Mondriaan Fonds
Mondriaan Fonds
Postbus 773
1000 AT Amsterdam

bezoekadres:
Brouwersgracht 276
1013 HG Amsterdam

tel: 020 523 15 23
info@mondriaanfonds.nl
www.mondriaanfonds.nl
  twitter facebook instagram  
 
Nieuws 23 maart 2016
Jaarverslag 2015: reflectie en vooruitkijken
Jaarverslag 2015
Het jaarverslag van het Mondriaan Fonds is verschenen. Voor het Mondriaan Fonds was 2015 een jaar van reflectie en vooruitkijken. Halverwege de lopende cultuurplanperiode blikte het fonds terug op de resultaten en werden de plannen gevormd voor de jaren 2017 tot en met 2020. Maar vooral deed het fonds datgene waartoe het op aarde is. In het verslag staan voorbeelden van bijzondere projecten en activiteiten waaraan in 2015 is bijgedragen.
Lees meer...
Nederland blikvanger op Art Cologne
Melanie Bonajo, Stills Progress vs Regress, HD Video 00’’58’’00, 2016
Art Cologne toont een speciale tentoonstelling met 50 jaar avant-garde kunst uit Nederland, België en Duitsland, samen met in opdracht gemaakt werk van drie opkomende hedendaagse kunstenaars. Voor Nederland is Melanie Bonajo blikvanger met nieuw werk. De tentoonstelling Eins, zwei, Wechselschritt is tot stand gekomen in samenwerking met het Mondriaan Fonds en te zien van 14 tot en met 17 april.
Lees meer...
Mondriaan Fonds ‘onontbeerlijk’ voor postacademische instellingen
Foto: de M van Mondriaan Fonds, een van de piñata’s versierd met de logo’s van de sponsors van de Jan van Eyck Academie tijdens de Open Studios
Het Mondriaan Fonds heeft deze cultuurplanperiode 7,5 miljoen euro bijgedragen aan werkperiodes van beeldend kunstenaars bij de Rijksakademie, De Ateliers en de Jan van Eyck Academie. Het fonds reserveerde de beurzen voor de postacademische instellingen omdat deze, ondanks hun essentieel belang voor de ontwikkeling van hedendaagse beeldende kunst, in 2013 wegens de bezuinigingen dreigden om te vallen. Met ingang van volgend jaar is er voor postacademische instellingen weer ruimte gecreëerd in de basisinfrastructuur.
Lees meer...
Aankoop brieven Piet Mondriaan door RKD
Brief van Mondriaan aan zijn vriendin Willy Wentelt, van 16 maart 1918. Foto: RKD.
Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis heeft een bijzonder archief van en over Piet Mondriaan aangekocht met onder meer 22 brieven die hij richtte aan Willy Wentholt. Deze brieven bevatten details over het gevoelsleven van de kunstenaar en zijn van belang als verslag van Mondriaans tweede periode als kunstenaar in Parijs en zijn ontwikkeling als lid van De Stijl. Het Mondriaan Fonds kende een Bijdrage Incidentele Aankopen toe.
Lees meer...
Open Huis beeldende kunst en erfgoed 24 maart
openhuis_Opendeur.jpg
Op 24 maart van 15 tot 17 uur houdt het Mondriaan Fonds een Open Huis. Tijdens deze middag zal beeldend kunstenaar Levi van Veluw een presentatie geven over opdrachtgeverschap, zijn werk en de manier waarop hij zijn aanvraag voor een bijdrage heeft vormgegeven. Commissielid Zippora Elders geeft toelichting op de werkwijze van de commissies beeldende kunst en erfgoed. Medewerkers van het Mondriaan Fonds en Fonds Kwadraat zijn beschikbaar voor het beantwoorden van vragen.
Lees meer...
Aanvraagronde Internationale Samenwerkingsprojecten Erfgoedinstellingen
Hendrik Cornelisz Vroom. De terugkomst in Amsterdam van de tweede expeditie naar Oost-Indië, 1599. Rijksmuseum Amsterdam
Nederlandse erfgoedinstellingen die plannen hebben voor samenwerkingen met buitenlandse erfgoedinstellingen in onderzoeksprojecten op gezamenlijke collectiegebieden kunnen een aanvraag indienen voor de Bijdrage Internationale Samenwerkingsprojecten Erfgoedinstellingen. De eerstvolgende deadline is 29 april. Eerder ontving het Rijksmuseum een bijdrage voor de tentoonstelling Azië in Amsterdam. Exotische luxe in de Gouden Eeuw, in samenwerking met het Peabody Essex Museum.
Lees meer...
Aanvraagronde Bijdrage Publicaties
Marleen Sleeuwits, On the Soft Edge of Space. Uitgever: Onomatopee
Vrijdag 22 april is de eerstvolgende deadline voor het aanvragen van een Bijdrage Publicaties. Deze bijdrage is voor beeldend kunstenaars en uitgevers voor de productie van bijzondere publicaties over het werk van levende beeldende kunstenaars uit Nederland. Zo ontving bijvoorbeeld kunstenaar Marleen Sleeuwits een bijdrage voor haar boek On the Soft Edge of Space.
Lees meer...
 
Bekijk de online versie
Uitschrijven
*|REWARDS|*