Mondriaan Fonds
Mondriaan Fonds
Postbus 773
1000 AT Amsterdam

bezoekadres:
Brouwersgracht 276
1013 HG Amsterdam

tel: 020 523 15 23
info@mondriaanfonds.nl
www.mondriaanfonds.nl
  twitter facebook instagram  
 
Nieuws 24 november 2016
Toekenningen presentatie-instellingen
Park platform for visual arts, WAAN.
In de jaarlijkse ronde meerjarenprogrammering is aan twaalf presentatie-instellingen hedendaagse beeldende kunst 2,4 miljoen euro toegekend. Deze instellingen, van Aruba tot Zeeland, krijgen de bijdrage voor hun inspirerende programma’s. De adviseurs van het fonds waren verrast door de maatschappelijke oriëntatie die veel presentatie-instellingen in hun plannen tentoonspreiden. Die oriëntatie uit zich in de keuze voor programmaonderdelen, maar ook in bijzondere samenwerkingspartners en extra inspanningen om nieuw en divers publiek aan zich te binden.
Lees meer...
Nieuwe aanvraagronde presentatie-instellingen beeldende kunst
Keren Cytter & Akilah, Vociferous, 2013.
Tegelijkertijd met de bekendmaking van de jaarlijkse ronde meerjarenprogramma’s presentatie-instellingen is een extra ronde opengesteld. Met de behandeling van de begroting van 21 november 2016 is bevestigd dat het kabinet voornemens is 700.000 euro per jaar extra uit te trekken voor presentatie-instellingen beeldende kunst. Het Mondriaan Fonds wil het extra geld verdelen in een tweede ronde. Presentatie-instellingen die niet hebben aangevraagd in de eerste ronde kunnen tot 28 november 2016 een aanvraag indienen. De kwaliteit van de aanvraag en regionale spreiding spelen een rol bij de beoordeling.
Lees meer…
Lancering mobiele KunstKoopwebsite
Keren Cytter & Akilah, Vociferous, 2013.
Met de start van Amsterdam Art Weekend 2016, lanceert het Mondriaan Fonds een mobiele website van alle galeries die aangesloten zijn bij de KunstKoop. Een kaart toont de locaties van de galeries en de spreiding over Nederland, en via een routeplanner kan de route naar de galerie worden bepaald. Een calculatieprogramma berekent een indicatie van de aanbetaling en de maandelijkse aflossingen bij aankoopbedragen. Gedurende Amsterdam Art Weekend kan bij meer dan 75 procent van de galeries kunst worden gekocht met de KunstKoop.
Lees meer…
Nieuwe ervaringen samenwerking musea
Hoe kunnen musea en andere erfgoedinstellingen profiteren van duurzame samenwerkingen? Op het Platform Samenwerking Musea van het Mondriaan Fonds delen onder meer Yuri Matteman (Naturalis), Birgit Büchner (Museum Ons' Lieve Heer op Solder), Aad Meinderts (Letterkundig Museum) en Dimphy Schreurs (Museum Catharijneconvent) hun ervaringen bij samenwerken.
Lees meer…
Berend Strik beeldbepaler in De Balie
Athi-Patra Ruga - The Night of the Long Knives I, 2013.
Op 15 december om 20.00 uur is Berend Strik beeldbepaler in De Balie. Strik onderzoekt het verband tussen de creatieve ruimte en de esthetische opvattingen van kunstenaars. Hoe ontstaat een idee? Hoe ontstaat iets nieuws? Hoe werkt het proces van creatie? Ook het proces van de toekenning van waarde na het ontstaan van het kunstwerk wordt onder de loep genomen. In de serie Beeldbepalers gebruiken kunstenaars De Balie een avond lang als laboratorium. Beeldbepalers wordt in samenwerking met het Mondriaan Fonds georganiseerd.
Lees meer…
Nieuwe aanwinst Museum de Fundatie
Duurzaam Kolleksjesintrum Fryslan, Leeuwarden
Met een bijdrage uit het Aankoopfonds van het Mondriaan Fonds heeft Museum de Fundatie het schilderij 'Gewitterfront' (2016) van Neo Rauch kunnen aankopen. Met zijn collageachtige composities becommentarieert Rauch de complexiteit van het leven in de 20ste- en 21ste-eeuwse maatschappij. Museum de Fundatie heeft zich de afgelopen jaren nadrukkelijk gepresenteerd als huis voor Duitse kunst en dit schilderij sluit goed aan bij de internationale topstukken uit de collectie.
Lees meer…
Geen wedstrijd, toch een uitslag
Magali Reus, Leaves. Foto: Daniel Nicolas
'De belangrijkste winst van een kunstprijs is de erkenning', blogt Birgit Donker. Donker nam als juryvoorzitter van de Prix de Rome deel aan het debat over kunstprijzen in het Stedelijk Museum Schiedam waar de tiende editie van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs te zien is.
Lees meer…
 
Bekijk de online versie
Uitschrijven
*|REWARDS|*