Mondriaan Fonds
Mondriaan Fonds
Postbus 773
1000 AT Amsterdam

bezoekadres:
Brouwersgracht 276
1013 HG Amsterdam

tel: 020 523 15 23
info@mondriaanfonds.nl
www.mondriaanfonds.nl
  twitter facebook instagram  
 
Nieuws 22 december 2016
Nieuwe website, nieuwe bijdragen
Christie van der Haak website screenshot
Vooruitlopend op de nieuwe cultuurplanperiode 2017-2020 lanceert het Mondriaan Fonds een nieuwe website met een overzichtelijk aanbod van bijdragen én activiteiten. De website is verdeeld in zeven platforms – talentontwikkeling, vitale Collectie Nederland, opdrachten, presenteren en programmeren, internationale presentaties, stimuleren van de markt en samenwerken. Deze fungeren als uitstalkast en maken kunst en erfgoed prominent zichtbaar.
Lees meer…
Tien presentatie-instellingen ontvangen bijdrage Mondriaan Fonds
Infographic presentatie-instellingen 2017 extra aanvraagronde
Het Mondriaan Fonds draagt in een extra ronde bij aan de programma’s van tien presentatie-instellingen voor hedendaagse beeldende kunst. Dit zijn: Fotodok (Utrecht), Fundament (Tilburg), Lost & Found (Amsterdam), Noorderlicht (Groningen), Onomatopee (Eindhoven), P/////AKT (Amsterdam), TAAK (Amsterdam en verschillende locaties in Nederland), Tetem (Enschede), W139 (Amsterdam) en WORM (Rotterdam). Deze volgen op twaalf eerdere toekenningen in november.
Lees meer…
Twee cruciale aanwinsten voor de Collectie Nederland
Paul Signac, Ponton de la Félicité’ bij Asnières (Opus nr. 143)
Deze week werd de Collectie Nederland verrijkt met twee bijzondere aankopen. Het Van Gogh Museum kocht een werk van Van Goghs tijdgenoot Paul Signac: ‘Ponton de la Félicité bij Asnières’ (Opus nr. 143). Het werk vertelt vele verhalen: over de nieuwe neo-impressionistische schildertechniek en de artistieke invloed op Van Gogh. Het Rijksmuseum verwierf het schilderij ‘Hollands Meisje aan het ontbijt’ van Jean-Etienne Liotard. Het onderwerp, de wijze waarop dat is verbeeld en de nauw met Nederland verbonden historische achtergrond maakt het een belangrijk werk voor de Collectie Nederland. Beide werken zijn aangekocht met een bijdrage uit het Aankoopfonds, waarmee de extra gelden geheel benut zijn.
Lees meer…
KunstKoop in 125 galeries verspreid over Nederland
We Like Art @ Art Rotterdam 02 2014
In 125 galeries kunnen particulieren de komende twee of vier jaar kunst op afbetaling kopen zonder rente te betalen met de KunstKoop. Met de KunstKoop wil het Mondriaan Fonds de particuliere kunstmarkt versterken en de verkoop van hedendaagse beeldende kunst en vormgeving stimuleren. Sinds 1997 maakten meer dan 48.900 kopers gebruik van deze regeling en kochten voor ruim 158 miljoen euro aan kunstwerken.
Lees meer…
Verslag openbaar gesprek over Het geëmancipeerde museum
Foto Bijeenkomst Het geëmancipeerde museum
Het Mondriaan Fonds organiseerde een openbaar gesprek naar aanleiding van het door kunsthistoricus en onderzoeker Steven ten Thije geschreven essay 'Het geëmancipeerde museum'. Onder leiding van Mariette Dölle, gingen Dirk Snauwaert, Elinor Morgan en Charl Landvreugd met elkaar in gesprek over de manieren waarop het museum een meer gediversifieerd publiek kan bereiken. Laure van den Hout maakte een verslag van de avond.
Lees meer…
Mondriaan Fonds draagt bij aan bewezen talent
Charlott Markus, M atter of Gradation #I, 2015, installation, felt, diverse textiles, drawing paper, calligraphy silk, video projection, wood.
Beeldend kunstenaars Pedro Bakker, Marc Bijl, Pim Blokker, Dineke Blom, Karin Bos, Maurice Braspenning, Lisa Couwenbergh, Roos van Haaften, Han Hoogerbrugge, Ruben Lundgren, Marius Lut, Charlott Markus, Jana van Meerveld, Jurriaan Molenaar, Pjotr Müller, Antoinette Nausikaä, Stijn Peeters, Jan van der Pol, Abner Preis, Marjolein Rothman en Maaike Schoorel ontvingen onlangs een Werkbijdrage Bewezen Talent. Deze bijdrage is bedoeld voor kunstenaars die minstens zes jaar (en vanaf 2017 vier jaar) een beroepspraktijk hebben.
Lees meer….
Winnaars Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2016
PJKK 2016
Vorige week zijn de winnaars van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2016 bekendgemaakt: Laurie Cluitmans won de hoofdprijs in de categorie Essay en Brenda Tempelaar in de categorie Recensie. Julia Mullié wordt uitgenodigd tot het schrijven van een tekst voor de Prix de Rome 2017, Sébastien Hendrickx krijgt een schrijfopdracht voor Metropolis M, Sophia Zürcher ontvangt een begeleidingstraject van De Nieuwe Garde en haar essay wordt op Knack.be gepubliceerd en het essay van Nele Wynants wordt gepubliceerd op de AICA website. In de categorie Innovatieve Kritiek zijn stimuleringsprijzen toegekend aan Evelyn Simons en aan Stefan Ruitenbeek en Kate Sinha.
Lees meer…
 
Bekijk de online versie
Uitschrijven
*|REWARDS|*