Mondriaan Fonds
Mondriaan Fonds
Postbus 773
1000 AT Amsterdam

bezoekadres:
Brouwersgracht 276
1013 HG Amsterdam

tel: 020 523 15 23
info@mondriaanfonds.nl
www.mondriaanfonds.nl
  twitter facebook instagram  
 
Nieuws 8 december 2016
Mondriaan Fonds verwelkomt richtlijn kunstenaarshonoraria
Euromunt.jpg
Het Mondriaan Fonds is verheugd dat per 1 januari 2017 een richtlijn voor kunstenaarshonoraria wordt geïntroduceerd, door belanghebbende organisaties en verenigingen in de beeldende kunst in Nederland. Het Mondriaan Fonds zal de richtlijn waar van toepassing hanteren bij de beoordeling van zijn aanvragen. Het fonds introduceert binnenkort een experimenteerreglement dat voorziet in gedeeltelijke compensatie van instellingen die de richtlijn toepassen.
Lees meer...
Nieuwe ronde Prix de Rome beeldende kunst van start
Hedwig Houben - Others and I
Met de bekendmaking van de scouts en de jury geeft het Mondriaan Fonds de aftrap voor de Prix de Rome 2017. De Prix de Rome wordt een keer per twee jaar uitgereikt aan een talentvolle beeldend kunstenaar onder de 40 jaar. Een breed samengestelde groep professionals is benaderd om als zogenoemde scouts maximaal twee kunstenaars voor te dragen. Kunstenaars die aan de voorwaarden voldoen kunnen ook aan de jury worden voorgedragen door derden of door zichzelf. Voordrachten kunnen tot uiterlijk 20 februari worden ingestuurd.
Lees meer...
Nieuwe adviseurs beeldende kunst en cultureel erfgoed
adviseurs.jpg
Het Mondriaan Fonds heeft vijftien nieuwe adviseurs benoemd. Zij zullen per 1 januari 2017 de poule van adviseurs versterken die de aanvragen bij het fonds beoordelen. De selectiecommissie koos uit 200 sollicitaties de volgende nieuwe adviseurs: Jelle Bouwhuis, Julia Vytopil, Vera Carasso, Anja Tollenaar, Sadiah Boonstra, André van Schie, Stephanie Archangel, Niek Hendrix, Kianoosh Motallebi, Marga van Mechelen, Imara Limon, Atousa Bandeh Ghiasabadi, Marjan Teeuwen, Vincent van Velsen en Christiaan Zwanikken. Per januari staan de adviseurs op de website vermeld, inclusief profieltekst.
Lees meer….
Aankoop aquarel Vincent van Gogh
Otto Snoek, Europa, Vlaanderen, Ieper, IJzerwake, 2014.
Het Noordbrabants Museum heeft De tuin van de pastorie te Nuenen van Vincent van Gogh (1853-1890) uit particulier bezit verworven. De aquarel neemt een belangrijke plaats in in het oeuvre van Van Gogh. Hij schilderde het werk in oktober-november 1885 en daarmee is het de laatst bekende aquarel die de kunstenaar in Nuenen vervaardigde. Het werk sluit aan bij de ambitie van het museum om een representatief overzicht te tonen van Van Goghs Brabantse periode. Het Mondriaan Fonds kende hiervoor een bijdrage toe.
Lees meer…
Berend Strik beeldbepaler in De Balie
Athi-Patra Ruga - The Night of the Long Knives I, 2013.
Op 15 december om 20 uur is Berend Strik beeldbepaler in De Balie. Strik onderzoekt het verband tussen de creatieve ruimte en de esthetische opvattingen van kunstenaars. Hoe ontstaat een idee? Hoe ontstaat iets nieuws? Hoe werkt het proces van creatie? Ook het proces van de toekenning van waarde na het ontstaan van het kunstwerk wordt onder de loep genomen. In de serie Beeldbepalers gebruiken kunstenaars De Balie een avond lang als laboratorium. Beeldbepalers wordt in samenwerking met het Mondriaan Fonds georganiseerd.
Lees meer…
Mondriaan Fonds draagt bij aan jong talent
Toon Berghahn, Crash 82x122cm, 2014, gemengde techniek op paneel.
Beeldend kunstenaars Stefan Cammeraat, Eamonn Harnett, Iris Hofland, Harry Markusse, Lyubov Matyunina en Anna Orlikowska ontvingen onlangs van het Mondriaan Fonds een Werkbijdrage Jong Talent. Deze bijdrage is bestemd voor beloftevolle kunstenaars tot uiterlijk vier jaar na hun opleiding.
Lees meer…
Uitreiking Prijs voor de Jonge Kunstkritiek
Op vrijdag 16 december vindt de uitreiking plaats van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2016. De winnaars worden bekend gemaakt in het M HKA – Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen. De jury nomineerde de volgende auteurs in de categorie recensie: Sébastien Hendrickx, Julia Mullié, Brenda Tempelaar. Genomineerd in de categorie essay zijn: Laurie Cluitmans, Nele Wynants, Sophia Zürcher. Aanmelden via het museum.
Lees meer….
Aanvragen 2016 tot en met 23 december
Keren Cytter & Akilah, Vociferous, 2013.
Op 1 januari 2017 treden de bijdragemogelijkheden 2017-2020 van het Mondriaan Fonds in werking. De sluitingsdatum voor aanvragen in 2016 is vrijdag 23 december, voor 17.00 uur. De bijdragemogelijkheden 2017-2020 worden vanaf 19 december bekend gemaakt via de nieuwe website van het fonds. Aanvragers zullen binnen het aanbod van mogelijkheden veel vertrouwde elementen tegenkomen.
Lees meer…
 
Bekijk de online versie
Uitschrijven
*|REWARDS|*