Gabriel Lester

Gabriel Lester. Foto: Tom Chen Gabriel Lester. Foto: Tom Chen

Geboren: 1972, Amsterdam
Beroep: beeldend kunstenaar
Website: www.gabriellester.com / www.polylester.com

“Ik wil mensen leren flexibel te worden – hersengymnastiek. Daarnaast zoek ik een relatie tussen verschillende kunstvormen (muziek, architectuur, literatuur, dans enz.). Mijn stijl van begeleiden is: één op één spreken en dan samen denken.”

Over Gabriel Lester
Gabriel Lester is geboren in Amsterdam in 1972, waar hij momenteel ook woont en werkt. Zijn oeuvre bestaat uit installaties, performances en film-/videokunst. Daarnaast realiseert hij in opdracht kunstprojecten in de openbare ruimte en is actief als uitvinder, filmregisseur, docent en auteur.

Lester is een begenadigd verhalen verteller. In zijn films en installaties creëert hij omgevingen en situaties die zijn vertellingen verbeelden of die de toeschouwer verleiden tot een alternatieve lezing van de schijn en werkelijkheid in en buiten het werk. Aanvankelijk concentreerde Lester zich op proza en elektronische muziek. Na zijn studie tot filmmaker en beeldend kunstenaar, werd zijn werk cinematografisch, zonder dat het hierbij altijd zonder meer gebruik maakte van film of video. Zijn kunst omvat en maakt gebruik van alle denkbare media. Het is impliciet narratief en/óf expliciet visueel; altijd met een krachtige spanningsboog. Lester’s werk bestaat zelden uit een expliciete boodschap of een enkelvoudig idee, maar schetst eerder hoe we ons kunnen verhouden tot de wereld, hoe die zich voordoet en wat onze waarneming en ons begrip ervan beïnvloedt.

Op het moment houdt Lester zich met name bezig met internationale projecten, waaronder enkele solotentoonstellingen, twee nieuwe speelfilms, sculpturen voor de publieke ruimte en architectonische projecten. Daarnaast houdt hij lezingen en geeft hij les.

Lester’s praktijk heeft zich altijd gekenmerkt door samenwerkingsverbanden aan te gaan met experts op andere vakgebieden. In sommige gevallen betekent dit een gedeeld auteurschap waarbij verschillende disciplines samen tot een eindproduct komen. In andere gevallen betekend dit dat verschillende partijen ieder zelfstandige onderdelen binnen een situatie invullen. Aansprekende voorbeelden van samenwerkingen zijn de herinrichting van North Delegates Lounge in het gebouw van de United Nations in New York waar Lester deel was van het team met Rem Koolhaas, Irma Boom, Louise Schouwenberg, en Irma Boom; ontwerp voor 65 langzame verkeersbruggen in samenwerking met Monadnock architecten uit Rotterdam; ontwerp postkantoor met Jennifer Tee en Richard Niessen; Big Bang Pang in het museum van Steven Hol en het Funenpark samen met Landlab landschapsarchitecten.

Gabriel Lester over het mentorschap
“Ik wil mensen leren flexibel te worden – hersengymnastiek. Daarnaast zoek ik een relatie tussen verschillende kunstvormen (muziek, architectuur, literatuur, dans enz.). Mijn stijl van begeleiden is: één op één spreken en dan samen denken. In het traject met de mentees vind ik het belangrijk dat ze echt gemotiveerd zijn en dat ze flexibel zijn voor zichzelf, voor het werk en voor mijn tijd.”