderzoek doen naar aanleiding van zijn project Double Centre dat zich afspeelt in het grensgebied tussen Duitsland en Polen. Met Berlijn als uitvalsbasis zal hij de betekenis van beide locaties verder onderzoeken.

Steven Jouwersma, Brussel
€ 9.000
Hij zal in Berlijn onderzoek doen naar het imago van de stad, de geschiedenis en de sfeer van punk, van alternatief tot hipsters. Het materiaal dat hij over deze groepen verzamelt moet resulteren in een film in combinatie met installaties, re-enactments, interventies en blogspots.

Martha Colburn, Amsterdam
€ 9.000
Om te werken aan de film Twin Berlin over Berlijn als unieke dubbelstad, bevolkt door helden, intellectuelen en mythische figuren afgebeeld door standbeelden in de stad. Zij zullen in de stad herleven en in de hedendaagse stad in beweging komen.

Pompgemaal Den Helder
Alexandra Leykauf, Berlijn
€ 2.000
Gedurende een maand wil Leykauf werken aan een kunstenaarsboek dat ze ontwikkelt in samenwerking met Kunstverein Langenhagen in Duitsland en galerie Martin van Zomeren in Amsterdam. Het boek zal ingaan op de notie van het ‘model’ als middel om de toekomst te visualiseren.

Mariëlle Videler, Amsterdam
€4.000
Blinded Resident is een kunstproject dat vormen van verplaatsing, reizen een uitwisseling onderzoekt. Centraal staat de verbeelding van identiteit, waarbij de nadruk ligt op het produceren van tekens en patronen door vrouwen. In het Pompgemaal zal Videler een kunstwerk maken in samenwerking met Nederlands Marokkaanse vrouwen. Een aantal middagen per week zal het atelier geopend zijn voor het publiek.

Annabel Howland, Amsterdam
€ 4.000
Howland werkt al geruime tijd aan een project waarin parallellen worden getrokken tussen parasitaire levensvormen in de natuur en in de internationale financiële wereld. Ze wil een visuele taal ontwikkelen waarmee ze deze relatie in kaart kan brengen. In het Pompgemaal zal ze onderzoeken op welke manier ze een kunstwerk kan maken bestaande uit audio, beeld en tekstfragmenten. Ontwikkelingen documenteert ze via een website. Het eindresultaat zal ter plekke worden geëxposeerd.

Paul Devens, Maastricht
€ 5.000
Hij zal een nieuw werk ontwikkelen over de dialoog tussen historie en erfgoed, het natuurlijke landschap en het publieke. Hij zal zijn geluidsstudio verplaatsen naar Den Helder en als een ‘geluidsjager’ de klanken van de omgeving in tijd bevriezen en opslaan. Het werk wordt ter plekke geëxposeerd.

Kathrin Schlegel, Amsterdam
€ 5.000
Om zich, na een periode van werken in opdracht, te focussen op het experiment en geconcentreerd onderzoek. Ze wil zich richten op de maritieme en maritiem militaire context van Den Helder. In het project Dienaren van de Schemering zal ze niet alleen de historische maar ook de fysieke bijzonderheden en de aanwezige interactie van de locatie bij haar werk betrekken.

Projectinvesteringen beeldend kunstenaars en bemiddelaars
Voor beeldend kunstenaars en bemiddelaars die plannen willen realiseren die in tijd begrensd zijn en/of leiden tot een artistiek/inhoudelijk resultaat.

Pedro Bakker, Schettens
€ 5.400
Bijdrage aan het project To draw politically voor het maken van twee monumentale tekeningen met als onderwerp 2 historische momenten: de dag dat Domela Nieuwenhuis een menigte opstandige veenarbeiders in Beets toesprak (23 april 1890) en de dag dat Theo van Gogh in Amsterdam werd vermoord (2 november 2004).

Olga Balema, Amsterdam
€ 8.194
Voor een nieuwe serie werken, gebaseerd op een kledingcollectie die zij in Shanghai kocht.

Yael Bartana, Amsterdam
€ 50.000
Voor de korte film Inferno over de bouw van de derde Tempel van Salomo in het Braziliaanse São Paulo, een replica van de verwoeste Eerste Tempel in Jeruzalem. Zij zal feit en fictie vermengen tot een epische korte vertelling.

Fatima Barznge, Rotterdam
€ 5.980
Barznge werkte tot noch toe voornamelijk vanuit haar herinnering en intuïtie. Deze werkwijze wil zij uitbreiden door werk te maken op basis van een fotoserie die zij in 2010 tijdens een reis naar haar geboortestreek in Koerdistan maakte. Zij wil bepaalde figuren, vormen en motieven uit deze foto’s bewerken en mengen met haar eigen figuren en beeldtaal.

Kevin van Braak, Amsterdam
€ 20.000
Bijdrage voor nieuw werk en deelname aan  de kick off tentoonstelling van AVL Mundo en voor onderzoek en nieuw werk over de geschiedenis van de Birma spoorlijn aan de hand van zijn eigen familiegeschiedenis.

Marianne Brouwer, Otterlo
€ 6.900
Voor het vervolgonderzoek naar het leven en werk van Hans van Dijk en zijn rol in de Chinese kunst. De resultaten zullen getoond worden via een tentoonstelling bij Witte de With Rotterdam en UCCA in Beijing.

Karianne Bueono, Amsterdam
Bijdrage voor het project Doug’s Cabin, een beeldverhaal over Dough en zijn lege camping in het feeërieke regenwoud van Vancouver Island. Een tussenpresentatie van het werk is te zien bij Unseen. Doug’s Cabin’ zal ook worden gepresenteerd bij Liefhertje en de Grote Witte Reus in Den Haag.

Yael Davids, Amsterdam
€ 6.480
Voor het project A Reading that Writes dat zij op uitnodiging van curator Manuela Moscoso zal uitvoeren in het Museu de Arte do Rio. Het betreft een workshop, installatie en performance.

Sebastian Diaz Morales, Amsterdam
€ 28.480
Voor het maken van  een videowerk met als werktitel; spiral fall/ falling man. De ruimtelijke installatie toont een man in vrije val en zal  getoond worden bij CAC Vilnius, Museum für Gegenwartkunst Siegen en bij Fundacion Telefonica Buenos Aires.

Elspeth Diederix, Amsterdam
€ 9.298
Voor een vervolg op haar werkperiode in het IBB op Curaçao waar zij onderzoek deed naar kleuren onder water en veel schetsfoto’s maakte die zij nu verder zal uitwerken.

Liselotte Doeswijk, Amsterdam
19.200
Voor een onderzoek naar het Nederlandse televisiedecor in de periode 1951-2001. Op basis van onderzoek en interviews worden de stilistische, technische, professionele en maatschappelijke ontwikkelingen beschreven.

Helen Dowling, Amsterdam
€ 19.794
Dowling werkt haar video’s doorgaans uit aan de hand van strakke concepten, maar recent is zij overgegaan op een andere werkwijze waarbij ze meerdere bronnen met betrekking tot bewegend beeld gebruikt. Ze wil deze werkwijze verder onderzoeken en verschillende installaties maken waarin ze niet alleen stilstaande beelden maar ook objecten, gekleurd licht, video en geluid verwerkt.

Claire van Els / Laura Mudde, Amsterdam
5.615 (2x)
Voor het (voor)onderzoek ten behoeve van het internationale tentoonstellingsproject The Measure of our Travelling Feet en het daarbij horende discursief randprogramma. Het project gaat over sociaal maatschappelijke gevolgen van vrij verkeer van personen, diensten en kapitaal in Nederland. Zij zullen onderzoeken hoe hedendaagse kunst een rol kan spelen in het verbeelden en herdefiniëren van hedendaagse vormen van mobiliteit.

Esiri Erheriene-Essi, Amsterdam
€ 10.690
Voor het project I Appear Missing (or Kalopsia) , een nieuwe serie schilderijen die voortkomen uit haar beeldarchief. Het werk gaat in op de rol van haar archief en een citaat uit Shakespeare’s Tempest:  “What’s past is prologue.”  Het werk zal gepresenteerd worden bij galerie Ron Mandos en tijdens een solotentoonstelling in Museum Arnhem.

Lotte Geeven, Amsterdam
€ 6.488
Voor het project Down the Hole, een installatie over een videoreis naar de bodem van het diepste gat op aarde, the KTB Superdeep borehole in Duitsland. De installatie zal getoond worden bij P////akt, Amsterdam.

Ine Gevers, Utrecht
€  15.000
Om vooronderzoek te doen ten behoeve van de tentoonstelling ‘Hacking Habitat’, hoe ziet de westerse wereld er over dertig jaar uit? Hacking Habitat analyseert de dynamiek van een zich snel ontwikkelende post-industriële stad en schetst scenario’s voor een nieuwe balans tussen institutioneel geweld en het dagelijks leven.

Marnix Goossens, Amsterdam
€ 8.536
Bijdrage aan het project Yonder, een nieuwe serie foto’s waarvoor hij zich concentreert op surrogaatnatuur in licht vervallen interieurs. Het werk wordt getoond bij Foam Amsterdam.

Frank Havermans, Heeswijk
€ 14.865
In het Markham openluchtmuseum (Canada) realiseert hij een werkplaats waar een research en maakproces wordt uitgevoerd. Uitgangspunt is een onderzoek naar suburbs en de vertaling naar nieuwe denkmodellen, die zich als een virus door de schuur moeten verspreiden. Aansluitend maakt Havermans een reis naar diverse steden in Noord Amerika en sleutelfiguren in de kunst scene.

Liet Heringa, Maarten van Kalsbeek (Heringa/van Kalsbeek), Amsterdam
€ 7.500 (2x)
Om drie maanden als artist-in-residence te werken in het Vincent van Gogh Huis in Zundert waar zij een samenwerking aangingen met lokale corsobouwers.  Zij maken een serie modellen die later zullen resulteren in een definitief werk. Daarnaast worden van dit project een publicatie en een film gemaakt.

Geert Jan Hobijn, Staalplaat Soundsystem, Amsterdam
€ 11.794
Voor onderzoek ten behoeve van de mechanische geluidsinstallatie Sale Away Lab, die vergeleken met eerdere installaties kleiner en daardoor flexibeler en makkelijker hanteerbaar zal worden. Aan de sequencers zal per locatie ter plekke gevonden electronisch afval worden toegevoegd. Ook een kinderworkshop zal deel uitmaken van het werk.

Nancy Hoffman, Den Haag
€ 1.355
Bijdrage aan een reis naar Panama en Costa Rica waar zij lezingen zal geven over de tentoonstelling Who More Sci_Fi Than Us. Daarnaast zal zij ook het hedendaagse kunst en cultuurveld in Costa Rica in kaart brengen als onderdeel van een langer lopende onderzoek naar een directe culturele link van Centraal Amerika met het Caribisch gebied.

Rob Hornstra, Utrecht
€ 15.943
Voor de laatste fase van het Sochi Project, dat hij sinds 2009 uitvoert met schrijver Arnold van Bruggen. Doel van het project is om in de periode van de Olympische Winterspelen in 2014 een realistisch beeld van Sochi te geven. In deze laatste fase willen Hornstra en Van Bruggen de impact van het organiseren van een groot evenement als de Olympische Spelen vastleggen.

Eline Jongsma, Boerakker
€ 14.260
Voor de productie van het laatste deel van Empire: Periphery, een nieuwe media project van het kunstenaarsduo Eline Jongsma en Kel O’Neill waarvoor zij onderzoek doen naar de resten van het Nederlands kolonialisme en naar de culturele, spirituele en architectonische sporen die zijn achtergelaten door 17e-eeuwse handelaars. Empire is onder meer getoond op het 51e New York Film Festival.

Eleni Kamma, Maastricht
€ 16.617
Voor het langlopend multimedia project Oh For Some Amusement onderzoekt zij de relatie tussen de productie van spektakel en de gemeenschappelijke ruimte. Uitgangspunt is een historische gebeurtenis die het officiële begin markeerde van de nationale cinema in Turkije, de verwoesting van het Hagya Stephanos Monument in 1914 waarvan de gefilmde documentatie verloren ging.

Gert Jan Kocken, Amsterdam
€ 52.484
Voor 3 nieuwe kaarten als onderdeel van het project Depictions, een serie kaarten van steden tijdens de WO II. Iedere kaart is samengesteld uit tientallen plattegronden, diagrammen en andere documenten die gedurende de oorlog door uiteenlopende partijen zijn gemaakt en gebruikt. Door deze verschillende perspectieven te combineren worden tijd en informatie samengebald in een enkel tweedimensionaal beeld.  De bedoeling is om uiteindelijk alle 8 kaarten samen te exposeren.

Jeroen Kooijmans, Amsterdam
€ 36.938
Voor  het filmproject  Out of Space. De inspiratie voor dit project ontstond tijdens een eerder verblijf in het Instituto Bueno Bista te Curacao. De film zal onder water worden opgenomen en zal het derde en afsluitende  deel gaan vormen van The Fish Pond Song.

Doina Kraal, Amsterdam
€ 12.500
Voor een residency aan het URRA in Buenos Aires en een aansluitende werkperiode die zal leiden tot een reizende installatie, een draagbare tentoonstelling waarin de sporen van de afgelegde reis zichtbaar worden. Het werk borduurt ook voort op de grammofoonopname met geluiden van de aarde, in 1977 meegestuurd met de Voyager ruimteschepen.

Thomas Manneke, Amsterdam
€ 12.229
In navolging van de drie boeken over de Europese steden Vilnius, Odessa en Liege wil Manneke een vierde boek in deze serie maken in zijn thuisstad Amsterdam. Hij zal hier voor een nieuwe serie foto’s maken.

Maurizio Martinucci (TeZ), Amsterdam
€ 12.680
Voor het ontwikkelen van een nieuw werk, PLASM, een continu veranderende immersieve en audiovisuele installatie, geïnspireerd op en geïnformeerd door het werk van Alan Turing, een pionier in de computerwetenschap en mathematische biologie. Het werk verkent en vertaalt Turing’s onderzoek naar de chemische basis van spontane patroonvorming in de natuur.

Eileen Maxson, Schiedam
€ 10.391
Voor een artist-in-residence periode bij LMCC Swing Space Residency in New York om te werken aan 2 nieuwe films en te experimenteren met een nieuwe sculpturale installatie.

Nathaniel Mellors, Amsterdam
€ 25.000
Bijdrage aan de productie van de film The Sophisticated NeanderthalI Interview over een gesprek tussen een naïeve moderne jonge man en een Neanderthaler die speelt met diens verwachtingen van primitivisme. Het interview lijkt plaats te vinden in een versie van de mythische Eden en werd gefilmd in het historische Bronson Caves in Griffith Park. De film wordt onder andere getoond bij de Hallen Haarlem en The Hammer Museum in Los Angeles.

Barbara Meter, Amsterdam
€ 8.220
Bijdrage aan het maken van een film over haar vader Leo Meter (graficus, illustrator en decorontwerper) die in 1944 aan het Oostfront in Polen om het leven kwam. De film wordt op een associatieve en poëtische manier vormgegeven vanuit herinneringen, verhalen en foto’s.

Kaweh Modiri, Amsterdam
€ 40.000
Voor de productie van de fictieve documentaire Bodkin Ras, waarvan het verhaal zich afspeelt in een middeleeuws dorp in Schotland waar vijfduizend Schotten en een paar asielzoekers wonen. De film gaat in op thema’s als privacy, moraal, authenticiteit en culturele identiteit.

Marlie Mul, Utrecht
€ 3.800
Voor een artist-in-residence periode van drie maanden bij Residency BAR in Barcelona. Tijdens haar verblijf zal Mul nieuw werk ontwikkelen.

Marc Mulders, Oostelbeers
€ 17.000
Voor het maken van een roosvenster als onderdeel van de installatie The Moonlight Garden. Deze installatie, een tuin van glas, is onderdeel van een overzichtstentoonstelling met recent werk in het Noord Brabants Museum.

Milena Mulders, Amsterdam
€ 2.560
In 2015 is het vijftig jaar geleden dat de sluiting van de Limburgse mijnen werd aangekondigd. Mulders wil de mogelijkheden onderzoeken voor een programmering in Amsterdam, waarbij niet alleen de Limburgse verhalen worden overgedragen maar ook de geschiedenis van de mijnen op een andere locatie nieuwe verbindingen aangaat.

Gil Nader + Moti Porat (Gil & Moti), Rotterdam
11.120
Het duo zal zich als Nederlandse vrijwilligers bij twee vrijwilligersorganisaties aanmelden tijdens een residency in een Joodse nederzetting in Israël en tijdens een residency in Palestina. De werkperiodes zullen zich concentreren op het bouwen van huizen en de filosofische, sociale, fysieke en emotionele aspecten van ‘thuis’ onderzoeken. De uitkomst van hun werkperiode zal worden getoond in Tent, Rotterdam.

Wendelien van Oldenborgh, Rotterdam
€ 19.603
Beauty and the Right to the Ugly is een cinematisch experiment dat zal worden opgenomen  in ’t Karregat, een radicaal multifunctioneel Wijkcentrum in Eindhoven, ontworpen in 1972 door Frank van Klingeren. De film beoogt de wording van Van Klingeren’s project te onderzoeken als een gebied van studie en het tegelijkertijd in te zetten als een perfomatieve filmset, om een serie bredere thema’s te behandelen.

Serge Onnen, Amsterdam
€ 10.720
Bijdrage aan Cloacinae, een schaduwpoppenfilm die zich afspeelt in het riool. Cloacinae is de naam van de romeinse godin van het eerste riool van Rome en daarmee impliciet van de westerse beschaving. De titel verbergt 3 lagen: cloaca, cine en China.

Daniela Paes Leao, Amsterdam
€ 6.250
Met haar project Museu da Crise zal zij deelnemen aan de Architectuur Triënnale van Lissabon. Het betreft een doorlopend sociaal geëngageerd project dat zij sinds 2011 samen met Merel Willemsen initieert. Tijdens de Triënnale zullen verschillende acties en workshops uitgevoerd worden in Museu da Crise.

Maria Roosen, Arnhem
€ 15.100
Voor een nieuw werk dat zij op uitnodiging van Jan Hoet maakt voor de tentoonstelling Middle Gate in Geel, België. Het werk sluit aan bij de locatie en bij het centrale tentoonstellingsthema, de wisselwerking tussen kunst, mythe en psychiatrie.

Merlijn Schoonenboom, Amsterdam
€ 7.400
Voor afronding van het vooronderzoek en het schrijven van het boek De nimf en de bunny over de vraag wat het zegt over onze cultuur dat een zelfde schilderij binnen 125 jaar eerst kunst, dan kitsch en later weer als kunst wordt gezien.

Sandro Setola, Rotterdam
€ 5.590
Voor het vervolg op het project The Mole, voortkomend uit een onderzoek naar de architectuur van de dood. Het 3d-computermodel dat hieruit voortkwam wil hij samen met een 3d animator als uitgangspunt nemen voor een film. Het werk wordt getoond in de tentoonstelling Dark Matters in Tent, Rotterdam.

Sandra Smallenburg, Leiden
€ 5.000
Voor een onderzoeksreis naar het Zuidwesten van de Verenigde Staten ter voorbereiding van een publicatie over Land Art. Via deze publicatie wil zij op toegankelijke wijze de geschiedenis van Land Art vertellen en daarbij de focus leggen op de rol die Nederlandse kunstenaars hebben gespeeld bij de ontwikkeling van deze stroming.

Jonas Staal, Rotterdam
€ 29.980
Bijdrage aan de eerste 3 sessie van de Academy for Cultural Activism, opgericht als onderdeel van de artistieke en politieke organisatie de New World Summit om inzicht te bieden aan kunstenaars en kunstacademiestudenten over de rol van kunst in de geschiedenis van politieke strijd. De eerste sessies  vinden  plaats van november tot december 2013 in BAK, Utrecht.

Frank van der Stok, Amsterdam
€ 6.100
Om vooronderzoek te doen ten behoeve van een reeks van 9 kunstenaarsboeken plus een inventariserende publicatie over kunstenaarsboeken met als titel Ennead Series. De reeks is gericht op het vergroten van de verstaanbaarheid van de beeldende kunst, als schakel tussen kunstenaar en publiek. Van der Stok werkt hiervoor samen met 2 vormgevers.

Berend Strik, Juha van ’t Zelfde / Amsterdam
€ 12.880 / € 11.380
Voor het onderzoeksproject Meeting People is Easy met als doel inzicht te verschaffen in het ontstaansproces van kunstwerken. Strik en Van ’t Zelfde nodigen kunstenaars uit die geïnteresseerd zijn in samenwerking om in verschillende studio’s te werken. Onder toeziend oog van het publiek wordt hun werkwijze en kunstenaarspraktijk bevraagd.

Ginta Vasermane, Amsterdam
€ 2.000
Voor deelname aan het residency programma Swing Space van het Lower Manhattan Cultural Council. Zij werkt daar aan een nieuwe video installatie met als werktitel Balance en wil onderzoek doen naar de relatie tussen de beweging van het menselijk lichaam en architectuur.

Stijn Verhoeff, Amsterdam
€ 24.600
Voor de film Nescio waarin hij zijn eigen vriendenkring onder de loep neemt en met behulp van zijn directe omgeving nagaat wat er in de 100 jaar tussen Nescio’s tijd en de onze is gebeurd. De film is een opdracht van SMBA en zal in het kader van Global Collaborations bij SMBA te zien zijn en later bij KUNCI Yogyakarta als onderdeel van Made in Commons.

Dre Wapenaar, Rotterdam
€ 25.000
Voor het Klankbodem Paviljoen, een bouwsel dat is ontworpen als een klankkast, waardoor het publiek tijdens concerten een unieke muziekervaring krijgt. Het paviljoen is opgezet voor pianomuziek en was onder andere te zien bij DordtYart in Dordrecht.

Anne Wenzel, Rotterdam
€ 32.200
Voor een nieuwe serie beelden die resulteren in een ruimtevullende installatie voor Tent, Rotterdam als onderdeel van een solotentoonstelling.

Jantine Wijnja, Amsterdam
€ 5.000
Voor een werkperiode bij Het Vijfde Seizoen in Den Dolder waar zij een reisgids met een twist wil maken met als leidraad de teksten van jongere en senior bewoners van psychiatrisch centrum de Willem Arntzhoeve. Het project moet resulteren in een publicatie, waarin twaalf mentale wandelingen de kern vormen.

Katarina Zdjelar, Rotterdam
€ 20.929
Om onderzoek te doen voor haar project The last day of the permanent exhibition, een film over de laatste dagen voor de renovatie van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Brussel. De resulterende video-installatie wordt getoond op de Biënnale van Marrakech.

Izaak Zwartjes, Leiden
€ 9.230
Zwartjes werkt sinds 2008 aan de uitbreiding van zijn ‘laboratory of Life’: een groeiend persoonlijk universum van ruimtelijke installaties en beelden, voortkomend uit de behoefte om een mythologisch ecosysteem te creëren. Bij Nest wil hij met een ruimtelijke ingreep een climax van zijn werk realiseren. Het hart van de installatie bestaat uit een industriële scheepsmotor die met slangen en buizen wordt verbonden met bestaande elementen in het gebouw.

Bijdrage Opdrachtgeverschap
Voor publiek-private opdrachtgevers die openbare beeldende kunstprojecten willen realiseren.

Beeckestijn, Velsen
Zomeren op de buitenplaats
€ 55.000
Zomeren op de Buitenplaats is een expositie van hedendaagse ‘follies’ in de stijltuinen van buitenplaats Beeckestijn in Velsen. Tien kunstenaars maken een vertaling van het begrip ‘folly’: een wonderlijk bouwwerk zonder duidelijke functie. De kunstenaars laten zich daarbij inspireren door de cultuurhistorie van de buitenplaats en een oude gravure waarop follies staan aangegeven die Beeckestijn vermoedelijk ooit kende.

Centrum Beeldende Kunst, Rotterdam
Bilderberg Utopia, the Individual Parallel
€ 30.000
CBK Rotterdam geeft in samenwerking met Sculpture International een opdracht aan Willem Oorebeek voor een kunstwerk aan het Bilderberg Parkhotel in Rotterdam: Bilderberg Utopia – The Individual Parallel. Het betreft een monumentale ingreep op de noordgevel van dit hotel in het museumkwartier en past binnen de sculptuurroute van Sculpture International en binnen het programma Rotterdammers van Formaat van het CBK.

De Châtel sur place
Grond
€45.000
Samen met beeldend kunstenaar Wouter Klein Velderman maakt choreograaf Krisztina de Châtel de dansvoorstelling Grond, waarin stratenmakers en hun rol in onze samenleving centraal staan. De voorstelling wordt gedanst door dansers en stratenmakers rondom en op een installatie van Klein Velderman: een grondpatroon van bakstenen, met daarover heen een doek met de reproductie van een plein, een genaaid dessin van betonklinkers.

DordtYart, Dordrecht
Opdrachten DordtYart 2013
€ 50.600
DordtYart, een centrum voor hedendaagse kunst en gevestigd op een voormalige scheepswerf in Dordrecht, wil ontmoetingen tussen kunstenaars, bezoekers en jongeren van het plaatselijke leer/werk bedrijf mogelijk maken. De organisatie heeft voor vijf opdrachten aan kunstenaars om monumentaal nieuw werk te maken waarbij het maakproces publiek toegankelijk is, een bijdrage ontvangen: Edwin van der Heide, het duo Elodie Hiryczuk en Sjoerd van Oevelen, Roland Schimmel, Peter Vink en Marije Vogelzang.

Gemeente Utrecht, Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling
Kunstopdracht aan Krijn de Koning: ruimtelijke installatie bij een school
€ 64.142
Gezamenlijke aanvraag van de Gemeente Utrecht en de U3 school voor een kunstopdracht aan Krijn de Koning. Een totaalontwerp voor het hele schoolplein dat nauw aansluit bij de doelgroep van moeilijk lerende kinderen van deze school voor speciaal onderwijs. Het wordt een functionele ruimtelijke installatie, een beweeg- en speelsculptuur die kinderen een uitdagende en stimulerende omgeving biedt voor leren en ontwikkelen.

Gemeentemuseum Den Haag
De anatomische les – het menselijk lichaam centraal
€ 20.000
Folkert de Jong kreeg de opdracht voor de productie van een nieuw werk in het kader van een tentoonstelling over de anatomische les in het Gemeentemuseum Den Haag. Deze tentoonstelling bracht voor het eerst alle zeventiende eeuwse anatomische lessen bij elkaar. Ze werden getoond samen met werk van internationale hedendaagse kunstenaars. De Jong maakte een zaalvullende installatie met meerdere sculpturen, gebaseerd op het Theater Anatomicum en het thema van de kwetsbaarheid van de mens. Dit werk fungeerde als schakel tussen het zeventiende eeuwse en het hedendaagse werk.

Het Muziektheater Amsterdam
Dutch Doubles
€ 50.000
In Dutch Doubles brengen Het Muziektheater en Het Nationale Ballet vier prominente choreografen samen met vooraanstaande kunstenaars, zoals de combinaties van choreograaf Ton Simons en Rineke Dijkstra en choreograaf Juanjo Arqués en Krijn de Koning. De kunstenaars hebben de opdracht gekregen voor het decorontwerp: Dijkstra in de vorm van een video-installatie en De Koning via een ruimtelijke ingreep.

Het Muziektheater Amsterdam
Laika
€ 50.000
De Nederlandse Opera brengt tijdens het Holland Festival in 2014 de nieuwe opera Laika uit van componist Martijn Padding en librettist P.F. Thomése. Beeldend kunstenaar Aernout Mik heeft de opdracht gekregen om zowel de regie van de productie op zich te nemen als een decorontwerp te maken. Mik verbreedt daarmee zijn werkterrein naar opera en muziektheater.

Kunstvereniging Diepenheim
Boomtuin
€ 30.248
Kunstvereniging Diepenheim realiseert het project The Non Urban Garden / Tuinen van de 21ste eeuw. Het bouwt daarmee verder aan haar aanbod van landschapskunst waarbij zowel de verbondenheid met de regio als landelijke uitstraling centraal staat. Jeroen Kooijmans is één van de kunstenaars aan wie de opdracht is gegeven voor een nieuw werk, een boomtuin die voor een periode van vijf jaar wordt geplaatst in de kruin van een 250 jaar oude eik in het buitengebied van Diepenheim.

Museum De Lakenhal, Leiden
Leids Laken
€ 50.000
Museum de Lakenhal gaf aan Joep van Lieshout de opdracht om een beeld te maken dat zich verbindt met de deelcollectie laken- en textielnijverheid. Op basis van de collectie weefgetouwen en gereedschappen maakt Van Lieshout een nieuw werk, als onderdeel van de serie New Tribal Labyrinth. Hij wil het menselijk lijden van de arbeiders zichtbaar maken, in relatie tot industriële ambachtelijkheid en de nog steeds actuele problematiek van de textielarbeid. Het beeld zal permanent te zien zijn in het museum.

Museum Kranenburgh, Bergen
Touwsculptuur Chiel Kuijl in Kranenburgh
€ 35.000
Ter gelegenheid van de officiële heropening van Museum Kranenburgh kreeg beeldend kunstenaar Chiel Kuijl de opdracht voor het maken van het werk Concentraties, een interactieve touwsculptuur met schommels en plateaus waarvan bezoekers gebruik kunnen maken. De tuin wordt zo een laagdrempelige culturele ontmoetingsplaats tussen natuur, erfgoed en hedendaagse beeldende kunst.

Museum van Loon, Amsterdam
Videowerk Nele voor tentoonstelling Suspended Histories
€ 9.350
Museum van Loon heeft een opdracht verstrekt aan Fiona Tan voor een ‘site specific’ videowerk in het kader van het tentoonstellingproject Suspended Histories, dat de geografische connectie tussen Museum van Loon en Azië als vertrekpunt heeft. Het project stimuleert de dialoog over het Nederlandse koloniale verleden. Het videowerk Nele is geïnspireerd op de ‘vergeten’ dochter van Rembrandt van Rijn, Cornelia. Het werk zal worden aangekocht voor de collectie van het museum.

Noordbrabants Museum, ‘s-Hertogenbosch
Kunstopdracht aan Bram Hermens: Tartarus Mist
€ 14.180
Het Noordbrabants Museum heeft aan Bram Hermens een opdracht verstrekt voor het maken van een monumentaal hedendaags drieluik in de geest van Hieronymus Bosch. Hermens ontwikkelde het werk Tartarus Mist, een glasraam waarin een verbinding wordt gelegd tussen de angst van de moderne mens voor ‘genetic engeneering’, Paradise Lost van John Milton en de wereld van Hieronymus Bosch. Het werk wordt gezeefdrukt op een voorzetraam dat voor het raam in de Brabantzaal wordt geplaatst.

Rijksmuseum Twenthe, Enschede
Opdracht voor vijf kroonluchters door glaskunstenaar Bernard Heesen
€ 35.000
Rijksmuseum Twenthe in Enschede heeft aan glaskunstenaar Bernard Heesen de opdracht gegeven om vijf kroonluchters te maken voor de herinrichting van de grootste klassieke zaal in het museum: de Gobelinzaal. Het gaat om vijf ‘zwevende landschappen’, waarmee het museum oude kwaliteiten wil versterken door nieuwe toe te voegen.

Soledad Senlle Art Foundation, Amsterdam
Kunst aan de Schinkel, KadS 2013
€ 21.000
Een tentoonstelling in de openbare ruimte in de Schinkelbuurt in Amsterdam met werk van acht internationale kunstenaars, waaronder Sachi Miyachi, Marieke Schuurman en Sarah van Sonsbeek. Opdrachtgever is de private Soledad Senlle Art Foundation. Deze manifestatie reflecteert op welke plaats kunst inneemt in onze maatschappij. De artistieke interventies verwijzen naar de huidige maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de commercialisering van en censuur in de openbare ruimte. Centrale vraagstelling: Hoe publiek is de publieke ruimte?

Stedelijk Museum Schiedam
Schilderkunst op Drift
€ 25.000
Schilderkunst op Drift is een groepsshow met schilders die niet alleen binnen de lijst, maar ook naast het doek, op de muur en in de ruimte willen werken. In de grote zaal, twee kleinere zalen en de verbindende ruimtes maken vijf ‘zelfverklaarde muralisten’ nieuw werk: Hadassah Emmerich, Lizan Freijsen, Gijs Frieling, Christie van der Haak en Mark Kent.

Stichting Keizersrande
Nieuwe Boeren Cultuur
€ 50.000
Natuurderij Keizersrande, een boerenbedrijf in de uiterwaarden van de IJssel nabij Deventer, heeft verschillende kunstenaars de opdracht gegeven een werk te maken dat reageert op het beheren van natuur en landschap. Kunstenaarscollectief Grondvormen richtte op het publiek toegankelijke erf van het bedrijf een Zondagse Kamer in als een toonkamer voor de Nieuwe Boeren Cultuur en maakte een Praalkast op basis van 17e eeuwse naturaliënkabinetten, waarin men exotische en alledaagse voorwerpen uit natuur en cultuur samenbrengt.

Van Abbemuseum, Eindhoven
Supertoll!
€ 11.500
Beeldend kunstenaar Tijs Rooijakkers werkte voor het Van Abbemuseum aan het project Supertoll! De eerste fase van het werk vond plaats in de projectruimte Het Oog in het museum, daarna zal het werk zich vanuit het museum uitrollen over de wijk Woensel, met als einddoel een permanente plek bij een nieuw te bouwen busstation in Eindhoven Noord. Rooijakkers werkte samen met onder meer de rapper Fresku en later ook met wijkbewoners van Woensel.

Bijdrage Presentatie Buitenland
Voor buitenlandse instellingen en/of kunstenaars uit Nederland om werk van kunstenaars uit Nederland te tonen en/of voor een bijdrage in de productie van nieuw werk.

Armenië
Art and Cultural Studies Laboratory, Yerevan
Social and Political commitment/engagement (Mirjam Westen)
€ 1.800
Curator Mirjam Westen van het Arnhem Museum ontvangt een bijdrage om twee publieke lezingen te geven over Art & Engagement en Art & Gender bij het Art and Cultural Studies Laboratory. Het evenement vindt plaats tussen17 en 22 maart 2014.

Australië
Biennale of Sydney, Sydney
19th Biennale of Sydney: You Imagine What You Desire (Yael Bartana, Eglé Budvytyté, Persijn Broersen & Margit Lukácks, Libia Castro en Olafur Olafsson, Gabriel Lester, Ahmet Ögüt en Sara van der Heide)
€ 76.028
De Sydney Biënnale 2014 toont negen kunstenaars uit Nederland. Dit is de meest omvangrijke deelname uit Nederland ooit. Yael Bartana, Eglé Budvytyté, Libia Castro & Ólafur Olafsson en Gabriel Lester maken nieuw werk, de overige kunstenaars tonen (aanpassingen van) bestaand werk.

National Institute for Experimental Art, Sydney
Running the City (Marnix de Nijs)
€ 18.917
Running The City is de openingstentoonstelling van Galleries UNSW in het kader van ISEA 2013. De tentoonstelling maakt deel uit van een vijfjarig onderzoeksproject Curating Cities van het National Institute for Experimental Art (NIEA). De installatie Run Motherfucker Run van Marnix de Nijs maakt deel uit van de tentoonstelling. Ook verzorgt hij een workshop die site-specific voor Sydney zal zijn en maakt hij in opdracht van NIEA/Galleries UNSW nieuw werk gebaseerd op beelden van Sydney.

België
Contour, Mechelen
Leisure, Discipline and Punishment (Paul Hendrikse)
€ 3.971
Contour is een biënnale voor het bewegend beeld. In 2013 vindt de 6de editie plaats, met als thema Leisure, Discipline and Punishment. Gastcurator is Jacob Fabricius. Paul Hendrikse toont het nieuwe werk Twelfth Man, A Parallel Performance en twee bestaande werken: Vague Uneasiness en Writing Over Over.

KIOSK (vzw Kunstensite), Gent
Exhibition Zachary Formwalt
€ 2.745
KIOSK, in 2010 opgericht in een voormalig anatomisch auditorium in Gent, ontvangt een bijdrage voor een solotentoonstelling met Zachary Formwalt. In de programmering legt KIOSK sterk de nadruk op monografische presentaties waarin de autonomie van het oeuvre wordt benadrukt. Er worden twee bestaande films getoond, en één die nog in ontwikkeling is.

La Loge, Brussel
Six Possibilities for a Sculpture (Hedwig Houben en Jennifer Tee)
€ 5.210
Zoë Gray cureerde voor het in september 2012 opgerichte projectruimte La Loge, de groepstentoonstelling Six Possibilities for a Sculpture met uit Nederland Hedwig Houben en Jennifer Tee, die beiden zowel bestaand en nieuw werk toonden. Het project trok veel internationale aandacht omdat het onderdeel was van de VIP programmering van Art Brussel.

Netwerk, Aalst
Das Fenster (Gabor Ösz)
€ 11.202
Netwerk Aalst ontwikkelt samen met Muzéum Ludwig in Budapest een solotentoonstelling met Gabor Ösz, een omvattend en divers overzicht van zijn werk van de afgelopen 10 jaar, en één nieuw werk: Das Fenster, een projectie van 8 x 4 m, en drie tot vier analoge projecties.

Prokc, Geel
Middle Gate Geel ’13
€ 6.495
Cultuurcentrum de Werft, vzw Prokc ontvangt een bijdrage voor de presentatie van werk van acht kunstenaars uit Nederland tijdens de tentoonstelling Middle Gate Geel 2013. Curator is Jan Hoet. De tentoonstelling heeft drie thema’s: mythe, psychiatrie en kunst.

Wiels Centrum voor Hedendaagse Kunst, Wiels
Residu/e (Maartje Fliervoet)
€ 1.519,00
Wiels krijgt een bijdrage voor een presentatie van Maartje Fliervoet in de groepstentoonstelling Residu/e. Deze tentoonstelling gaat uit van voormalige deelnemers aan het residency programma van Wiels. Uit de 60 kunstenaars werden door curatoren Agata Jastrzabek en Dirk Snauwaert 8 kunstenaars geselecteerd, behalve Fliervoet gaat het om Alexandra Chausova, Theo Cowley, Svenja Deiniger, Laurent Dupont Garitte, Jana Euler, Martin Laborde en Wobbe Micha.

Benin
Musée de l’Art de la Vie Active, Cotonu
MAVA Unity (Sarah Verbeek)
€ 1.964
Musée de l’Art de la Vie Active ontvangt een bijdrage voor de productie van nieuw werk van Sarah Verbeek, een project dat oprichter Meshac Gaba samen met Edith Rijnja onderneemt. Er wordt samen met een aantal plaatselijke kunstenaars samengewerkt. Wegens omstandigheden werd Sarah Verbeek vervangen door Diana Hagen.

Brazilië
Associação Cultural Videobrasil, Sao Paulo
SESc _VideoBrasil (Sebastian Diaz Morales en Luc Fosther Diop)
€ 5.200
Associação Cultural Videobrasil ontvangt een bijdrage voor de deelname van Sebastian Diaz Morales en Luc Fosther Diop, beiden met bestaand werk, aan de 18de editie van het internationale hedendaagse kunstfestival SESc_VideoBrasil. VideoBrasil is een initiatief van Solange Farkas, dat zich concentreert op kunstenaars in de zuidelijke geopolitieke regio (Latijns-Amerika, Azië (uitgezonderd Japan) en Afrika.

Bik Van der Pol, Rotterdam
9th Biennal do Mercosul 2013 (Bik Van der Pol)
€ 10.778
Bik Van der Pol ontvangen een bijdrage voor de productie en presentatie van het werk PB On the Moon voor de 9de Biënnale van Mercosul in Porto Alegre Brazilië. De Biënnale heeft als titel Weather Permitting en als thema de interactie tussen natuur en cultuur.

FILE, Festival Internacional de Linguagem Eletronica, Sao Paulo
Entropy (Erik Overmeire)
€ 2.000
FILE, International Festival for Electronic Language wordt in 2013 voor de 14de maal gehouden, dit keer in SESI Art Gallery in Sao Paulo. Uit 1025 ingezonden voorstellen werden 225 geselecteerd, waar onder het project ENTROPY van Erik Overmeiere, een interactieve installatie dat reageert op en data genereert met warmtebronnen.

Canada
Le Mois de la Photo à Montréal, Montréal
Don’t Smile Now… Save it for Later (Thijs Groot Wassink & Ruben Lundgren)
€ 12.000
De Mois de la Photo à Montréal krijgt een bijdrage voor de deelname van het duo WassinkLundgren aan de 13e editie van het fotofestival. Dit festival zal ongeveer 27 exposities tonen van Canadese en internationale fotografen met als thema Drone: The Automated Image. WassinkLundgren presenteert de serie Don’t Smile Now… Save it for Later.

The Western Front, Vancouver
The Sorrow The Joy Brings (Noa Giniger)
€ 3.826
The Western Front Society ontvangt een bijdrage voor de productie en presentatie van Noa Giniger’s project The Sorrow The Joy Brings. Het werk betreft een 16mm film over een treurwilg die met windmachines in beweging wordt gezet. Giniger realiseert het werk tijdens een residency van vijf weken bij Western Front.

Vox, Centre de l’Image contemporaine, Montréal
Solo exhibition Zachary Formwalt
€ 3.945
VOX Centre de l’image Contemporaine ontvangt een bijdrage voor een solotentoonstelling met Zachary Formwalt, waarin vier bestaande videowerken worden getoond. De expositie gaat gepaard met een lezing door Johan Hartle, hoogleraar aan de UvA.

China
Asia Art Archive, Hong Kong
To be afraid of falling off the Edge (Francisco Camacho)
€ 4.099
Asia Art Archive presenteert Francisco Camacho in de 3de editie van de e-journal van AAA, Field Notes, getiteld Mapping Asia. Zijn bijdrage zal hij als video presenteren op een symposium in 2014. Mapping Asia is onderdeel van een grotere serie: Locating the Contemporary in Art History. Het AAA heeft een groot bereik in de Aziatische en Australische regio.

CAFA Museum, Beijing
Beijing Photo Biennale 2013 – Dirty hands (diverse kunstenaars)
€ 25.020
De Central Academy of Fine Arts is verantwoordelijk voor de eerste Beijing Photo Biennale. Bas Vroege is curator van de bijbehorende internationale tentoonstelling, Dirty Hands. Vanuit Nederland doen met bestaand werk mee: Juul Hondius, Ad Nuis, Robert Knoth & Antoinette de Jong, Dirk Jan Visser & Arthur Huizinga en Advan Denderen. IPad publicaties zullen worden getoond van Geert van Kesteren en Kadir van Lohuizen.

OCT Contemporary Art Terminal, Shenzhen
Performing Research
€ 4.110
OCAT Shenzhen ontvangt een bijdrage voor een samenwerkingsproject met If I Can’t Dance getiteld Performing Research naar aanleiding van het IICD onderzoeks- en re-enactmentproject Five Sisters van Guy de Cointet. De bijdrage is bedoeld voor de aanwezigheid van Frederique Bergholtz en Vivian Ziherl tijdens het symposium Performing Research. De Five Sisters Research Publication wordt in het Chinees vertaald en zal tijdens het symposium gepresenteerd worden.

Serge Onnen, Amsterdam
CLOACINE shadows from the underground (Serge Onnen)
€ 5.186
Serge Onnen ontvangt een bijdrage voor de presentatie van bestaand werk en voor het eerste deel van de productie van een nieuw werk getiteld CLOACINE, voor een expositie bij een dependance van MOCA Taipei van februari tot maart 2014. Het betreft zijn eerste solotentoonstelling op een internationale plek.

Duitsland
Bielefelder Kunstverein, Bielefeld
Solo exhibition with Katarina Zdjelar
€ 7.330
Bielefelder Kunstverein ontvangt een bijdrage voor een solotentoonstelling met Katarina Zdjelar, haar eerste internationale solo in Duitsland. Naast oudere videowerken zal ook Stimme uit 2013 voor het eerst getoond worden. De bijdrage geldt tevens voor een publicatie, die in Duitsland duurzame zichtbaarheid zal bieden voor het werk van Zdjelar.

DISK, Berlijn
CTM 2014 DIS CONTINUITY (Bram Vreven, Geert Jan Hobijn, René Bakker, Kees Tazelaar, Anne Wellmer, Mariska de Groot, Dieter Vandoren, Mark Bain en Marije Baalman)
€ 9.096
CTM Festival for Adventurous Music and Arts ontvangt een bijdrage voor de deelname van Bram Vreven, Geert Jan Hobijn, René Bakker, Kees Tazelaar, Anne Wellmer, Mariska de Groot, Dieter Vandoren Mark Bain en Marije Baalman. Het festival wordt parallel aan Transmediale gehouden en viert in 2014 zijn 15 jarig bestaan. Een belangrijke rol is weggelegd voor geluidspionier Dick Raaijmakers, die recent overleed.

Halle 14, Leipzig
To have And Have Not (Nicoline van Harskamp en Han Hoogerbrugge)
€ 1.000
Halle 14, een hedendaagse kunstcentrum gevestigd in een voormalig katoenspinnerij, ontvangt een bijdrage voor de groepstentoonstelling To Have and Have Not met 17 kunstenaars uit 12 landen. De bijdrage is specifiek bedoeld voor de deelname van Nicoline van Harskamp en Han Hoogerbrugge. De tentoonstelling vindt plaats tijdens het jaarlijkse evenement Great Spring Gallery Walk die 15 tot 20 duizend bezoekers trekt.

Kulturprojekte Berlin, Berlijn
Transmediale 2014 – Afterglow (Dennis de Bel en Daniël Ploeger)
€ 4.106
Transmediale 2014 ontvangt een bijdrage voor de deelname van Dennis de Bel en Daniël Ploeger aan de Art Hack Day, een presentatie in het kader van Transmediale dat in twee dagen in Haus der Kulturen der Welt uit de grond wordt gestampt en tegelijkertijd met Transmediale opengaat. De bijdrage heeft voor een gering deel betrekking op de productie van werk.

Kunsthalle Düsseldorf
Close by in the distance (Marijke van Warmerdam)
€ 9.688
Kunsthalle Düsseldorf ontvangt een extra bijdrage voor de productie van nieuw werk van Marijke van Warmerdam getiteld Different kinds of balls voor haar overzichtstentoonstelling aldaar (de presentatie werd vorig jaar al ondersteund).

KW Institute for Contemporary Art, Berlijn
8th Berlin Biennale for Contemporary Art ( Irene Kopelman)
€ 21.043
KW Institute for Contemporary Art ontvangt een bijdrage voor de productie van nieuw werk van Irene Kopelman voor haar deelname aan de 8ste Biënnale van Berlijn in 2014. Haar nieuwe werk wordt gekoppeld aan bestaand werk The exact opposite of distance.

Museum Abteiberg, Mönchengladbach
Textiles: Open Letter (Yael Davids, Willem de Rooij en Vincent Vulsma)
€ 10.000
Museum Abteiberg ontvangt een bijdrage voor de productie van nieuw werk van Yael Davids, Willem de Rooij en Vincent Vulsma voor de expositie Textiles: Open Letter. Textiles is een serie van exposities op diverse internationale tentoonstellingsplekken in Londen, Leipzig, Wenen en Bilbao.

Public Art Lab, Berlijn
Saving Face (Karen Lancel & Hermen Maat)
€ 5.450
Public Art Lab heeft Karen Lancel & Herman Maat uitgenodigd om met het project Saving Face aan het EU project Connecting Cities Network deel te nemen. Aan dit netwerk nemen onder andere Ars Electronica, FACT Liverpool en Riga 2014 deel. Saving Face is een interactieve installatie waarbij aan de hand van het betasten van een gezicht een beeld van dat gezicht ontstaat op een grote scherm.

Ecuador
Fundación Municipal Bienal de Cuenca, Cuenca
Ir Para volver (Leaving in return) (Wendelien van Oldenborgh)
€ 8.079
De Biënnale van Cuenca in Ecuador werd in 1987 geïnitieerd en gaat in 2014 zijn 12de editie in, met Jacopo Crivelli Visconti als hoofdcurator en Manuela Moscoso als adjunct. Een bijdrage wordt verstrekt voor de vertoning van La Javanaise van Wendelien van Oldenborgh.

Egypte
Beirut, Cairo
The Magic of the State (Rana Hamadeh)
€ 2.202
Rama Hamadeh is door het internationaal opkomende platform Beirut in Cairo uitgenodigd om nieuw werk te maken voor de expositie The Magic of the State, die eerst in Beirut zal plaatsvinden en overlappend in Londen bij Lisson Gallery.

Estland
Foku Estonian Union of Photography Artists, Tallinn
Shadows of a Doubt (Lukacs&Broersen, Gert Jan Kocken, Katja Novistkova, Magali Reus en Niekolaas Johannes Lekkerkerk)
€ 14.000
Foku is verantwoordelijk voor de Tallinn Month of Photography, met in 2013 de internationale groepstentoonstelling The Time of Our Image. Een bijdrage wordt verstrekt voor de deelname van de kunstenaars Lukacs&Broersen, Gert Jan Kocken, Katja Novistkova en Magali Reus en Niekolaas Johannes Lekkerkerk als gastcurator.

Frankrijk
Centre Pompidou, Parijs
Image into Sculpture (Navid Nuur)
€ 17.450
Centre Pompidou ontvangt een bijdrage voor de deelname van Navid Nuur aan Image into Sculpture, een groepstentoonstelling met drie andere kunstenaars. De tentoonstelling is gericht op interdisciplinariteit en wil de hiërarchie tussen verschillende media slechten.

Institut Néerlandais, Parijs
Mesures et disparition (Navid Nuur, Krijn de Koning, Kees Visser)
€ 13.885
Het Institut Neérlandais in Parijs organiseert een tentoonstelling met drie ‘generaties’ conceptuele kunstenaars uit Nederland: Kees Visser, Krijn de Koning en Navid Nuur. Thema van de tentoonstelling is de verhouding van de kunstenaar tot de ruimte, zowel de tentoonstellingsruimte als de ruimte van de buitenwereld. Krijn de Koning realiseert nieuw, site specific werk.

Musée départemental d’art contemporain de Rochechouart, Rochechouart
Lifes Illusions (Folkert de Jong)
€ 5.740
Musée départemental d’art contemporain Rochechouart ontvangt een bijdrage voor een overzichtstentoonstelling van Folkert de Jong met werk van 2003 tot heden, inclusief zijn Prix de Rome 2003 installatie Life Illusions. Het betreft zijn eerste institutionele tentoonstelling in Frankrijk.

Ghana
Nubuke Foundation, Accra
Hollandaise (Van Oldenborgh en de Rooij)
€ 6.650
Nubuke Foundation krijgt een bijdrage voor de deelname van Wendelien van Oldenborgh en Willem de Rooij aan de tentoonstelling Hollandaise, een productie van Koyo Kouoh (directeur Raw Material Company in Dakar), die eerder te zien was in het SMBA. Hollandaise onderzoekt het koloniale verleden van Nederland aan de hand van identiteitsvraagstukken.  

Griekenland
Athens Biennial, Athene
4th Athens Biennale 2013 AGORA (Navid Nuur en Antonis Pittas)
€ 8.825
De Biënnale van Athene nodigt Navid Nuur en Antonis Pittas uit voor haar 4de editie: AGORA. Pittas produceert hiervoor nieuw werk. De 4e editie wordt gerealiseerd door 42 verschillende kunstenaars, curatoren en theoretici waar onder Charles Esche en  Zoe Gray.

Hongarije
Trafó Gallery – House of Contemporary Arts, Budapest
Colour me closely (Navid Nuur)
€ 3.750
Trafó Gallery nodigt Navid Nuur uit voor een solotentoonstelling. Trafó geniet in de regio een goede reputatie en is een welkome tegenhanger van het officiële Ludwig Muzeum.

Ierland
CCA, Derry-Londonderry
Momentous Times (Marianne Flotron)
€ 2.250
In het kader van de inaugurele editie van UK City of Culture 2013 in Londonderry, vraagt het Centre for Contemporary Art een bijdrage voor de deelname van Marianne Flotron aan de internationale groepstentoonstelling Momentous Times. Thematisch wijdt CCA gedurende UK City of Culture alle activiteiten aan arbeid en vrije tijd in de postindustriële samenleving.

Centre for Contemporary Art, Derry-Londonderry
Of other bodies (Falke Pisano)
€ 1.950
CCA Derry-Londonderry, een jong opkomend internationaal podium, nodigt Falke Pisano uit voor de groepstentoonstelling Of Other Bodies, met als thema het lichaam in crisis. Pisano houdt een lezing/performance in het kader van haar on-going project, The Body in Crisis (Distance, Repetition and Representation). Daarnaast wordt het video tweeluik Disordered Bodies Fractured Minds getoond.

Project Arts Centre, Dublin
26.Love Spells (Jennifer Tee)
€ 11.078
Project Arts Centre ontvangt een bijdrage voor een solotentoonstelling van Jennifer Tee met nieuw werk in opdracht gemaakt op basis van de tekening Love Spells uit 2012. Het werk wordt ingeleid door Xander Karskens (De Hallen) en er verschijnt een online publicatie met teksten van Declan Long en Tessa Giblin.

Temple Bar Gallery, Dublin
Against the Enamel (Priscila Fernandes)
€ 6.025
Temple Bar Gallery vierde in 2013 zijn 30 jarig bestaan. TBG+S exploiteert 40 studio’s naast het presentatieprogramma. Priscila Fernandes wordt uitgenodigd een solo samen te stellen met nieuw werk, Against the Enamel, dat gebaseerd is op onderzoek naar kunstzinnige opvoeding op scholen aan het begin van de vorige eeuw.

Indonesië
Ruangrupa, Jakarta
Muslihat OK – Video (Arjon Dunnewind)
€ 4.300
IMPAKT is door Ruangrupa in Jakarta uitgenodigd een presentatie te verzorgen over de 2012 editie van het festival, aanvankelijk als onderdeel van het Video Festival Muslihat OK. Door tijdsdruk is de presentatie, die door Arjon Dunnewind wordt verzorgd, naar december 2013 verschoven. Onder andere wordt werk getoond van Robbie Cornelissen, Zachary Formwalt, Melanie Bonajo, Jacobine van Hellemond en Matthijs Vlot.

Yogyakarta Biennale Foundation, Yogyakarta
Biennale Yogja XII: equator #2 (Dina Danish & Tiong Ang)
€ 15.873
Yogyakarta Biennale Foundation ontvangt een bijdrage voor Dina Danish en Tiong Ang voor hun deelname aan de 12de editie van de Biennale Yogja XII: equator #2 die plaatsvindt tussen oktober 2013 en januari 2014. Danish presenteert bestaand werk, Ang gaat een nieuw werk produceren. De curators voor deze biënnale zijn Agung Hujatnika, Sarah Rifky en artistiek directeur is Farah Wardani. Agung Hujatnika bezocht Nederland via het bezoekersprogramma van het Mondriaan Fonds.

Italië
ar/ge kunst Galerie Museum, Bolzano
Exhibition of Falke Pisano
€ 4.630
ar/ge Kunst biedt een solopresentatie met Falke Pisano waarbij nieuw werk wordt ontwikkeld. Dit zal de eerste productie zijn onder de nieuwe artistieke directeur Emanuele Guidi en zal richtinggevend zijn voor het nieuwe beleid.

Fondazione La Biennale di Venezia, Venetië
The Encyclopedic Palace (Melvin Moti and Vivianne Sassen)
€ 14.042
De Biënnale van Venetië ontvangt een bijdrage voor het presenteren van bestaand werk van Melvin Moti en Viviane Sassen in de internationale tentoonstelling in de Arsenale, getiteld The Encyclopedic Palace, onder curatorschap van Massimilaino Gioni. Sassen toont Parasomnia, Moti toont de dyptiek Eigengrau en Eigenlicht.

Harold de Bree, Den Haag
Sauna Lifeboat
€ 5.395
Harold de Bree krijgt een bijdrage om deel te nemen aan de Biënnale van Venetië op verzoek van het Malediven Paviljoen. Hiervoor produceert hij een nieuw werk getiteld Sauna Lifeboat. Dit mobiele werk zal in de laatste week van de biënnale te zien zijn in de grachten van Venetië: 20-24 november.

Japan
21st Century Museum of Contemporary Art, Kanazawa
Elipsis (Fiona Tan)
€ 15.482
Het 21st Century Museum of Contemporary Art ontvangt een bijdrage voor een overzichtstentoonstelling met Fiona Tan, waarin werk wordt getoond van 1997 tot 2011. Curator is Hiromi Kurosawa, hoofdcurator van het museum. Fiona Tan is meerdere malen in Japan getoond en is zeer populair.

Misako & Rosen, Tokio
Tokyo / Tokyo (Daan van Golden)
€ 20.950
Galerie Misako & Rosen organiseert een overzichtstentoonstelling van Daan van Golden. Hij verbleef in 1963/1964 in Tokio, onderging aldaar zelf veel invloeden, beïnvloedde ook kunstenaars, maar heeft sindsdien daar nooit meer geëxposeerd. Er wordt werk getoond dat destijds is ontstaan en nu tot de privé collectie van de kunstenaar behoort. Het werk is niet te koop en er verschijnt een publicatie in Japans en Engels.

Letland
Latvian Centre for Contemporary Art, Riga
Survival Kit (Francisco Camacho, Gabriel Lester en Nicoline van Harskamp)
€ 3.190
Het Latvian Centre for Contemporary Art is verantwoordelijk voor het internationale kunstfestival Survival Kit. Gabriel Lester, Nicoline van Harskamp en Francisco Camacho zijn uitgenodigd om aan de 5de editie, met als thema Slow Revolution, deel te nemen. Lester ontwikkelt een nieuwe performance Music for Riots and Fights, Camacho toont een nieuwe editie van een ongoing project The Group Marriage Project Archive, en Van Harskamp toont Yours In Solidarity.

RIXC The Center for New Media Culture, Riga
Art + Communication 2013 (Edwin van der Heide, Joris Strijbos & Yamilia Rios)
€ 4.213
RIXC The Center for New Media Culture ontvangt een bijdrage voor de presentatie van werk van media kunstenaars Edwin van der Heide, Joris Strijbos en Yamilia Rios tijdens het festival Art + Communication. Strijbos en Rios presenteren hun gezamenlijke project COVEX en Edwin van der Heide zijn performance Rund Funk Empfangs Saal. Art+Communication vindt plaats in samenwerking met RIGA 2014, Europese Culturele hoofdstad.

Libanon
Irtijal, Beiroet
International Festival of Experimental Music in Lebanon (Gert Jan Prins)
€ 1.500
Gert Jan Prins neemt deel aan de 13de editie van Irtijal (Arabisch voor improvisatie), het International Festival of Free Improvised and Experimental Music in Libanon, het oudste muziekfestival in Beiroet en het grootste evenement van zijn soort in de Arabische wereld.

Litouwen
Contemporary Art Centre Vilnius, Vilnius
Ficcionario (Sebastian Diaz Morales)
€ 6.500
Contemporary Art Centre Vilnius ontvangt een bijdrage voor de solotentoonstelling Ficcionario met Sebastian Diaz Morales. CAC Vilnius heeft internationaal een uitstekende reputatie en is in de Baltische regio een ijkpunt.

VSI Irrationalism, Vilnius
Oo – Venice Biennale 2013 (Gabriel Lester)
€ 20.000
Litouwen en Cyprus verzorgen een gezamenlijke landenpresentatie op de 55ste Biënnale van Venetië in het Palasport Arsenale gebouw vlak buiten de Giardini. Het gaat om een groepstentoonstelling waarbij Gabriel Lester verantwoordelijk is voor de architectonische structuur en de scenografie, opdat een ‘georchestreerd parcours’ ontstaat.

Luxemburg
Café Crème, Luxemburg
Poppy
€ 5.585
Café Crème in Luxemburg ontvangt een bijdrage voor Paradox voor het tonen in MUDAM van Poppy, Traces of Heroin in het kader van de European Month of Photography (EMOP).

Mudam Luxembourg, Luxemburg
Actus Tragicus (Folkert de Jong)
€ 18.330
Mudam Luxembourg nodigt in het kader van zijn opdrachtenprogramma Folkert de Jong uit nieuw werk te realiseren voor de Grote Hal (hoogte 33 m). Mudam is een vooraanstaand platform in Luxemburg voor hedendaagse kunst.

Oostenrijk
Ars Electronica Center Linz, Linz
Sphaerae (Ars Electronica Festival 2013)
€ 9.289
Ars Electronica ontving een bijdrage voor de deelname van Matthijs Munnik, Bas van Koolwijk, Cocky Eek, Dieter Vandoren, Dmitry Gelfand, Erfan Abdi Dezfouli, Evelina Domnitch, Joris Strijbos, Mariska de Groot, Martijn van Boven, Nenad Popov, Theun Karelse en Yamila Lucia Rios Manzanares aan de groepstentoonstelling Sphaerae. Deze tentoonstelling werd gecureerd door Synergetica Lab in samenwerking met de ArtScience Interfaculteit van de KABK en Studiolab.

Galerie Fotohof, Salzburg
Being Dutch (Koos Breukel)
€ 4.125
Fotofhof brengt een solotentoonstelling van Koos Breukel met Willem van Zoetendaal als curator: Being Dutch. Het is de eerste keer dat zijn werk in Oostenrijk wordt getoond. Tijdens de tentoonstelling worden portretten toegevoegd van willekeurige Salzburgers die in een tijdelijke ingerichte studio ter plekke worden gemaakt, waarmee een link wordt gelegd naar Being Austrian.

Galerie im Taxispalais, Tirol
Framis in Progress (Alicia Framis)
€ 3.526
Galerie im Taxispalais krijgt een bijdrage voor Framis in Progress, een retrospective van Alicia Framis. De tentoonstelling wordt overgenomen van het Museum voor Moderne Kunst Arnhem. Framis wil de afstand tussen kunst en toeschouwer overbruggen en past goed bij deze presentatieplek die ook de verbinding met publiek zoekt.

Grazer Kunstverein, Graz
Steierischer Herbst (Germaine Kruip)
€ 6.250
Grazer Kunstverein ontvangt een bijdrage voor de deelname van Germaine Kruip aan de Steierischer Herbst, het 40 jaar oude multidisciplinaire hedendaagse kunstfestival. Kruip ontwikkelt in samenwerking met Stedelijk Museum Amsterdam de performance A Possibility of Abstraction: Square Dance en toont een recente sculptuur. Tevens werkt Kruip samen met Sarah Brown aan het programma onderdeel The Peacock, waarin op de ruimtes van de vereniging wordt gereageerd.

Grazer Kunstverein, Graz
The Peacock (Barbara Visser)
€ 3.450
Grazer Kunstverein nodigt Barbara Visser uit nieuw werk te ontwikkelen binnen The Peacock programma, waarin opdrachten worden verstrekt voor site-specific werk dat reageert op het gebouw en zijn interieur. Visser gaat met een serie kleurfilters de lichtinval door de grote gevelramen onderzoeken gedurende verschillende seizoenen.

Grazer Kunstverein, Graz
Tradition the Center for Research on Old Textiles
€ 6.085
Grazer Kunstverein toont een selectie van de collectie van het Center for Research on Old Textiles van Seth Siegelaub in de groepstentoonstelling Tradition, een samenwerkingsproject met Marres en Kunstverein Amsterdam.

Steirischer Herbst, Graz
Liquid Assets (Marianne Flotron, Zachary Formwalt en James Beckett)
€ 22.845
Steierischer Herbst 2013 met Luigi Fasse en Katerina Gregos als curatoren, ontvangt een bijdrage voor de deelname van James Beckett, Zachary Formwalt en Marianne Flotron met in opdracht gemaakt werk.

Vereinigung bildender Künstlerlnnen Wiener Secession
Rossella Biscotti
€ 15.000
Vienna Secession ontvangt een bijdrage voor het project The Side Room. Rossella Biscotti zal in een anonieme blog de dromen van het bestuur verzamelen en verwerken in een installatie in het Grafisches Kabinett, een tentoonstellingsruimte die door de symmetrie van het gebouw het spiegelbeeld is van de bestuurskamer. Het betreft haar eerste solotentoonstelling in Oostenrijk.

Vereinigung bildender Künstlerlnnen Wiener Secession, Wenen
Guido van der Werve
€ 8.480
Vienna Secession krijgt een bijdrage voor de presentatie van Nummer 15, at war with oneself, een nieuw werk van Guido van der Werve. Deze presentatie gaat samen met een kunstenaarsboek met beeldmateriaal over zijn drie laatste films over sport, met dagboekfragmenten, een cd met zijn soundtracks, en een interview met van der Werve door Xander Karskens. Daarnaast worden de werken uit de publicatie gepresenteerd.

Polen
Zacheta National Gallery of Art, Warschau
Houses as Silver as Tents (Aernout Mik)
€ 10.660
Zacheta National Gallery of Art toont een nieuwe installatie van Aernout Mik in de groepstentoonstelling Houses as Silver as Tents over de Roma. Mik is uitgenodigd vanwege zijn bijdrage aan het Roma Paviljoen van de 54ste Biennale van Venetië, Call the Witness. Het nieuwe werk is een architecturale interventie en wijkt daarin af van Mik’s gebruikelijke oeuvre.

Rusland
Maarten Bertheux
Sluizen. Changes of Poles (Maarten Bertheux)
€ 19.300
Als onderdeel van het NLRF2013 programma en als ‘special event’ in de officiële randprogrammering van de Moskou Biënnale organiseert curator Maarten Bertheux in samenwerking met Vitaly Patsyukov de tentoonstelling Sluizen. Change of Poles met 10 Nederlandse en 12 Russische kunstenaars in Level 9 van Het Planetarium in Moskou. De betrokken Nederlandse kunstenaars zijn: Rob Birza, René Daniëls, Marlene Dumas, Gerald van der Kaap, Natasja Kensmil, Erik van Lieshout, Bertien van Manen, Andrey Roiter, Barbara Visser en Julia Winter.

Manifesta Foundation, Amsterdam
Manifesta 10 (Marlene Dumas and Erik Lieshout)
€ 39.633
Manifesta ontvangt een bijdrage voor de deelname van Marlene Dumas en Joep van Lieshout aan Manifesta 10, die in 2014 in St. Petersburg wordt gehouden in samenwerking met de Hermitage. Manifesta bestaat 20 jaar, een jubileum dat samenvalt met 250 jaar Hermitage. Curator van deze editie is Kaspar König.

Marijke van Warmerdam, Amsterdam
Time is ticking (Hermitage Museum Sint Petersburg)
€ 27.033
Marijke van Warmerdam krijgt een bijdrage voor de presentatie van bestaand werk en de productie van nieuw werk voor Time is Ticking, een solotentoonstelling bij het Staatsmuseum de Hermitage in Sint Petersburg.

National Centre for Contemporary Arts, Moskou
Contemporary art from the collection of De Hallen Haarlem (Guido van der Werve)
€ 5.600
NCCA Moskou toont in het kader van NLRF2013 de tentoonstelling Ghost in the system – scenarios for resistance, Contemporary Art from the Collection of De Hallen Haarlem, met Xander Karskens als curator. Een bijdrage wordt verstrekt voor de performance Nummer Veertien. Home van Guido van der Werve. Andere betrokken kunstenaars zijn: Joost Conijn, Julika Rudelius, Nathaniel Mellors, Renzo Martens, Erik van Lieshout en Pilvi Takala.

National Centre for Contemporary Arts Moskou, Moskou
Lucida Space (Matthijs Munnik, Mariska de Groot, Gabey Tjon a Tham & Olof van Winden)
€ 9.100
Het National Centre for Contemporary Arts ontwikkelt samen met Todays Art in Den Haag het project Lucida Space met bestaand werk van de deelnemers uit Nederland: Mariska de Groot, Matthijs Munnik en Gabey Tjon a Tham & Olof van Winden.

The Moscow Biennale Art Foundation, Moskou
Moscow Biennale 2013
€ 15.749
Voor de 5de Biennale van Moscow werd Suchan Kinoshita uitgenodigd met nieuw werk deel te nemen aan de hoofdtentoonstelling. Katia Krupennikova cureerde een bijzonder project, met uit Nederland Roderik Hiebrink, Jekaterina Novitskova en Mathias Tharang.

TOK Creative Association of Curators, St. Petersburg
Critical Mass (Bik Van der Pol, Asia Komarova)
€ 2.450
TOK Creative Association of Curators ontvangt een bijdrage voor het project Critical Mass waarvoor Bik Van der Pol en Asia Komarova nieuw site-specific werk maken. Critical Mass is een internationaal tweejaarlijks kunstproject waarin stedelijke ontwikkelingen verkend worden, met St. Petersburg als voorbeeld. De werken die getoond worden zijn voornamelijk kunstwerken in de openbare ruimte en site-specific kunstwerken.

Turkije
Istanbul Kültür Sanat Vakfi/Istanbul Biennial, Istanbul
13th Istanbul Biennial
€ 67.613
De 13e Biënnale van Istanbul is samengesteld door Fulya Erdemci en concentreert zich op de openbare ruimte als politiek. Uit Nederland zijn uitgenodigd: Rob Johannesma, Falke Pisano en Elke Uitentuis & Wouter Osterholt (allemaal met in opdracht gemaakt werk), Praneet Soi en Rosella Biscotti (met bestaand werk), terwijl Bik Van der Pol deelneemt aan de conferentie en Rieke Vos optreedt als assistent gastcurator.

Istanbul Museum of Modern Art, Istanbul
Neighbours (Fahrettin Örenli)
€ 11.235
Istanbul Modern is het eerste particuliere museum gewijd aan hedendaagse kunst in Turkije. In de randprogrammering van de Istanbul Biënnale organiseert het museum de groepstentoonstelling Neighbours, over de relatie tussen de Balkanstaten, Caucasus, het Midden-Oosten en het Oostelijke Middellandse Zeegebied. Een bijdrage wordt verstrekt voor de deelname van Fahrettin Örenli met een nieuwe installatie van zijn werk Conspiracy Wall>ANARTIST.

Verenigd Koninkrijk
Andor / Future Studio, Londen
Riffs and Variations (Marijn van Kreij)
€ 4.020
Andor, een jonge onafhankelijke projectruimte in East London, ontvangt een bijdrage voor een solotentoonstelling met Marijn van Kreij. Voor deze tentoonstelling wordt nieuw werk gemaakt. Daarnaast wordt een muziekevenement in samenwerking met Whitechapel Gallery en Oxford Museum of Modern Art opgezet. Hato Press verzorgt een publicatie en brengt een prent uit in een beperkte oplage.

Calvert 22 Foundation, Londen
Bete & Diese / Dear Art (Wendelien Van Oldenborgh)
€ 1.291
Calvert 22 Foundation, een non-profit platform dat zich richt op Centraal en Oost-Europa en Rusland, vraagt een bijdrage voor het tonen van Bete & Diese van Wendelien van Oldenborgh, in de door het curatorencollectief WHW uit Zagreb gecureerde groepstentoonstelling Dear Art.

Cell Project Space, Londen
Comrades of Time (Marlie Mul, Magali Reus, Bas van den Hurk en Koen Delaere)
€ 7.218
Cell Project Space ontvangt een bijdrage voor de deelname van Marlie Mul, Magali Reus, Bas van den Hurk en Koen Delaere aan het groepsproject Comrades of Time. Deze tentoonstelling is de tweede in een reeks Comrades of Time. De eerste werd in 2012 gehouden bij Project Space Tilburg. Het gaat om nieuw werk of bestaand werk in een nieuwe context.

Centre for Contemporary Arts Glasgow (CCA), Glasgow
Mounira Al Solh and Sarah Forrest (Mounira Al Solh)
€ 5.350
CCA Glasgow toont Mounira Al Solh, met onder andere in opdracht gemaakt nieuw werk. Solh zal een zesde ‘channel’ ontwikkelen voor het 5 channel videowerk Dinosaurs en een nieuw werk Syria over de immigratie van mensen uit Syrië naar Libanon. Het is haar eerste solo in de UK.

Edinburgh Art Festival, Edingburgh
Parley (Krijn de Koning)
€ 31.269
Edinburgh Art Festival heeft vanwege haar 10 jarig bestaan de opdracht gegeven voor 10 installaties in de openbare ruimte. In samenwerking met het Edinburgh College of Art (ECA) is Krijn de Koning uitgenodigd, werk te realiseren voor de Sculpture Court van het ECA. Hij maakt een kolossale architectonische frame met diverse lagen en platforms waarop de afgietsels van antieke beelden van de ECA geplaatst worden.

Forma Arts and Media, Londen
Narcissus and Echo (Mark Boulos)
€ 14.890
Forma Arts and Media is een kunstproductiemaatschappij die lange termijn samenwerkingsverbanden aangaat met kunstenaars. Met Mark Boulos ontwikkelt Forma het project Narcissus en Echo, een grootschalige 3D video installatie waarin toeschouwers in real time zichzelf afgebeeld zien in een film. Het werk zal gepresenteerd worden in een solotentoonstelling bij FACT Liverpool, tezamen met bestaand werk van Boulos. Daarna gaat de tentoonstelling op tournee.

National Galleries of Scotland, Edinburgh
In and Out of Fashion (Viviane Sassen)
€ 15.850
De National Galleries of Scotland toont het werk van Viviane Sassen: In and Out of Fashion, dat door Huis Marseille is ontwikkeld. De tentoonstelling richt zich op haar minder bekende modefotografisch werk, en wordt haar eerste overzichtstentoonstelling in de UK.

Pavilion Leeds, Leeds
The Fourth Dimension (Melvin Moti)
€ 25.100
Pavilion, Kunstverein Harburger Bahnhof in Hamburg en Contemporary Art Centre Vilnius ontvangen gezamenlijk een bijdrage voor het tonen van de nieuwe Melvin Moti film The Fourth Dimension. Bij het project verschijnt een publicatie. Het gaat om in opdracht  van de betrokken instellingen vervaardigd werk, dat tot stand kwam met ondersteuning uit het culturele programma van de Europese Commissie.

Wapke Feenstra, Rotterdam
Trade Show (Eastside Projects Birmingham)
€ 3.900
Wapke Feenstra krijgt een bijdrage voor de productie van nieuw werk bij de tentoonstelling Trade Show van Eastside Projects in Birmingham. Zij neemt deel als lid van Myvillages.org, een kunstenaarsgroep die aan de hand van expertmeetings, publicaties en presentaties de beeldvorming rond lokale producten en andere agrarische zaken onderzoekt.

Verenigde Staten van Amerika
701 Center for Contemporary Art, Columbia
Down and Out in the South (Jan Banning)
€ 8.995
701 CCA in Columbia en Hagedorn Foundation Gallery in Atlanta tonen Down and Out in the South van Jan Banning, een project dat ontstond tijdens een residency in 2010 bij 701 CCA. 701 CCA was in 2010 één van de twee instellingen in de US die Bureaucratics toonden. Bestuursvoorzitter Wim Woefs heeft regelmatig met Jan Banning samengewerkt bij de realisatie van publicaties.

Alon Levin, Den Haag
Fútbol: The Beautiful Game (Los Angeles County Museum of Art)
€ 3.100
Alon Levin neemt deel aan de groepstentoonstelling Fútbol: The Beautiful Game. De tentoonstelling wordt gehouden ter gelegenheid van de Wereldkampioenschappen voetbal 2014 in Brazilië. Voetbal wordt gepresenteerd als een plek waar sociale, culturele en politieke vraagstukken zoals identiteit, nationalisme, globalisme, confrontatie, massaspektakel en lichamelijkheid aan bod komen. Levin toont Artifice Master, the Autostratagem een tafelvoetbalspel voor één speler.

Aperture Foundation, New York
The Sochi Project: An Atlas of War and Tourism (Rob Hornstra en Arnold Verbruggen)
€ 7.854
Aperture Foundation organiseert samen met DePaul Art Museum in Chicago een reizende tentoonstelling van The Sochi Project. Het project van fotograaf Rob Hornstra en journalist Arnold Verbruggen is het resultaat van ‘slow journalism’ en legt de verandering van het communistische toeristenoord Sochi vast in zijn aanloop tot locatie voor de Olympische Winterspelen 2014. De tentoonstelling heeft zijn première in Chicago en reist in mei 2014 door naar Aperture.

Carnegie Museum of Art, Pittsburgh
2013 Carnegie International  (Yael Bartana)
€ 3.932
Carnegie Museum of Art ontvangt een bijdrage voor de presentatie van … And Europe will be Stunned van Yael Bartana tijdens de 56ste editie van de Carnegie International, een grootscheeps internationaal overzicht van hedendaagse kunst dat ééns in de 3 à 5 jaar door het museum wordt georganiseerd.

Hirshhorn Museum and Sculpture Garden, Washington DC
Black Box (Gerco de Ruijter)
€ 6.156
Hirshhorn Museum and Sculpture Garden in Washington DC toont het project Crops van Gerko de Ruijter, dat in 2013 debuteerde op het Rotterdam Film Festival. Met deze tentoonstelling wordt Gerco de Ruijter in de Verenigde Staten geïntroduceerd. Naast de film wordt Contact Sheet getoond, een werk van 2 x 3 m met een grid van stilstaande beelden uit Crops.

New Museum, New York
Don’t Axe Me (Ellen Gallagher)
€ 19.439
New Museum presenteert een solotentoonstelling van Ellen Gallagher: Don’t Axe Me, met zowel nieuw werk als een selectie van bestaande schilderijen, tekeningen en prints.

Performa 09, New York
The Stage Light Symphony (Gabriel Lester)
€ 21.608
Performa 13 in New York geeft Gabriel Lester opdracht nieuw werk te ontwikkelen. Dit resulteert in The Stage Light Symphony, een theaterstuk dat zonder acteurs de narratieve werking van licht en geluid onderzoekt. Het stuk wordt opgevoerd in het Playhouse van het Abrons Arts Center.

Philadelphia Museum of Art, Philadelphia
Live Cinema (Fiona Tan)
€ 9.680
Het Philadelphia Museum of Art vraagt een bijdrage voor het tonen van Inventory van Fiona Tan in het Live Cinema Programma. De film is een co productie met MAXXI in Rome. Het is voor het eerst dat het Live Cinema Programma een rol speelt bij de productie van nieuw werk.

The Baltimore Museum of Art, Baltimore
Front Room (Nathaniel Mellors)
€ 9.465
The Baltimore Museum of Art ontvangt een bijdrage voor de presentatiekosten van bestaand werk van Nathaniel Mellors. De expositie betreft een duo tentoonstelling met Jimmy Joe Roche. De tentoonstelling is onderdeel van de Front Room series, gestart in 2006.

The Drawing Center, New York
Falten (William Engelen)
€ 3.464
The Drawing Center New York ontvangt een bijdrage voor drie uitvoeringen van een nieuw en plaatsgebonden werk van William Engelen in de experimentele Lab Gallery. Zijn compositiemethode bestaat uit tot driedimensionale vormen en objecten gevouwen notenbladen die als partituur dienen voor de uitvoerende improviserende musici.

The Gallery at REDCAT, Los Angeles
A Reading Writes a Physical Act II (Yael Davids)
€ 7.149,00
Yael Davids ontvangt een bijdrage voor de productie van het nieuwe werk A Reading Writes – a Physical Act II voor haar eerste solotentoonstelling in de Verenigde Staten bij The Gallery at REDCAT. Curator van deze tentoonstelling is Ruth Estevez, tevens artistiek directeur van REDCAT.

Zweden
Supermarket Art Fair, Stockholm
Deelname 5 kunstenaarsinitiatieven aan Supermarket 2014
€ 14.725
Nest, 1646, Plan B, Elders en Tupajumi Foundation doen mee aan de 2014 editie van Supermarket in Stockholm. Deze alternatieve kunstbeurs is een tegenhanger van de commerciële Market, zoals indertijd in Nederland de Kunstvlaai een pendant van de KunstRAI was. Supermarket bestaat sinds 2007 en is een internationale ontmoetingsplaats van kunstenaarsinitiatieven.

Zwitserland
Joep van Lieshout, Rotterdam
Hagioscope 2012 – Art Basel Unlimited (Atelier van Lieshout)
€ 12.099
Atelier van Lieshout is via Galerie Krinzinger gevraagd om het werk Hagioscope 2012 te exposeren bij Art Basel Unlimited 2013. Unlimited bestaat uit 79 grootschalige kunstprojecten.

Kunst Halle Sankt Gallen
Entanglemant (Irene Kopelman)
€ 6.504
Kunst Halle Sankt Gallen toont Irene Kopelman in een solotentoonstelling met tekeningen gemaakt tijdens onderzoeksreizen naar Indonesië, Zuid Amerika en Panama. Dit is de eerste keer dat de drie projecten samen worden getoond, en haar eerste optreden in Zwitserland.

.Perf, Genève
Hedwig Houben
€ 1.300
Het performance festival .Perf ontvangt een bijdrage voor de deelname van Hedwig Houben aan de 2de editie. Tijdens het festival zullen de performances van gevestigde artiesten naast die van opkomende artiesten worden geprogrammeerd.

Bijdrage Kunstbeurzen
Voor galeries die op buitenlandse kunstbeurzen werk van levende beeldend kunstenaars uit Nederland willen tonen. In uitzonderlijke gevallen kan een bijdrage gevraagd worden voor de productie van nieuw werk voor een bijzondere presentatie op de beurs.

ARCOmadrid 2013
Future Gallery, Berlijn
€ 1.880

Art Basel
Bob van Orsouw Gallery, Zürich
€ 3.500

Art Basel Hong Kong 2013
Asia Art Archive, Hong Kong
€ 3.500
Grimm Fine Art, Amsterdam
€ 3.500

Art Basel Miami Beach 2013, Positions
Kalfayan Galleries, Athene
€ 3.500

Art Basel Unlimited 2013
Annet Gelink Gallery
€ 3.500
Michael Stevenson Gallery, Kaapstad
€ 3.500
Galerie Buchholz, Keulen
€ 2.500

Fiac 2013
Ellen de Bruijne Projects, Amsterdam
€ 3.500
Galerie Diana Stigter, Amsterdam
€ 3.500
Galerie Martin van Zomeren, Amsterdam
€ 2.384
Galerie Micheline Szwajcer, Antwerpen
€ 3.500

Frieze Art Fair London
Annet Gelink Gallery, Amsterdam
€ 3.500
Michael Stevenson Gallery, Kaapstad
€ 3.500

Joburg Art Fair 2013
Commune.1, Kaapstad
€ 920

Liste 2013
Galerie Diana Stigter, Amsterdam
€ 3.500

Paris Photo 2013
Galerie Flatland, Amsterdam
€ 3.500

Zona Maco 2013
Galerie Diana Stigter, Amsterdam
€ 2.679
Galerie Micheline Szwajcer, Antwerpen
€ 3.500
Stichting West, Den Haag
€ 3.500

ARCO Madrid 2014
Bob van Orsouw Gallery, Zürich
€ 3.500

Armory Show 2014
Upstream Gallery, Amsterdam
€ 3.500

Art Basel Hong Kong 2014
Upstream Gallery, Amsterdam
€ 3.500

Bijdrage Meerjarenprogramma’s Presentatie-instellingen
Voor presentatie-instellingen met programma’s die bijdragen aan de ontwikkeling van of de discussie over hedendaagse beeldende kunst.

Ateliers ’89, Oranjestad
Programma 2014
€ 60.000
Ateliers’89 beschikt over twee expositieruimtes, drie residentieverblijven, een studio en ateliers. Het werkt samen met IBB op Curaçao voor bijzondere residencies, en neemt deel aan een Caribisch netwerk van instellingen en (online) tijdschriften: Caribbean Linked. Het programma richt zich op het thema Connect: waarbij beeldende kunst met andere kunstdisciplines wordt verbonden. In 2014 zijn er residencies van Shantrelle Lewis, Hans Muller & Conny Beneden, Louwrens Duhen, Juul van den Heuvel, Jurriaan van Hall, Dick Tuinder, Bernd Trasberger, Erla Haraldsdóttir & Craniv Boyd. Daarnaast ontwikkelt Ateliers’89 cultuureducatieve projecten in de bários, de buitenwijken van het eiland waar veel sociale problemen heersen.

Casco, Utrecht
Programma 2014-2015
€ 400.000
Het programma van Casco realiseert aan de hand van langer lopende onderzoeks- en internationale samenwerkingsprojecten met kunstenaars en vormgevers een kritische reflectie op sociale processen. Onder meer Ayreen Anastas & Rene Gabri, Andrea Fraser, Aimée Zito Lema, The Otolith Group, Melanie Gilligan, Pascale Gatzen, Alice Creischer & Andreas Siekmann, Ricardo Basbaum, Adelita Husni Bey en Nils Norman maken nieuw werk.

Extrapool, Nijmegen
Programma 2014-2015
€ 187.243
Extrapool is zowel presentatie-instelling als (grafisch) productiehuis en beschikt over een expositieruimte, opnamestudio, residency voor kunstenaars, winkel en een uitgeverij met grafische werkplaats. Het programma betreft een mix van performancekunst, geluidskunst en grafisch drukwerk, waarbij onderzoek, productie en presentatie gecombineerd worden.

Hotel Mariakapel, Hoorn
Programma 2014
€ 60.000
Hotel Mariakapel beschikt over een groepsresidency en een tentoonstellingsruimte. (Inter)nationale kunstenaars verblijven op wisselende locaties in Hoorn en maken tijdens hun werkperiode nieuw werk dat gepresenteerd wordt in de kapel of elders in de stad. Het programma bestaat uit verschillende deelprojecten, een uitwisseling met One Thoresby Street in Nottingham (met Jan Adriaans en Nicolas Lamas), een videoprogramma en een voortzetting van het educatieprogramma Moving Mind. Samen met Museum Stoomtram Hoorn-Medemblik worden presentaties van Zoro Feigl en Katharina Grosse gerealiseerd.

Instituto Buena Bista, Willemstad
Programma 2014
€ 94.000
Het IBB programmeert op drie pijlers: gastateliers, educatie en uitwisseling. De ateliers kennen Nederlandse en internationale (Caribische) gasten die locatiespecifiek werk maken en participeren in educatie. De oriëntatiecursus bereidt getalenteerde jongeren voor op een creatieve opleiding. Nieuwe elementen zijn sinds vorig jaar de uitwisseling met residencies in het Caribisch gebied voor gasten en leerlingen, de start van E Fabbrica waarbij het IBB terugkerende leerlingen helpt bij de start van hun creatieve beroepspraktijk en de ontwikkeling van expositieruimte Esmeralda waar permanent werk van gastkunstenaars te zien zal zijn.

Kunsthuis Syb, Beesterzwaag
Programma 2014
€ 55.000
Syb biedt hedendaagse kunstenaars een werkplek in de luwte van de (kunst)wereld waar zij zich kunnen ontwikkelen door middel van experiment, onderzoek en nieuwe samenwerkingsverbanden. Het programma bestaat uit een reeks werkperioden die worden afgesloten met publieke presentaties. Nieuw is de zomerresidentie voor buitenlandse kunstenaars met een interesse in het Friese landschap en een recensentenprogramma voor jonge critici.

Kunstvereniging Diepenheim, Diepenheim
Programma 2014 2015
€ 250.000
Kunstvereniging Diepenheim heeft een speciale focus op beeldhouwkunst, kunst en openbare ruimte, tekenkunst en landschapskunst. Ze beschikt naast twee eigen presentatieruimten met residencies over een aantal locaties in de buurt. Motto voor 2014 en 2015 is Uitzicht zonder eind en geeft ruimte aan drie subthema’s: natuur, isolement en noaberschap (vergelijkbaar met saamhorigheid en gemeenschapszin). Er wordt onder andere samengewerkt met Luuk Wilmering, Pieke Werner, Hans Jongerius, Paul de Kort en Sjaak Langenberg in de openbare ruimte. Aan de presentaties doen onder andere Sandro Setola, Olga Balema, Mariëlle Videler, Roy Villevoye, Marijn van Kreij en Gijs Assmann mee.

Project Space 1646, Den Haag
Programma 2014-2015
€ 60.000
Project Space 1646 biedt een platform aan de productie en presentatie van de experimentele kunstpraktijk via opdrachtverstrekking, tentoonstellingen met randprogramma en uitwisselingen. 1646 beschikt over een residency en vier ateliers. Het programma 2014 en 2015 vertrekt vanuit de gedachte dat kunstenaars in alle vrijheid moeten kunnen experimenteren en dat daaruit nieuwe inzichten voortvloeien. Er komen solotentoonstellingen van onder meer Shana Moulton, Dick Verdult, Ragnar Kjartansson en António Contador. Performances van Erik Bünger, Jasper Griepink, Krot Juurak en Jumana Manna. Verder neemt 1646 deel aan (internationale) manifestaties zoals de Supermarket Art Fair, Feel At Home In The Hague en de lokale Museumnacht.

West, Den Haag
Programma 2014
€ 125.000
West richt zich op duo- en solopresentaties van super-hybride kunst die niet terugverwijst naar één specifieke (culturele) achtergrond. Het programma bestaat uit zes projecten. Betrokken kunstenaars zijn onder meer Pratchaya Phinthong en Josh Kline, Mario Testino en Job van Bennekom, Jasper Niens en Vincent Ganivet, Yvo Provoost en Simona Denicolai, Kudzanai Chiurai.

Bijdrage Meerjarenprogramma’s Musea en overige Erfgoedinstellingen
Voor musea en erfgoedinstellingen met experimentele en voorbeeld stellende programma’s over relevante ontwikkelingen in beeldende kunst en cultureel erfgoed.

Allard Pierson Museum, Amsterdam
ArcheoHotspots
€ 100.000
Het Allard Pierson Museum wil het draagvlak en de zichtbaarheid van archeologie vergroten door samen met zeven partners door heel Nederland een netwerk van archeologie-ontmoetingsplaatsen op te zetten, te beginnen met Amsterdam en Den Bosch/Eindhoven. Uitgangspunt is de samenhang te versterken tussen archeologisch onderzoek en de uitwerking daarvan, maar vooral ook om meer mogelijkheden te creëren voor het presenteren van de resultaten.

Bijbels Museum, Amsterdam
Feest! Weet wat je viert
€ 200.000
Het Bijbels Museum, Museum Onze Lieve Heer op Solder en Museum het Catharijneconvent ontwikkelen samen het educatieve project Feest! Dit programma wil kinderen inzicht geven in de herkomst, traditie, betekenis en waarden van religieuze feesten in Nederland en de invloed daarvan op de samenleving. Er wordt samengewerkt met verschillende andere musea en instellingen. De drie bovengenoemde musea hebben zich voor tien jaar aan het project gecommitteerd.

Centraal Museum, Utrecht
Symposium Het werkplaatsmodel: participatie in het museum
€ 10.000
Het Centraal Museum loopt met de programmering van de werkplaatsen voorop binnen de groep van musea voor moderne kunst en wil die kennis delen met een symposium. Het museum heeft een goede partner gevonden in Metropolis M, zodat de kennis verder kan worden verspreid en er zijn (inter)nationale partners.

Creative Court, Den Haag
Grace
€ 100.000
Creative Court organiseert een manifestatie rond het onderwerp genade/verzoening. Dit onderwerp is  zeer relevant voor Den Haag, politieke stad van Nederland en internationale stad van vrede en recht. Om de kennis, inzichten en ervaring verder te verankeren is Creative Court gevraagd de plannen verder uit te werken zodat er een (inter)nationale meerwaarde ontstaat.

Het Dolhuys, Haarlem
De maakbare mens
€ 125.000
Met het programma De maakbare mens onderzoekt het museum uiteenlopende heersende ideaalbeelden, maar vooral ook de methodes die zijn ontwikkeld om brein en psyche te verbeteren en zo aan die ideaalbeelden te voldoen. Er wordt onder andere samengewerkt met het Van Gogh Museum in het project Munch en van Gogh.

Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
Richard Serra: rondom de Waxing Arcs
€ 76.000
Vanaf september 2014 presenteert het museum een jaar lang het programma Richard Serra: rondom de Waxing Arcs met als doel de totstandkoming, problematiek en geschiedenis van het kunstwerk op een toegankelijke wijze voor het publiek te ontsluiten.

Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
Boijmans Taal- en rekenprogramma
€ 50.000
Museum Boijmans Van Beuningen werkt samen met kunstenaar Wolf Brinkman, twee Rotterdamse basisscholen en de Hogeschool Rotterdam in het project: Boijmans Taal en rekenprogramma. Het programma wil laten zien hoe onmisbaar kunstonderwijs is voor de ontwikkeling van kinderen, ook op het gebied van de harde vaardigheden zoals rekenen en taal.

Natuurmuseum Brabant, Tilburg
OO – ZONE Junior
€ 88.000
OO – ZONE Junior wil jonge bezoekers door spelen, ontdekken, onderzoeken en begrijpen inzicht bieden in de rol van de natuur als bron van alles wat het leven in stand houdt. Om dat te realiseren is gekozen voor een interdisciplinaire benadering die de samenhang inzichtelijk maakt tussen ecologische, cultuurhistorische en natuurwetenschappelijke processen en eigentijdse problematieken. Er wordt onder andere samengewerkt met Waag Society.

Natuurmuseum Nijmegen en omstreken, Nijmegen
Wildernis aan de Waal
€ 50.000
Het project Wildernis aan de Waal past in een nieuwe ontwikkeling waarin musea samenwerken met verschillende maatschappelijke partijen en onderdeel uitmaken van grote samenwerkingsverbanden. Het Natuurmuseum kan in dit geheel een interessante rol vervullen door grote ruimtelijke ordeningsproblematiek toegankelijk te maken voor een breed publiek en door in de beginfase al bij dergelijke projecten betrokken te zijn.

Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch
Reinventing Happiness
€ 110.000
Het SM’s kiest met Reinventing Happiness voor een belangrijk en actueel onderwerp dat duurzame gevolgen kan hebben voor zowel het museum als de maatschappij. Het publiek komt meer centraal te staan en het museum onderzoekt zijn maatschappelijke functie. De bezoekers krijgen een nieuwe rol en creëren samen met museummedewerkers en andere betrokkenen een nieuwe werkwijze.

Theater Instituut Nederland, Amsterdam
Theaterencyclopedie als ons levend geheugen
€ 35.000
De Theaterencyclopedie beoogt een compleet beeld te geven: elke auteur, gezelschap, regisseur (en andersoortige theatermaker), theaterproductie en ieder theater heeft een pagina met basisinformatie. Er worden verbanden gelegd tussen theatervormen en de erfgoedcollectie. Dit theatererfgoed wordt louter digitaal verzameld middels het wiki principe waardoor de sector zelf verantwoordelijk is voor de invulling van de encyclopedie.

TwentseWelle, Enschede
O’Hanlons Helden
€ 100.000
In vervolg op een serie over reiziger en reisschrijver Redmond O’Hanlon van de VPRO, is O’Hanlons Helden een samenwerkingsproject tussen de omroep, de UvA (Bijzondere Collecties en de Artis Bibliotheek) en Museum TwentseWelle. Zij ontwikkelen naast de televisieserie, een boek, mini exposities en de tentoonstelling waarin zij aan de hand van de 15 hoofdpersonen van de serie een beeld geven van de reiziger en zijn reizen.

Van Abbemuseum, Eindhoven
Het transparante Museum…. en verder
€ 150.000
Het programma past naadloos in de traditie van het museum om grotere vraagstukken vanuit verschillende invalshoeken te benaderen en een keur aan publieksactiviteiten te presenteren. Het geheel maakt nieuwsgierig en de idealen wekken bewondering, met name de contextualisering van de collectie in de wereldgeschiedenis. Het museum maakt zichzelf, inclusief alle processen die plaatsvinden, zichtbaar en toegankelijk.

Bijdrage Collectieprogramma’s 2014
Voor kunstmusea met een programma voor structurele aankopen beeldende kunst en vormgeving na 1945.

Bonnefantenmuseum, Maastricht
€ 180.000

Centraal Museum Utrecht
€ 300.000

Frans Hals Museum | De Hallen, Haarlem
€ 75.000

Fries Museum, Leeuwarden
€ 100.000

Gemeentemuseum Den Haag
€ 220.000

Groninger Museum, Groningen
€ 230.000

Keramiekmuseum het Princessehof, Leeuwarden
€ 80.000

Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
€ 250.000

Museum Het Domein, Sittard
€ 100.000

Museum voor Moderne Kunst Arnhem
€ 100.000

Stedelijk Museum Amsterdam
€ 250.000

Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch
€ 80.000

Stedelijk Museum Schiedam
€ 50.000

TextielMuseum, Tilburg
€ 130.000

Van Abbemuseum, Eindhoven
€ 250.000

Projectinvestering Instellingen
Voor instellingen met een uitzonderlijk project. De bijdrage kan gebruikt worden voor het ontwikkelen van nieuwe werkwijzen of gezichtspunten, het produceren van nieuw werk of het presenteren van nieuw en bestaand werk.

Allard Pierson Museum, Amsterdam
De Krim – Goud en geheimen van de Zwarte Zee
€ 50.000
Deze tentoonstelling richt zich op de overgang en kruisbestuiving van de culturen tussen Europa en Azië. Niet eerder leende Oekraïne zoveel archeologische topstukken van de Krim uit. Voor deze tentoonstelling heeft het museum wetenschappelijk onderzoek verricht en is een inhoudelijke samenwerking aangegaan met internationale musea.

Arte ’99, Curaçao
Honderdvijftig jaar afschaffing slavernij
€ 39.500
Vrijwel alle kunst- en cultuurinstellingen op Curaçao participeren in deze kunstmanifestatie. De achterliggende gedachte is dat hedendaags immateriële ideeën en gevoelens met betrekking tot het slavernijverleden via de beeldende kunst worden vormgegeven en bewaard voor het nageslacht. Met dit project wordt niet alleen duurzame reflectie op het slavernijverleden gestimuleerd, maar ook een constructieve dialoog gestart, een breed publiek benaderd en een educatieve stimulans voor jongeren ontwikkeld.

AVL Mundo, Rotterdam
Territory
€ 35.000
AVL Mundo wil een (inter)nationaal podium bieden van museale allure aan (startende) kunstenaars en jonge curatoren. De organisatie is een samenwerking aangegaan met de Onderzeebootloods van Museum Boijmans Van Beuningen, de Willem de Kooning Academie en de Rietveld Academie. Territory toont naast het werk van Atelier Van Lieshout werk van Kevin van Braak, Erik van Lieshout, Itziar Okaris en Philippe Meste.

Bewaerschole, Burgh Haamstede
The Artist As Producer
€ 16.000
De Bewaerschole realiseert een tentoonstelling en een serie workshops met als uitgangspunt een tekst van Okwui Enwezor over het belang van kunstenaars die samenwerken. Het open en experimentele karakter van dit project, waarbij partnerschappen in het culturele veld worden aangegaan wordt als waardevol beschouwd.

BredaPhoto, Breda
BredaPhoto 2014 – Songs From The Heart
€ 75.000
BredaPhoto 2014 heeft als thema Songs from the Heart en wil zich met deze editie verder onderscheiden van de andere fotofestivals in Nederland. Het festival verdiept zich in passende presentatievormen en probeert met uiteenlopende participatieprojecten de deelname van het publiek aan het getoonde te versterken. BredaPhoto gaat diverse samenwerkingsverbanden aan met instellingen in de stad, zoals Moti, Museum of the Image.

Centraal Museum Utrecht
Surreële Werelden
€ 35.000
De tentoonstelling Surreële Werelden toont de werking van het surrealisme van 1920 tot 1940, gekoppeld aan eigentijdse populaire beelden en wordt gepresenteerd in combinatie met film, fotografie en reclame. De plannen voor de selectie van de werken overtuigen van een meerwaarde ten opzichte van het bestaande aanbod. Bij de tentoonstelling is een grote rol weggelegd voor publieksparticipatie en educatie.

Centrum Beeldende Kunst Drenthe, Assen
De Reis
€ 30.000
CBK Drenthe kreeg een bijdrage voor de groepstentoonstelling De Reis, met onder andere Pablo Pijnappel, Ben Kruisdijk & Conny Kuilboer, Abner Preis, Erik Kessels, Maria Barnas, Daniel Dennis de Wit en Joost Conijn. Er zal zowel bestaand als nieuw werk te zien zijn. De organisatie hoopt met het uitgebreide randprogramma een breed publiek te bereiken en er zijn diverse interessante samenwerkingsverbanden.

Cinema Zuid, Amsterdam
The Carekeepers – zes visies op de verdwijning van het hyperindividu
€ 40.000
Cinema Zuid krijgt een bijdrage voor een filmprogramma met nieuwe producties dat aangeboden zal worden op uiteenlopende locaties in Nederland. De titel The Carekeepers, is een samentrekking van ‘caregiver’ en ‘gatekeeper’, met het idee dat zorg en aandacht voor de ander waardigheid en welzijn versterken. Betrokken kunstenaars zijn Charlotte Dumas, Elodie Pong, Paul McCarthy, Roxy Paine, Cohen van Baalen en Roman Signer.

Coöperatieve Melk Marrum
OIKOS
€ 30.000
OIKOS is een groepstentoonstelling met deels nieuwe werken van 14 kunstenaars rondom het thema economie. Het project benadrukt de urgentie om een uitgebreid kunstproject te realiseren over economie in een verarmd en gestigmatiseerd gebied. Naast de tentoonstelling worden publieksactiviteiten georganiseerd zoals een kennisbijeenkomst, boek- en filmdisplays en workshops voor scholieren.

De Oude Kerk, Amsterdam
Nachtelijke Dwalingen
€ 14.000
Nachtelijke Dwalingen zijn tweemaandelijkse performatieve evenementen rondom de Oude Kerk in Amsterdam. Voor iedere dwaling nemen verschillende kunstenaars een ander uitgangspunt, waarin de sociale en historische context van de Wallen onderzocht worden. Met performances van: Jasper Coppens & Stijn Verhoeff, Alberto de Michele, Maria Pask, Roderick Hietbrink, Melanie Bonajo en Ruchama Noorda.

DEAF, Rotterdam
2020
€ 45.000
Het thema 2020 van het interdisciplinair festival op het gebied van kunst, technologie en samenleving gaat over creativiteit als motor voor maatschappelijke vernieuwing. De meerwaarde ten opzichte van andere mediakunst en technologiefestivals zit in de openheid, in de precisie waarmee DEAF tussen alle disciplines in weet te programmeren zonder de autonomie uit het oog te verliezen en in de vele samenwerkingen.

Den Haag onder de Hemel, Den Haag
Russia XXI. Hedendaagse beeldhouwkunst uit Rusland
€ 40.000
Met Russia XXI presenteren Den Haag Sculptuur en Museum Beelden aan Zee, in samenwerking met NCCA Moscow, hedendaagse beeldhouwkunst uit Rusland op de Lange Voorhout en in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen. Dit evenement maakt deel uit van het Nederland-Ruslandjaar 2013.

Domein voor Kunstkritiek, Amsterdam
Na De Barbaren – De Vuurlinie
€ 6.675
Het project Na de Barbaren heeft als doel goede kunstkritiek te bevorderen. Er is sprake van een interessante combinatie van betrokken auteurs, mentoren en de te bezoeken locaties. Gedurende het hele project vindt er overdracht van kennis plaats, ook naar een breder publiek. De betrokkenheid van de AVRO maakt het project waardevol voor de samenleving.

Dordrechts Museum, Dordrecht
Willem II – Kunstkoning
€ 95.000
Deze tentoonstelling toont de grote kunstcollectie van Willem II, die na zijn dood werd verkocht om zijn schulden te betalen, weer voor het eerst in Nederland. Met behulp van koninklijke kunstnijverheid en historische objecten wordt een beeld geschetst van de koning en zijn leven. Met deze tentoonstelling lanceert het museum een nieuwe publieksbenadering, waarbij via een online platform alle aspecten van de tentoonstelling beschikbaar zullen blijven.

Drents Museum, Assen
Mummies
€ 75.000
In het project Mummies van het Drents Museum komen vele aspecten van mummificeren aan de orde en zullen bruiklenen getoond worden, die niet eerder in Nederland te zien waren. Het project heeft  vele samenwerkingspartners en de tentoonstelling zal in meerdere steden op de wereld te zien zijn.

Dutch Doc Photo, Amsterdam
Dutch Doc Award 2013
€ 33.000
Dutch Doc Photo is in het leven geroepen om meer aandacht voor documentaire fotografie te genereren. Sinds de oprichting heeft de Dutch Doc Award en de randprogrammering aan betekenis gewonnen. Dutch Doc Photo is daarnaast een samenwerking aangegaan met het Tropenmuseum in Amsterdam.

Eye Film Instituut Nederland, Amsterdam
Found Footage: Cinema Exposed
€ 25.000
De openingstentoonstelling van Eye was Found Footage. Dit project werd in 2012 lager vastgesteld. In 2013 werd deze vaststelling herzien op basis van nieuw aangeleverde financiële gegevens.

Het Gevangenismuseum, Veenhuizen
Het Staatshotel – Een historisch en hedendaags perspectief op de bajes
€ 75.000
Met het herinrichtingsplan van Het Gevangenismuseum wordt de ontwikkeling van het vroegere gevangeniswezen doorgetrokken tot en met de actuele discussie over de zin van gevangenisstraf. Het thema gevangeniswezen wordt inzichtelijk gemaakt voor een breed publiek. Bezoekers kunnen in de tentoonstelling de levensloop volgen van vijf personages die een delict plegen, daarnaast wordt op een digitale wand en op de website voortdurend een koppeling gemaakt naar de actualiteit.

Imagine Identity and Culture, Amsterdam
Immaterieel erfgoed met Prik
€ 20.000
Imagine IC zal samen met de Reinwardt Academie een serie verkenningen organiseren over definities en methodologieën van immaterieel erfgoed. Dit gebeurt tijdens vier thematische bijeenkomsten waarin een museale actualiteit, zoals de herdenking van het slavernijverleden, besproken wordt door telkens twee presentaties vanuit de immaterieel erfgoedpraktijk, gevolgd door feedback van experts en discussie met publiek.

Joods Historisch Museum, Amsterdam
Joden in de nieuwe wereld
€ 50.000
Uitgangspunt van deze tentoonstelling zijn de Sefardische gemeenten in de voormalige Nederlandse koloniën, Brazilië, New York (Nieuw Amsterdam), Curaçao en Suriname. Het museum laat de bezoeker kennismaken met de relatie tussen Nederland en de voormalige overzeese gebieden en de rol die de Joodse gemeenschap daarin heeft gehad. Deze tot nu toe niet eerder belichte geschiedenis zal op een gelaagde wijze gepresenteerd worden.

Kasteel Keukenhof Art Foundation, Lisse
Kasteel Keukenhof & Atelier van Lieshout
€ 40.000
Kasteel Keukenhof organiseert een solotentoonstelling van Atelier Van Lieshout met zowel bestaand werk als speciaal voor de expositie ontwikkeld nieuw werk. Kamers in het kasteel worden ingericht in de stijl van Atelier Van Lieshout, met bijvoorbeeld een babykamer, maar ook een ruimtekamer en martelkamer. Het project is van belang vanwege de mogelijkheid om eigentijdse kunst te tonen aan een groot en breed publiek en de bijzondere relatie die de werken op deze locatie kunnen aangaan met hun omgeving.

Kunstfort Vijfhuizen
Open City
€ 20.000
Kunstfort Vijfhuizen nodigt kunstenaars uit om op nieuwe manieren met de publieke ruimte om te gaan. Alle projecten zijn gebaseerd op site-specific onderzoek naar nieuwe vormen van stedelijkheid. Betrokken kunstenaars zijn onder andere Elke Uitentuis, Wouter Osterholt, Bik van der Pol, Justin Bennett, Sil Krol, Martijn Engelbregt en Ed Woodham. Open City zal plaatsvinden op het Kunstfort en op diverse locaties in de openbare ruimte in de Haarlemmermeer.

Kunsthal, Rotterdam
Van velerlei pluimage
€ 30.000
Met deze tentoonstelling toont de Kunsthal een reconstructie van de reis die Andries Beeckman (een 17e eeuwse schilder) maakte naar Batavia, de belangrijkste handelsvestiging van de VOC. Tijdens deze reis maakte hij een uitvoerig en kleurrijk beeldverslag van de inwoners en dieren van Indonesië. Bij de tentoonstelling wordt een uitgebreid educatief programma georganiseerd.

Letterkundig Museum, Den Haag
Het Stenen Bruidsbed
€ 20.000
In deze tentoonstelling, gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1959 van Harry Mulisch, worden bezoekers op interactieve wijze meegevoerd in het paradoxale verhaal van Het Stenen Bruidsbed, over daders en slachtoffers ten tijden van oorlog. Het museum werkt samen met het Nationaal Toneel, dat parallel aan de tentoonstelling de toneelpremière van Het Stenen Bruidsbed brengt. Gezamenlijk ontwikkelen zij een educatief programma voor scholieren en studenten.

Mediamatic, Amsterdam
Lightness
€ 50.000
In het project Lightness wordt wekelijks door een nieuwe groep kunstenaars en ontwerpers verschillende aspecten van lichtheid onderzocht binnen de natuurkunde, kunst, ontwerp, mode en dans. Lightness in vorm en in ideeën om op die manier de wereld vrolijk te maken.

Museum Arnhem
Threads
€ 30.000
De tentoonstelling Threads toont werk van ruim 20 internationale kunstenaars en vormgevers waarin het medium draad of textiel een belangrijke rol speelt. Het thema wordt opgevat als metafoor voor ‘verbindingen’, in zowel letterlijke als overdrachtelijke zin. De tentoonstelling bevat installaties, videowerken, wand- en ruimtelijke objecten, waarvan sommige interactief zijn.

Museum Boijmans Van Beuningen
Brancusi, Rosso, Man Ray – Framing Sculpture
€ 50.000
Deze tentoonstelling toont het werk van deze drie kunstenaars in onderling verband. De focus ligt op de vernieuwende rol die het toen nog betrekkelijk nieuwe medium fotografie voor hun werk speelde. Er worden ervaringsruimtes ingericht, waar de bezoeker zelf kan experimenteren met belichting en omgeving. De samenkomst van zo’n veertig sculpturen en ruim zestig foto’s die zij van hun sculpturen maakten, biedt een blik over de schouder van deze experimentele kunstenaars.

Museum Catharijneconvent, Utrecht
Vormen van Verdraagzaamheid
€ 65.000
Vormen van Verdraagzaamheid vertelt het verhaal over de religieuze (in)tolerantie in de Gouden Eeuw. Schilderijen, kunstvoorwerpen en fotografie geven antwoord op de vraag: hoe tolerant was Nederland en hoe tolerant zijn we nu? Hiermee wil het museum niet alleen een verhaal tonen maar ook actief bijdragen aan de maatschappelijke discussie over tolerantie en de rol van het geloof in het publieke domein stimuleren om zo te kunnen bijdragen aan een grotere religieuze verdraagzaamheid.

Museum de Fundatie, Zwolle
Meer Macht
€ 40.000
De tentoonstelling Meer Macht met gastcurator Hans den Hartog Jager gaat over macht en over de ambitie van kunst om de wereld te veranderen. De tentoonstelling laat werk zien van onder meer Steve McQueen, Francis Alys, Anselm Kiefer, Deimantas Narkevivius, Ai Weiwei, Yael Bartana, Hans Haacke, Renzo Martens, Atelier van Lieshout en Joseph Beuys.

Museum Meermanno, Den Haag
Strips! Twee eeuwen beeldverhaal in Nederland
€ 30.000
Strips! Twee eeuwen beeldverhaal in Nederland geeft een historisch overzicht van beeldverhalen door de eeuwen heen. Er worden verbanden gelegd tussen het beeldverhaal en ontwikkelingen in de samenleving. Het is de eerste keer dat een dergelijk overzicht van beeldverhalen in Nederland te zien is.

Nationaal Glasmuseum, Leerdam
Een zee van glas
€ 60.000
Het Nationaal Glasmuseum organiseert een tentoonstelling rond het werk van de Duitse zoöloog Ernst Haeckel en de glaskunst die door hem is geïnspireerd. Haeckel maakte rond 1900 een publicatie met 100 prenten van bijzondere en mooie vormen uit de natuur als inspiratie voor kunstenaars. Het museum presenteert historische voorbeelden van glaskunst, de organismen zelf en nieuw werk van kunstenaars dat gerealiseerd werd in de Glasblazerij.

Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis, Amsterdam
Stripboek Slavernij
€ 23.400
NiNsee ontwikkelt met tekenaar Eric Heuvel en Ineke Mok een educatief historisch stripboek over slavernij. In deze strip wordt de Trans-Atlantische slavenhandel en de gevolgen hiervan behandeld vanuit het perspectief van de tot slaaf gemaakten. Met kaarten, een historische verantwoording en een tijdbalk wordt het verhaal in een historische context geplaatst. Ook ontwikkelt NiNsee lesopdrachten voor vmbo, havo en vwo.

Nederlands Uitvaartmuseum, Amsterdam
Het laatste beeld. Fase1: Pixelated Revolution
€ 31.087
De tentoonstelling The Pixelated Revolution van de Libanese kunstenaar Rabih Mroué toont aan de hand van gevonden video’s hoe Syrische opstandelingen onbedoeld hun eigen dood filmen. Parallel hieraan wordt Tumblr ingezet om online een tentoonstelling te maken. Via een uitgebreide randprogrammering zal kennis gedeeld worden en dragen de diverse samenwerkingen bij aan een breed publieksbereik.

Planetart, Rotterdam
TEC ART – other art & technology
€ 32.000
Planetart toont tijdens Rotterdam Art Week het event TEC ART, bestaande uit een selectie van kunstenaars die het beste en nieuwste van Gogbot en de Twente Biënnale verenigen. De hoofdlocatie is een drijvend paviljoen bij de Rijnhaven en de Fenixloods in Katendrecht, waar diverse maatschappelijke en actuele thema’s aan de orde komen. Onderdelen van het programma zijn presentaties, screenings, lezingen, workshops, en performances.

Public Artspace, Groningen
All is giving
€ 30.000
All is Giving vindt plaats in een leegstaand pand in het centrum van Groningen dat wordt ingericht als een publieke ruimte en als sociale ontmoetingsplek. Centraal staat de autonomie van de kunstenaar. Public Artspace wil een nieuw publiek bereiken en jonge kunstenaars de gelegenheid bieden om ervaring op te doen, kennis op te bouwen en gerenommeerde kunstenaars te ontmoeten.

Rijksmuseum Volkenkunde, Leiden
Verlangen naar Mekka – De reis van de pelgrim
€ 50.000
Deze tentoonstelling toont voor het eerst in Nederland de geschiedenis van de pelgrimstocht naar Mekka. Voorwerpen, persoonlijke verhalen, hedendaagse kunst en reportages geven een beeld van de indrukwekkende pelgrimstocht waar jaarlijks miljoenen mensen wereldwijd aan deelnemen. De tentoonstelling laat zien dat Mekka een vast onderdeel van de Nederlandse cultuur en geschiedenis is geworden.

Stadsschouwburg Amsterdam
De Grote Kunstshow
€ 18.584
Stadsschouwburg Amsterdam werkt samen met museumexpert Johan Idema en curator Nina Folkersma om publiek op een andere wijze beeldende kunst te laten ervaren. Als alternatief voor het klassieke museummodel presenteren zij een ‘kunstvoorstelling’ in de Stadsschouwburg. Bezoekers krijgen vanuit een theaterstoel in anderhalf uur tijd een aantal kunstwerken uit de Rabo Kunstcollectie te zien.

Stedelijk Museum Amsterdam
Kazimir Malevich en de Russische avant-garde
€ 100.000
Deze overzichtstentoonstelling van Kazimir Malevich toont ruim 500 werken van Malevich en 300 werken van tijdgenoten. Het Stedelijk Museum beheert de grootste verzameling werken van Malevich buiten Rusland. Ruim twintig andere instellingen hebben werken uitgeleend en de tentoonstelling zal later doorreizen naar onder andere Tate Modern in Londen.

Stedelijk Museum Schiedam
Ik hou van Holland – Nederlandse kunst na 1945
€ 45.000
In deze tentoonstelling worden kunstobjecten geplaatst in de context van belangrijke gebeurtenissen en ontwikkelingen in de Nederlandse samenleving na ’45. Het museum gaat met dit project diverse partnerschappen aan, waarbij een netwerk van activiteiten en media uitingen, nieuwe relaties tussen kunst en publiek, kunst en samenleving, tussen verschillende groepen onderling en uiteenlopende organisaties, zal ontstaan.

Stichting Erfgoedlab, Amersfoort
Meerhierover
€ 49.000
Stichting Erfgoedlab krijgt een bijdrage voor de tweede fase van Meerhierover, een project waarbij een QR code toegevoegd wordt aan bestaande markeringen of borden bij cultureel erfgoedobjecten om zo het verhaal achter gebouwen zichtbaar te maken. Met een mobiel apparaat krijgt het publiek toegang tot een website met informatie over het erfgoedobject.

Stichting Mobiel Erfgoed Centrum, Rotterdam
Jaar van Mobiliteit en Mobiel Erfgoed
€ 70.000
De Stichting Mobiele Collectie Nederland, het samenwerkingsverband voor het mobiel erfgoed, heeft 2014 uitgeroepen tot het Jaar van Mobiliteit en Mobiel Erfgoed. In dat jaar wordt het mobiel erfgoed, door middel van een veelheid aan publieksactiviteiten onder de aandacht gebracht van de samenleving en wordt tegelijkertijd aandacht besteed aan de Mobiel Erfgoed Lening.

Stichting Storm / Tweetakt, Utrecht
Kaap 2014
€ 65.000
Kaap is een beeldende kunstmanifestatie gericht op kinderen en jongeren. Negen kunstenaars maken een nieuw werk voor Fort Ruigenhoek bij Utrecht en voor het festivalcentrum op de Neude. Betrokken kunstenaars zijn Maze de Boer en Andre van Bergen, Sander Breure & Witte van Hulzen, Koenraad Dedobbeleer, Margriet van Breevoort, Kati Heck, Caroline Achaintre en Kim van Erven. De openheid die uit de aanvraag spreekt en het expliciet niet sturen van de waarneming van de kinderen maken dit tot een bijzonder plan.

The Generator / Todays Art, Den Haag
TodaysArt Exhibition
€ 25.000
TodaysArt is een meerdaags festival voor hedendaagse beeldende kunst, podiumkunsten en digitale cultuur. Deze negende editie van het festival vindt plaats op buitenlocaties in Den Haag en in de voormalige ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De symboliek van de voormalige ministeries en bredere stedenbouwkundige, culturele en economische vraagstukken vormen de thema’s. Betrokken kunstenaars zijn onder meer Marina Abramovic, Ryoji Ikeda, Ryoichi Kurokawa en Zimoun.

The Generator / Todays Art, Den Haag
Past Imperfect@TodaysArt 2013
€ 26.500
Eén onderdeel van het meerdaags festival voor hedendaagse beeldende kunst, podiumkunsten en digitale cultuur is een speciale tentoonstelling met veertien jonge Russische kunstenaars.

Tropenmuseum, Amsterdam
Escher meets Islamic Art
€ 40.000
Het Tropenmuseum realiseert een tentoonstelling over de invloed van islamitische kunst op het werk van de Nederlandse graficus M.C. Escher. Voor het eerst wordt in beeld gebracht op welke wijze hij zich liet inspireren door islamitische kunst. Zo wordt duidelijk hoe een reis naar Spanje, die hij in 1936 maakte, Eschers leven en oeuvre voorgoed veranderde. De tentoonstelling illustreert op een toegankelijke manier wat culturele uitwisseling inhoudt.

Twente Biënnale, Enschede
Twente Biënnale 2013 –  Identifying Europe
€ 75.000
Op verschillende locaties was een programma opgezet met tentoonstellingen, lezingen, performances, muziek en film rondom het thema Identifying Europe. Er werd ingegaan op de geschiedenis, de actualiteit en de nabije toekomst van Europa, de crisis, de EU, het populisme en de verschuivende positie van de kunst. Ook opdrachtgeverschap kwam aan bod; Tetem Kunstruimte vroeg kunstenaars een functioneel kunstwerk te maken dat functioneert als paviljoen.

TwentseWelle, Enschede
Kadinlar
€ 100.000
Met de tentoonstelling Kadinlar portretteert TwentseWelle tien Turkse historische vrouwen in combinatie met historische museale objecten en hedendaagse kunstwerken. Diverse bruiklenen zullen vanuit Turkije naar Nederland worden gehaald. Met dit project legt TwentseWelle een relatie met de samenleving en hoopt zij een nieuwe publieksgroep van Turkse afkomst naar het museum te trekken.

Universiteitsmuseum Utrecht
De aard van het beestje
€ 50.000
Deze tentoonstelling brengt de collectie geneeskunde, diergeneeskunde, tandheelkunde en farmacie van het Universiteitsmuseum opnieuw onder de aandacht, ondersteund met actueel en relevant wetenschappelijk onderzoek. Centraal staat de bouw en werking van het lichaam van gewervelde dieren in vergelijking tot het menselijk lichaam. De inzet van de eigen collectie en die van de samenwerkingspartners zoals de Universiteit Utrecht en Studium Generale, zorgen voor een gelaagd en overtuigend project.

Verzetsmuseum Amsterdam
Geen nummers maar namen
€ 50.000
Deze tentoonstelling gaat over de gevangenschap van verzetsmensen en politieke tegenstanders in het kamp Dachau. Het beeld van concentratiekampen wordt daarmee genuanceerd, ook verzetsmensen werden naar kampen afgevoerd. Een educatief programma betrekt scholieren uit het voortgezet onderwijs bij de tentoonstelling. Daarnaast wordt het thema van de politieke gevangene geactualiseerd, onder andere door de samenwerking met Amnesty International.

VHDG, Leeuwarden
Lexicon/Leksikon
€ 30.485
Kunstenaarsinitiatief VHDG uit Leeuwarden kreeg een bijdrage voor het project Lexicon/Leksikon. Centrale vraag bij dit project is of er in onze mondiale wereld nog plek is voor streekgebonden taal. Het project wordt georganiseerd tegen de achtergrond van de Friese taal, maar er zal ook aandacht zijn voor mondiale ontwikkelingen.

Bijdrage Incidentele Aankopen
Voor musea en overige erfgoedinstellingen voor het verwerven van bijzondere objecten of deelcollecties op alle collectiegebieden.

Bonnefantenmuseum, Maastricht
Aankoop vier werken van Mary Heilmann
€ 77.600
De basiscollectie van het Bonnefantenmuseum herbergt invloedrijke Amerikaanse abstracte schilderkunst. Het werk van Mary Heilmann versterkt deze collectie en is een relevante aanwinst voor de Collectie Nederland.

Kröller- Müller Museum, Otterlo
Forme rumore di motocicletta (Giacomo Balla)
€ 300.000
Met deze aankoop kan het Kröller-Müller Museum als enige museum in Nederland het futurisme als integraal onderdeel van de kunstgeschiedenis in de vaste opstelling laten zien. Het is een aanvulling op andere stromingen die goed vertegenwoordigd zijn in het museum zoals het neo-impressionisme, kubisme en De Stijl. Het museum heeft meerdere werken van Balla en andere futuristen in haar collectie.

Letterkundig Museum, Den Haag
Aankoop Literaire nalatenschap J. Slauerhoff
€ 80.000
Het interbellum is sterk vertegenwoordigd binnen de collectie van het Letterkundig Museum. De nalatenschap van J. Slauerhoff, de belangrijkste dichter van zijn generatie, kan daarbij niet ontbreken en is van eminent belang voor de literaire Collectie Nederland.

Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
Pre-Eyckiaans drieluik
€ 300.000
Museum Boijmans Van Beuningen heeft een bijzonder pre-Eyckiaans drieluik aan haar collectie van vroeg Zuid-Nederlandse schilderijen kunnen toevoegen. Het drieluik, een hoogtepunt uit de pre-Eyckiaanse paneelschilderkunst, is in vele opzichten uitzonderlijk en heeft een groot kunsthistorisch belang. Er zijn slechts 20 tot 30 werken uit de tijd van vóór Van Eyck in de Zuidelijke Nederlanden, mondiaal bewaard gebleven.

Nationaal Keramiekmuseum Het Princessehof, Leeuwarden
43 objecten uit collectie Spijker
€ 32.500
Keramiekmuseum Het Princessehof heeft uit de collectie van privéverzamelaars Toos en Willem Spijker 43 werken (48 objecten) geselecteerd uit de periode 1880 en 1970, die zijn uitgevoerd door 21 fabrieken en/of keramisten. De objecten worden getoond in de nieuwe vaste presentatie, die zowel de productionele kant van aardewerk belicht als aandacht schenkt aan privéverzamelaars.

Rijksmuseum Amsterdam
Aquarellen (J.A. Knip); Stadsgezichten en landschappen in en om Rome
€ 300.000
Het Rijksmuseum heeft 46 spectaculaire aquarellen van de 19de eeuwse kunstenaar J.A. Knip en een virtuoos 17e eeuws landschap van J. de Gheyn kunnen aankopen uit de collectie Van Regteren Altena. Deze collectie vormt een aanvulling op zowel de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen als die van het Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum.

Rijksmuseum Amsterdam
Episode uit de verovering van Amerika (Jan Mostaert, ca. 1535)
€ 900.000
Het Rijksmuseum heeft het vroegst bekende schilderij verworven van de verovering van het Amerikaanse continent door de Spanjaarden. Dit schilderij van Jan Mostaert is een ijkpunt binnen de Westerse kunstgeschiedenis en een sleutelstuk voor de ontwikkeling van het Hollandse landschap in de vroege schilderkunst. Het werk behoort tot het geheugen van Nederland en vormt daarmee een cruciale aankoop voor de Collectie Nederland.

Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie, Den Haag
Archief Kees van Dongen (1877-1968)
€ 140.000
Het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie heeft op een veiling in Parijs een belangrijk archief-, foto- en documentatiecollectie van en over de Nederlandse kunstenaar Kees van Dongen kunnen aankopen. Dit archief zal online zichtbaar worden gemaakt.

Aankoopfonds Volkenkundige Musea
Het Mondriaan Fonds beheert een aankoopfonds voor aankopen door volkenkundige musea die deel uitmaken van Stichting Volkenkundige Collectie Nederland (SVCN).

Afrika Museum, Berg en Dal
Aankoop werken van Remy Jungerman, Renëe Stout en Abdoulaye Konaté
€ 37.090
Het verzamelen en presenteren van hedendaagse kunst uit Afrika en de Afrikaanse diaspora is een speerpunt binnen het beleid van het Afrika Museum. Hierin vervult het museum een pioniersrol. De aankoop van Bakru van Remy Jungerman, Party at the House of Change and Mischief van Renëe Stout en Offrande des Couleurs van Abdoulaye Konaté zijn een belangrijke aanvulling voor de eigen collectie en Collectie Nederland.

Rijksmuseum Volkenkunde, Leiden
Verzamelproject Mekkaen Djeddah
€ 40.000
De ‘verzamelreis’ naar Djeddah en Mekka sluit aan op de collecties die Snouck Hurgronje (1857-1936) eerder voor het museum verzamelde. In de voetsporen van Hurgronje wordt opnieuw naar dit gebied gereisd om een nieuwe verzameling aan te leggen van zowel hoogwaardige objecten als in massa geproduceerde souvenirs. Ook de context wordt verzameld, in de vorm van foto’s en interviews.

Collectiemobiliteit
Voor musea en overige erfgoedinstellingen voor het selecteren, afstoten en herplaatsen van collectie-onderdelen.

Overdracht collectie Mineralogische-Geologisch Museum Delft naar Naturalis
€ 43.326

Bijdrage Internationale Samenwerkingsprojecten Erfgoedinstellingen
Voor musea en erfgoedinstellingen in Nederland die internationaal willen samenwerken.

Allard Pierson Museum, Amsterdam
Het Petrie Perspectief
€ 60.000
Het Petrie Perspectief is een driejarig onderzoeksproject naar de verspreiding van tienduizenden objecten uit de opgravingen van de bekende Britse Egyptoloog William Flinders Petrie. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met een aantal Europese musea die in het bezit zijn van Petrie-collecties: Ashmolean Museum/Griffith Institute (Oxford), Petrie Museum (Londen), Ny Carlsberg Glyptotek (Kopenhagen) en Koninklijke Musea voor Kunst en geschiedenis (Brussel).

Bonnefantenmuseum, Maastricht
Opera Grafica Aldo Rossi
€ 30.000
In 2011 verwierf het Bonnefantenmuseum 100 gesigneerde prenten van Rossi, van privéverzamelaar Umberto S. Barbieri. Deze verzameling vormt de basis voor een onderzoek naar het grafische werk van Rossi en is een manier om context te geven aan het gebouw dat de architect in Maastricht realiseerde. Het samenwerkingsproject biedt de mogelijkheid om de denkwereld van Rossi voor het voetlicht te brengen en de positie van Maastricht op de Rossi wereldkaart te bevestigen

Museum Het Schip, Amsterdam
Kemorovo
€ 5.000
Museum Het Schip in Amsterdam en Museum Krasnaya Gorka in Kemerovo (Siberië) werken samen aan een onderzoek naar de Hollandse Wijk in Kemerovo, in 1926 ontworpen door Van Loghem en door Nederland erkend als Nederlands Erfgoed. Het onderzoek mondt uit in een tentoonstelling die zowel in Kemerovo en Moskou als in Nederland te zien zal zijn.

Museum Het Valkhof, Nijmegen
Grote bronzen beelden langs de Romeinse Limes
€ 47.500
Museum Het Valkhof is partner in het internationaal onderzoeks- en tentoonstellingsproject Grote Bronzen Beelden langs de Romeinse Limes. Het onderzoek betreft de overblijfselen van grote bronzen beelden uit de noordelijke grensprovincies van het Romeinse rijk langs de Rijn en Donau, van de Noordzee tot de Alpen. Het gaat om een samenwerking met het LVR-LandesMuseum in Bonn, het Limesmuseum in Aalen en universiteiten en onderzoeksinstituten in Duitsland en Nederland.

Teylers Museum, Haarlem
De Romantische Ziel
€ 60.000
Het Teylers Museum, de Tretjakov Galerij in Moskou en kunstverzamelaar Jef Rademakers organiseren samen een onderzoeksproject naar de samenhang tussen de Russische en Nederlandse schilderkunst uit de eerste helft van de 19e eeuw. Deze samenwerking loopt vooruit op een toekomstige samenwerking met de Tretjakov Galerij en is daarnaast een voorbeeld van een publiek-private samenwerking.

De Barak, Lelystad
Zustersteden
€ 10.000
Het project Zustersteden is een samenwerking tussen De Barak en het Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad, het Skulpturenmuseum Glaskasten te Marl en Musée de Louvaine La Neuve in Louvaine la Neuve. Zowel Lelystad, Marl als Louvaine La Neuve zijn geplande steden die tussen 1960 en 1970 grotendeels zijn ontworpen op de tekentafel. Dit project maakt een vergelijking tussen deze steden die veel overeenkomstige problemen hebben zoals een gebrek aan culturele faciliteiten en een collectieve geschiedenis.

Bijdrage Herinnering Slavernijverleden
Op 1 juli 2013 was het 150 jaar geleden dat de slavernij in de toenmalige Nederlandse koloniën werd afgeschaft. Voor de viering van dit historische moment werd een tijdelijke regeling in het leven geroepen voor projecten die hier op een bijzondere manier aandacht aan besteedden.

Bijzondere Collecties UVA, Amsterdam
Slavernij verbeeld
€ 40.000
Een tentoonstelling met publicatie waarin een historisch beeld wordt geschetst van het slavernijverleden in de wereld en in het bijzonder in de voormalige kolonie Suriname. Onderdeel is een reizende banierententoonstelling langs openbare bibliotheken in Nederland en de voormalige koloniën.

Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en Erfenis (NiNsee), Amsterdam
Jaarlijkse herdenking slavernij 1 juli
€ 50.000
Het NiNsee organiseerde een speciale nationale slavernijherdenking op 1 juli 2013 rondom het slavernijmonument in het Oosterpark te Amsterdam. Het ministerie van OCW stelde voor de organisatie van deze herdenking een aparte bijdrage ter beschikking.

Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam
De Zwarte Bladzijde
€ 53.000
Deze tentoonstelling is gebaseerd op recent onderzoek naar het slavenschip Leusden dat verging op de Marowijne rivier in Suriname. De tentoonstelling presenteert de slavenhandel als onderdeel van de Nederlandse maritieme geschiedenis. De relatie tussen slavenhandel en scheepvaart wordt doorgetrokken naar het heden.

Kalebas Producties, Haarlem
De kracht van het verhaal
€ 20.000
Een driedelige serie over storytelling met verteller Wijnand Stomp en regisseur Jean Hellwig. Stomp gaat op drie continenten op zoek naar verborgen verhalen achter de slavernij. Met de serie worden op originele wijze volksverhalen die een link leggen naar slavernij ontsloten en verwerkt in nieuwe Anansi-verhalen.

St. Eustatius Center for Archaeological Research (SECAR), St. Eustatius
Embracing the Past, Enriching the Future
€ 26.100
Een project op basis van de archeologische vondst van de 18e-eeuwse resten van een slavendorpje op het eiland Sint-Eustatius. Vijf slavenhuizen worden gereconstrueerd en krijgen een plek in de tuin van het Historical Foundation Museum, in combinatie met een permanente en een rondreizende tentoonstelling.

Stichting ABAN, Rotterdam
Ik ben niet te koop
€ 30.000
Een project over kunst als spiritueel gebruiksvoorwerp in het Wintigeloof, met als doel de onwaarheden te ontkrachten die tijdens de slavernijperiode over Winti werden verspreid en nog steeds merkbaar zijn. Een breed programma, zoals een expositie, workshop, de productie van maskers en krachtbeelden, en het maken van een reuzen votief, zal samen met de andere uitkomsten naar Suriname gebracht worden voor een afsluitende manifestatie.

Stichting Audiovisuele Antropologie Nederland, Amsterdam
Beelden uit de West
€ 12.500
Beelden uit de West is het hoofdprogramma van het Beeld voor Beeld festival, een documentair filmfestival over interculturele beeldvorming en media, en sluit aan bij de herdenking van de afschaffing van de slavernij. Er worden historische films getoond uit de archieven van EYE en het Instituut voor Beeld en Geluid en er is werk van een nieuwe generatie kunstenaars en filmmakers die in hun werk reflecteren op de periode van kolonisatie en slavernij.

Stichting Holy, Amsterdam
Clips over Slavernij
€ 25.000
Een project waarin jongeren worden uitgedaagd om op een creatieve en oplossingsgerichte wijze over het slavernijverleden en hedendaagse vormen van slavernij na te denken en hun ideeën te verbeelden in een animatieclip. De beste clips werden getoond tijdens de Nationale Herdenking van de slavernij op 1 juli 2013. Het project wordt in 2014 voortgezet met Zeeuwse scholen en organisaties.

Stichting Kracht Klank, Leeuwarden
De ziel van de gospelzanger
€ 20.000
Een project waarmee de initiatiefnemers wederzijdse kennisoverdracht tussen Afrikaanse, Surinaamse, Antilliaanse en blanke gospelzangers van amateurkoren wil bevorderen. Muziek, (immaterieel) erfgoed en geschiedenis versmelten en moeten, ook bij het publiek, zorgen voor bewustwording van het slavernijverleden. Deze productie is blijvend beschikbaar bij Tresoar.

Stichting Surinaamse Vrouwen Bijlmermeer, Amsterdam
Het behouden en doorgeven van traditionele slavendans
€ 10.000
Een deskundigheidstraject voor het behoud van de ‘Banya’, een traditionele Surinaamse dans. Een aantal organisaties wil niet alleen de dans, maar ook de bijbehorende muziek, de liederen en de gebruikte klederdracht meer bekendheid geven en ervoor zorgdragen dat dit immaterieel erfgoed behouden blijft.

Theatre Embassy, Amsterdam
Amsterdam De Swarte Bocht
€ 20.000
Via een theatervoorstelling op onverwachte plekken langs de grachten van Amsterdam wordt de achterzijde van de rijkdom van de Gouden Eeuw getoond. De route geeft inzicht in de hedendaagse gebruiken en gewoonten en hun relatie met het slavernijverleden.

Tropenmuseum, Amsterdam
Zwart & Wit
€ 40.000
Deze tentoonstelling onderzoekt de vraag: hoe dicht zijn zwart en wit elkaar in Nederland na de afschaffing van de slavernij genaderd. Hoe zijn zij met elkaar omgegaan en hoe verhouden zij zich tegenwoordig tot elkaar. Het onderzoek heeft geleid tot een grootschalige tentoonstelling met een uitgebreid randprogramma.

Van Rhoon Art Service, Rotterdam
Levende Herinneringen
€ 15.000
Een fotografieproject van Hans van Rhoon (fotograaf) en Jeroen Junte (historicus/journalist) over de sporen van de slavenhandel tussen Zeeland, Angola en Brazilië. In een reizende expositie, een boek en publicaties in kranten presenteren zij documentaire foto’s van tastbare herinneringen aan het slavernijverleden samen met portretten en interviews met nabestaanden.

Vereniging Opo Kondreman, Amsterdam
Elieser Project
€ 20.000
Op de Joodse begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel liggen de resten van verschillende slaven. Vereniging Opo Kondreman maakt dit verleden op een wrange manier tastbaar door het verhaal van een van een van deze slaven, Elieser, voor het voetlicht te brengen. Naast een jaarlijkse herdenkingstocht voor een breed publiek, is onder andere een pad naar Elieser vernoemd en zijn vier lezingen van P. Gomes op de radio uitgezonden.

Bijdrage Veiligheidszorg
Voor het verbeteren van de kwaliteit van de veiligheidszorg van collectiebeherende niet-rijksinstellingen.

Bisdom Willemstad, Curaçao
Risicoanalyse kerk SanAnna en kerk San Willibordus
€ 6.180

Fundacion Amigonan di Archivo, Aruba
Risicoanalyse Nationaal Archief Aruba
€ 5.724

Melmuseum Gebouw, Gorssel
Veiligheidszorg Gemeentehuis Gorssel en Kasteel Ruurlo
€ 9.413

Museum Beelden aan Zee, Scheveningen
Risicoanalyse Museum Beelden aan Zee
€ 5.460

Museumhuis Groningen, Groningen
Veiligheidszorg kerken Groningen
€ 7.000

Parochiebestuur Heilige Johannes Evangelist, -s-Hertogenbosch
Veiligheidszorg
€ 9.233

R.K. Kerkbestuur H. Christoforus, Schagen
Risicoanalyse voor de Munsterkerk en St. Christoffel Kathedraal
€ 15.730

St. Pancratiuskerkbestuur, Heerlen
Risicoanalyse Pancratius kerk
€ 7.260

Stichting het Vrouwenhuis, Zwolle
Risicoanalyse Museum Het Vrouwenhuis
€ 4.598

Vereniging van Beheerders van Monumentale Kerkgebouwen, Amersfoort
Risico inventarisatie en analyse veiligheidszorg
€ 2.590

Vereniging van Beheerders van Monumentale Kerkgebouwen, Amersfoort
Risico inventarisatie en analyse veiligheidszorg
€ 2.590

Vereniging van Beheerders van Monumentale Kerkgebouwen, Amersfoort
Risico inventarisatie Kerken
€ 9.076

Vereniging van Beheerders van Monumentale Kerkgebouwen, Amersfoort
Risico inventarisatie veiligheidszorg Kerken
€ 7.128

Bijdrage Wet Behoud Cultuurbezit
Voor eigenaren en beheerders van objecten die onder de Wet Behoud Cultuurbezit vallen.

Protestantse Gemeente te Amsterdam
Restauratie Mirakeldoeken
€ 42.000

R.K. Parochie H. Bartholomeus,
Het martelaarschap van de heilige Bartholomeus
€ 24.104

Mobiel Erfgoed Lening
Voor eigenaren van mobiel erfgoed om restauraties te kunnen uitvoeren.

Museum Stoomtram Hoorn-Medemblik
Restauratie stoomlocomotief NS 7742 (Bello)
Positief advies