Mondriaan Fonds
Mondriaan Fonds
Postbus 773
1000 AT Amsterdam

bezoekadres:
Brouwersgracht 276
1013 HG Amsterdam

tel: 020 523 15 23
info@mondriaanfonds.nl
www.mondriaanfonds.nl
  twitter facebook instagram  
 
Nieuws 6 mei 2015
Nederlands paviljoen geopend
herman de vries met minister Bussemaker. Foto: Judith Jockel
Zojuist heeft minister Bussemaker de presentatie ‘to be all ways to be’, van herman de vries en curatoren Colin Huizing & Cees de Boer in het Nederlands Paviljoen geopend. de vries, opgeleid als bioloog en natuuronderzoeker, verzamelt, ordent, isoleert en toont objecten uit de natuur en richt daarmee onze aandacht op zowel de uniciteit als de diversiteit van de ons omringende wereld. Ter voorbereiding op de tentoonstelling reisde hij naar Venetië waar hij materialen en objecten verzamelde in de lagune, op de verlaten eilanden, in de stad en in de Giardini. Het resultaat zijn nieuwe werken, zowel in het paviljoen als op het voormalige ‘pesteiland’ Lazzaretto Vecchio, die verbindingen tot stand brengen tussen deze plekken binnen de unieke habitat van de lagune van Venetië.
Lees meer...
Met de boot naar Lazzaretto Vecchio
herman de vries in boot
Een centraal werk in de tentoonstelling,‘from the Laguna of venice – a journal’, brengt de lagune het paviljoen binnen. Het is een visueel, fotografisch, botanisch en objectmatig verslag van de vries' bezoek aan de lagune en haar eilanden. Als onderdeel van de biënnale wordt het publiek uitgenodigd om deze habitat te bezoeken. Speciale boottochten varen naar het verlaten eiland Lazzaretto Vecchio waar zich het sanctuarium 'natura mater' van herman de vries bevindt. Kaarten voor deze tochten zijn verkrijgbaar in het paviljoen. De boottocht, inclusief bezoek aan het eiland, duurt ongeveer anderhalf tot twee uur.
Affiches in de straten van Venetië
Affiches in de straten van Venetië
Gedurende de tentoonstelling ‘to be all ways to be’ zijn vier werken van herman de vries in de vorm van affiches in de straten van Venetië te zien en op de vaporetto's die door de kanalen varen. De Latijnse teksten hebben betrekking op natuur en hoe wij aan natuur betekenis toekennen. Venetië is een unieke habitat van geologische, biologische, historische, culturele en economische krachten; de vries nodigt uit om na te denken over deze verhoudingen, zowel 'hier' in Venetië als elders in de wereld.
Publicatie
Publicatie herman de vries - 'to be all ways to be'
Bij de presentatie verschijnt de gelijknamige publicatie: herman de vries - to be all ways to be. Centraal staat een dialoog tussen herman de vries en criticus Jean-Hubert Martin (Magiciens de la Terre, Centre Georges Pompidou / Grande Halle Parc de la Vilette, 1989). Zij spreken over concepten als synesthesie, mimesis, kunstenaarschap, zintuiglijkheid, natuur en ecologie; deze tekst opent tevens (kunst)historische en filosofische contexten en perspectieven. De publicatie wordt uitgegeven door Valiz in samenwerking met het Mondriaan Fonds.
Lees meer...
natura
Flyer herman de vries, to be all ways to be,  9 mei - 22 november 2015, 56ste Biënnale van Venetië
Speciaal voor de tentoonstelling en publicatie transformeerde grafisch vormgever Remco van Bladel de futura letter van Paul Renner - het favoriete lettertype van de vries - tot de natura. De natura is een eigentijds antwoord op modernistische standaarden: de vorm van elke letter is herkenbaar en tegelijkertijd individueel en verschillend. Dit is parallel aan het concept van herman de vries dat de natuur uitsluitend individuen voortbrengt.
Nederland volop aanwezig in Venetië
all the world's futures, Biënnale van Venetië
Deze zomer, tijdens de 56ste Biënnale van Venetië, presenteren op uiteenlopende locaties kunstenaars uit Nederland hun werk in Venetië. Dit laat zien hoe goed de kwaliteit van kunst uit Nederland is én de sterke internationale positie die kunstenaars en curatoren uit Nederland hebben. Naast deelname aan verschillende landenpresentaties is ook in de internationale hoofdtentoonstelling, samengesteld door Okwui Enwezor, werk van kunstenaars uit Nederland opgenomen.
Lees meer...
herman de vries in Avrotros Kunstuur
Zondag 17 mei bij Kunstuur. Lucas De Man interviewt herman de vries tijdens de openingsweek in Venetië.
Op zondag 17 mei is bij Kunstuur de biënnale special over ‘to be all ways to be’ te zien. De Vlaamse theatermaker en kunstenaar Lucas De Man volgt herman de vries tijdens de openingsweek in Venetië. Samen bezoeken zij het Rietveldpaviljoen in de Giardini en het voormalige ‘pesteiland’ Lazzaretto Vecchio, waar zich het sanctuarium ‘natura mater’ bevindt. NPO2 van 18:45 tot 19:10 uur.
 
Bekijk de online versie
Uitschrijven
*|REWARDS|*