Mondriaan Fonds
Mondriaan Fonds
Postbus 773
1000 AT Amsterdam

bezoekadres:
Brouwersgracht 276
1013 HG Amsterdam

tel: 020 523 15 23
info@mondriaanfonds.nl
www.mondriaanfonds.nl
  twitter facebook instagram  
 
Nieuws 17 december 2015
Magali Reus wint Prix de Rome Beeldende Kunst 2015
Koningin Máxima met Prix de Rome winaar 2015 Magali Reus. Foto: Shinji Otani
Beeldend kunstenaar Magali Reus (NL, 1981) ontving vandaag de Prix de Rome Beeldende Kunst 2015 uit handen van minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima. Reus won de onderscheiding met haar nieuwe werk Leaves. Bij de prijs hoort een geldbedrag van 40.000 euro en een werkperiode in de American Academy in Rome. De internationale jury kent de prijs toe aan Magali Reus omdat haar presentatie getuigt van een hoge kwaliteit en een ontwikkeling die nieuwsgierig maakt naar een volgende stap. De jury schrijft: ‘Deze kunstenaar werkt doelgericht en beheerst aan een nieuwe koers, maakt daarbij heldere keuzes en vertaalt dit in een prikkelende presentatie die tegelijk formeel en persoonlijk is en zich geleidelijk voor de bezoeker opent.’ De jury is geïntrigeerd door de onverklaarbare maar mooie eigenaardigheid van de getoonde objecten: de verwijzingen naar de digitale werkelijkheid blijven gefragmenteerd en de mysterieuze materialiteit van de objecten roept meer vragen op dan beantwoord kunnen worden. Magali Reus volgde haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie, switchte in 2002 naar het Goldsmith College in Londen en doorliep in 2013 en 2014 de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Zij woont en werkt in Londen en had recent onder andere solo-exposities bij The Approach in Londen, SculptureCenter in New York, The Hepworth in Wakefield en de Westfälischer Kunstverein in Münster. Reus’ oeuvre bestaat uit sculpturen waarin zij een relatie legt tussen eenentwintigste-eeuwse consumptieproducten en het menselijk lichaam, tussen het esthetische en het onvolmaakte. Voor de Prix de Rome 2015 presenteert Reus binnen de serie Leaves vijf nieuwe werken, die doen denken aan hangsloten. De groot opgeblazen objecten zijn vervreemdend, verleidelijk en afstandelijk tegelijk. Behalve Magali Reus waren voor de Prix de Rome genomineerd kunstenaarscollectief Foundland, Hedwig Houben en Christian Nyampeta. De vier finalisten zijn beoordeeld op basis van nieuw werk dat tot stand kwam tijdens een werkperiode van vijf maanden. De jury is onder de indruk van de vier presentaties en constateert dat deze, hoewel in opzet en uitwerking onderling volkomen verschillend, met elkaar samenhangen. Ze agenderen allemaal actuele maatschappelijke kwesties en geven daarbij hun positie niet onmiddellijk bloot. Daarmee weerspiegelt de opbrengst van deze editie van de Prix de Rome de manier waarop kunst reflecteert op de actualiteit, maar ook op de actualiteit van kunst.
Lees meer...
Tentoonstelling
compilatie-shortlist-20154-655x380
De eindpresentatie van het werk van de genomineerde kunstenaars is tot en 17 januari 2016 te zien in de Appel arts centre in Amsterdam. Rondom de tentoonstelling is een publieksprogramma georganiseerd met onder meer performances en rondleidingen.
Lees meer...
Publicatie Prix de Rome 2015
Publicatie met winnaar
De speciaal ter gelegenheid van de Prix de Rome 2015 uitgegeven publicatie bevat een inleidend essay waarin curator en schrijfster Lucette ter Borg een pleidooi houdt voor het leren waarderen van ‘moeilijke’ kunst. Teksten over het werk dat Foundland en Magali Reus in de afgelopen maanden voor de Prix de Rome realiseerden, zijn van de hand van Richtje Reinsma. Laure van den Hout schreef over Christian Nyampeta en Hedwig Houben. Prix de Rome scouts Binna Choi, Roos Gortzak, René Bosma en Katja Diallo schreven elk een korte tekst over de kunstenaar(s) die zij nomineerden. De publicatie is vormgegeven door Lesley Moore en uitgegeven door nai010 uitgevers.
Lees meer...
Kunst die ons allemaal aangaat
De vier genomineerden voor de Prix de Rome 2015 met Koningin Máxima en minister Bussemaker. Foto: Shinji Otani
Birgit Donker blogt: ‘Dit jaar kregen opnieuw vier jonge talenten de gelegenheid nieuw werk te maken. De laureaten van de Prix de Rome 2015 creëerden installaties waarin onderzoek een rol speelt. Het is werk dat verbaast en verbeeldt, dat je verder laat denken. Actuele thema’s komen aan bod. Het gaat over identiteit en individualiteit: waar houdt het ‘ik’ op en begint de ander?; over samenzweringen als verzet en het feit dat er meerdere waarheden zijn; over objecten (sloten) die samengebalde momenten van architectonische ruimte kunnen zijn; en over ritme en harmonie – dat in het ene land iets anders betekent dan in het andere.’
Lees meer...
 
Bekijk de online versie
Uitschrijven
*|REWARDS|*