Folkert de Jong

Folkert de Jong Folkert de Jong

Beroep: beeldend kunstenaar, sculpturale installaties
Geboren: 1972, Egmond aan Zee
Website: www.jamescohan.com, www.folkertdejong.org

Kunst is een machtig instrument, dat tot voorbij cultureel niveau tot zowel politiek, economie en religie kan doordringen en mensen en processen kan bewegen.

Vanuit de performance- en videokunst ontwikkelde Folkert de Jong zijn werk tot monumentale sculpturale installaties. Culturele symbolen en (historische) figuren worden getransformeerd tot verontrustende scènes, waarin de kunstenaar bestaande narratieven opnieuw onderzoekt. Waar De Jong aanvankelijk hoofdzakelijk in polyurethaan schuim werkte, bestaan zijn meest recente beelden uit het klassieke brons.

Sinds 2011 werkt Folkert De Jong regelmatig samen met andere disciplines. Zo ontwierp hij samen met zijn partner, kunstenares Delphine Courtillot, theaterkostuums voor The Woostergroup – de beruchte theatergroep uit New York – voor het toneelstuk ‘Cry Troyans’. In 2012 ontwierp De Jong samen met de beroemde Belgische modeontwerper Walter van Beirendonck hoeden en kraagwerken voor de modeshow ‘Silent Secrets’.

Kunst is een machtig instrument, dat tot voorbij cultureel niveau tot zowel politiek, economie en religie kan doordringen en mensen en processen kan bewegen. De vormgeving van realiteit waarin wij leven wordt steeds sterker bepaald door marketingstrategieën van politieke en economische machtsstructuren. Kunst heeft iets ongrijpbaars, is soms moeilijk te plaatsen in dit multimedia tijdperk, dit is juist cruciaal voor de functie van beeldende kunst. Het heeft als belang deze structuren op een verrassende manier bloot te leggen, het publiek inzicht en verheldering te geven, en zich beter te kunnen positioneren in de veranderende wereld.

Ik heb mij aangemeld als mentor, omdat ik het belangrijk vind om mijn ervaringen als beeldend kunstenaar, kennis van het tentoonstellen en mijn ervaringen met de kunstmarkt te delen met jonge kunstenaars, en zo mogelijk een bijdrage kan leveren aan hun ontwikkeling en carrière. Ik heb ervaring als gastdocent en kijk er naar uit om te zien hoe iemand werkt, daarop kritisch te reflecteren en advies te kunnen geven.