nieuws

Mondriaan Fonds

23 maart 2021

Jaarverslag 2020: inventiviteit en noodhulp waren essentieel

 
 
Van een geluksgodje tot en met het drive-thru museum in Boijmans Ahoy; van de corona-overbrugging voor individuele kunstenaars en curatoren tot en met het samenwerkingsverband Musea Bekennen Kleur. In het jaarverslag 2020 belicht het Mondriaan Fonds de reikwijdte van publieke investeringen in beeldende kunst en cultureel erfgoed.
Lees, kijk en blader mee…

Tien jaar verzamelen met bijdragen van het Mondriaan Fonds

 
 
Honderd kunstwerken, van landschap tot video, vullen elkaar aan op de tentoonstelling ‘Na de Jacht’. Rijksmuseum Twenthe neemt het publiek mee op een tijdreis en maakt de balans op van tien jaar verzamelen, met bijdragen van het Mondriaan Fonds en andere fondsen. Het spektakelstuk is een vergezicht van John Constable uit 1824, de enige in een Nederlandse collectie. De Engelse schilder Constable bewonderde Hollandse meesters zoals Jacob van Ruisdael. Met deze aanwinst toont Rijksmuseum Twenthe die internationale invloed. Daarnaast laat het museum vergezichten zien in de actuele kunst, deels verworven met een bijdrage Collectieprogramma’s van het fonds.
Lees hier verder over de aanwinst Constable…

Coronaregeling Medewerkers Collectiebeleid en online spreekuur op 29 maart

 
 
Heb je als museum of erfgoedinstelling met een collectie door de gevolgen van de coronacrisis te maken met mogelijke inkrimping van het personeelsbestand? En gaat het om medewerkers voor collectiebeheer, collectieonderzoek of educatie? Of zoek je iemand die de collectie op een andere manier kan belichten of presenteren? Misschien biedt de Coronaregeling Medewerkers Collectiebeleid uitkomst. Met deze regeling biedt het Mondriaan Fonds ondersteuning bij het op peil houden van de personele bezetting of het aantrekken van nieuw erfgoedtalent. Op 29 maart is een spreekuur.
Kijk hier voor informatie over de regeling en het spreekuur…

Aanvraagronde Programma’s Kunstpodia en online spreekuur op 1 april

 
 
Heb je plannen voor een publiekstoegankelijk (jaar)programma voor een kunstpodium? Zijn je plannen experimenteel van aard of juist niet, is het voor een divers of juist specifiek publiek, is er een activiteitenaanbod? Er zijn binnen deze regeling 4 categorieën kunstpodia die in samenhang met elkaar zorgen voor een veelzijdig aanbod. Kunstinitiatieven, collectieven en beeldende kunstorganisaties met programma’s van 1 tot 4 jaar kunnen aanvragen. Op 1 april organiseren we een online spreekuur om deze regeling toe te lichten.
Kijk hier voor informatie over de regeling en het spreekuur…

We duiken overal op, in stad en regio

 
 
‘Wij brengen kunst bij het publiek. We gaan ermee naar buiten, programmeren op een rotonde in Leeuwarden en rijden met een SRV-wagen als mobiel atelier'. Aldus Agnes Winter over Kunstinitiatief VHDG in Leeuwarden en de bijdrage Programma’s Kunstpodia. Vorig jaar ontving VHDG een bijdrage Kunstpodia. ‘De toekenning is dé kans om een duurzame organisatie te maken’, zegt Winter. Kunstpodia kunnen t/m 17 mei een aanvraag indienen.
Lees hier een interview met Agnes Winter...

Aanvraagronde internationale samenwerkingsprojecten erfgoedinstellingen: tot 26 april

 
 
Nederlandse erfgoedinstellingen die samen met buitenlandse instellingen onderzoek doen naar gezamenlijke collectiegebieden kunnen een internationale samenwerkingsbijdrage aanvragen. Doel is nieuwe inzichten, onderzoek en internationale samenwerking te stimuleren van opvallend internationaal belang, resulterend in een presentatie. Eerder ontving Naturalis Biodiversity Center een samenwerkingsbijdrage, om internationale vondsten zoals de T. rex te ‘bewerken’ tot een 3D-print en zichtbaar te maken voor een internationaal publiek.
Lees hier meer...

Als jurist werken bij het Mondriaan Fonds? Reageren tot 26 maart

 
 
Lijkt het je interessant om de directie en MT leden van het Mondriaan Fonds over de juridische implicaties van regelingen te adviseren? Mogelijk is onze vacature voor jurist dan wat voor jou! Als jurist zet je je kennis en talent in voor het beeldende kunst- en erfgoedveld van Nederland waarbij je de directie adviseert over de juridische implicaties van het beleid, de regelingen en over juridische procedures.
Bekijk de vacature op onze website…

Spreekuur individu 12 april

 
 
Ben je een kunstenaar met plannen voor nieuw werk, een project, een tentoonstelling of een samenwerking? Curator of beschouwer met plannen voor onderzoek? Misschien kom je in aanmerking voor een van de regelingen van het Mondriaan Fonds. Om je op weg te helpen in het aanbod van mogelijkheden voor kunstenaars, curatoren en beschouwers organiseert het Mondriaan Fonds een plenair online spreekuur op 12 april van 15.00 tot 16.00 uur. Medewerkers zitten klaar om je te vertellen over de subsidiemogelijkheden bij het fonds en antwoord te geven op je vragen.
Meld je aan voor het spreekuur…


Bekijk de online versie
Uitschrijven
Aanpassen profiel

 

Mondriaan Fonds

Postbus 773

1000 AT Amsterdam

 

Bezoekersadres

Brouwersgracht 276

1013 HG Amsterdam

 

tel: 020 523 15 23

info@mondriaanfonds.nl
www.mondriaanfonds.nl