nieuws

Mondriaan Fonds

12 februari 2021

Tweede steunpakket

 
 
Het ministerie van OCW heeft de invulling van het Tweede Steunpakket bekend gemaakt via de RAOCCC (Regeling aanvullende ondersteuning culturele en creatieve sector covid-19) inmiddels gepubliceerd in de Staatcourant. Het Mondriaan Fonds is nu bezig de daarbij behorende regelingen te maken voor de beeldende kunst- en erfgoedsector. Voor de corona-overbrugging kunstenaar, curator en beschouwer kan al aangevraagd worden. Zodra er voor andere regelingen binnen het steunpakket aangevraagd kan worden, maken we dat bekend via onze kanalen.
Lees meer over de extra maatregelen rond covid-19...

Last Call: Prix de Rome

 
 
Kunstenaars opgelet! Dit weekend is de laatste kans om je aan te melden voor de editie 2021 van Prix de Rome. Aanmelden kan tot en met 15 februari.
Check de website voor de procedure en voorwaarden...

Vaste voorzitters adviescommissies

 
 
Goed nieuws! Het Mondriaan Fonds heeft een team van vaste voorzitters voor de adviescommissies benoemd. Dyonna Benett, Femke Haijtema, Jorrit Kelder, Kees Zandvliet, Marisa Monsanto, Peter van der Es en Robert Jan Verhagen vormen het nieuwe vaste voorzittersteam. Zij zullen zich de komende jaren -naast het voorzitten van heel veel vergaderingen natuurlijk- inzetten voor een werkwijze waarin de kennis, het collectieve geheugen en de inhoud verbreed, vergroot en bestendigd wordt in de commissies beeldende kunst en cultureel erfgoed. Wat een goed begin van deze nieuwe beleidsplanperiode.
Lees meer...

KunstKopers gezocht

 
 
Heb jij via de KunstKoop-regeling van het Mondriaan Fonds een kunstwerk aangeschaft en wil jij je ervaringen delen met mogelijke toekomstige kunstkopers? Wij maken graag een portret van jou en je aanwinst voor op ons Instagram-account. Laat het ons weten via onderstaand mailadres, dan nemen wij contact met je op!
kunstkoop@mondriaanfonds.nl

‘Wow, we kunnen als erfgoedprofessional nog veel meer in de samenleving duiken’

 
 
Aldus host Christian Pfeiffer. ‘Niet als expert de wijsheid in pacht hebben, maar ruimte geven aan verhalen, emoties en lokale kennis.’ Op de online netwerkbijeenkomst HERE voor nieuwe erfgoedprofessionals, van het Mondriaan Fonds en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, is gisteren het vak van alle kanten belicht. Via ‘spoken word’ over koloniaal erfgoed, discussies over het behoud van mediakunst tot een oproep van keynote spreker Léontine Meijer-van Mensch (directeur Staatliche Ethnologische Sammlungen Sachsen): wees een antenne voor dat wat relevant is en maak ook moeilijke issues bespreekbaar. Een geslaagde eerste bijeenkomst met 270 erfgoedtalenten! Een verslag volgt binnenkort.
Lees hier meer over HERE...

HR-Voucher Culturele en Creatieve Sector

 
 
Organisaties die via het Mondriaan Fonds subsidie toegekend gekregen hebben op grond van de deelregeling Meerjarenprogramma’s Presentatie- en Erfgoedinstellingen 2017 en de deelregeling Programma’s Kunstpodia kunnen mogelijk in aanmerking komen voor een HR-Voucher van het CAOP, een gezamenlijk initiatief van de Rijkscultuurfondsen. Alle aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld, zolang het budget strekt. Aanvragen kan via hrvouchercultuur.nl.
Lees hier meer over de voucher…

Verlies van fotokunst voorkomen

 
 
Foto’s op aluminium; foto’s zonder lijst; ingekleurde foto’s: hoe bewaar je ze voor de toekomst? De vraag is urgent, want: ‘Elke kunstcollectie van de 20e en 21e eeuw bevat fotografie, maar het specialisme ontbreekt nog vaak.’ Aldus Paulien ’t Hoen. Zij werkt bij de Stichting Behoud Moderne Kunst, die het project ‘Collectiekennis 2.0 / Fotografie’ heeft opgezet: een krachtenbundeling van 16 museale collecties, Universiteit van Amsterdam en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Met een bijdrage van het Mondriaan Fonds vergaren en delen zij kennis over het behoud van kunstfotografie.
Lees hier het hele interview...

1 maart: online spreekuur voor instellingen

 
 
Ben je werkzaam bij een museum of instelling met plannen voor een tentoonstelling, project of samenwerking? Om je op weg te helpen in het aanbod van mogelijkheden voor musea, kunstpodia en andere kunst- en erfgoedinstellingen organiseert het Mondriaan Fonds een plenair online spreekuur op 1 maart van 15.00 tot 16.00 uur. Medewerkers zitten klaar om je te vertellen over de subsidiemogelijkheden bij het fonds en antwoord te geven op je vragen.
Meld je aan voor het spreekuur…


Bekijk de online versie
Uitschrijven
Aanpassen profiel

 

Mondriaan Fonds

Postbus 773

1000 AT Amsterdam

 

Bezoekersadres

Brouwersgracht 276

1013 HG Amsterdam

 

tel: 020 523 15 23

info@mondriaanfonds.nl
www.mondriaanfonds.nl