nieuws

Mondriaan Fonds

4-5 mei 2021

Special 75 jaar vrijheid - Investeren in herinneringen

 
 
Vandaag en morgen herdenken en vieren we de vrijheid. Om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden stelde staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in 2020 € 15 miljoen beschikbaar. Daarmee maakt het Mondriaan Fonds 120 uiteenlopende projecten mogelijk van musea, erfgoedinstellingen, onderzoekers en particuliere (grassroots) initiatieven. Veel van deze gehonoreerde projecten zijn op dit moment nog volop in ontwikkeling.

Bekijk hieronder een selectie projecten die al gerealiseerd zijn; van een Living History AR-App over Brabant, brieven die het verhaal van Texel vertellen tot een website met originele WOII bronnen.

Podcastserie Oorlog op de Veluwe

 
 
Bibliotheek Nijkerk maakte een podcastserie over de gebeurtenissen op de Veluwe tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarin persoonlijke ervaringen worden gekoppeld aan de actualiteit. Centraal staan oorlogsverhalen uit de gemeenten Barneveld, Ede, Ermelo, Nijkerk en Putten. De afleveringen combineren ‘oral history’, interviews met deskundigen en resultaten van literatuur- en archiefonderzoek. Zoals de 15-jarige Loïs Bredemeijer die voorleest uit het dagboek van Cootje Callenbach. Zij was 15 jaar in 1944, toen ze haar verhaal schreef over de gijzeling van ruim veertig Nijkerkers in het Nijkerkse stadhuis.
Naar de podcast Oorlog op de Veluwe…

Brabant Remembers Living History AR-App

 
 
De Tweede Wereldoorlog heeft Brabant ontelbare uiteenlopende verhalen bezorgd. In een aangrijpende Augmented Reality App brengt Brabant Remembers deze geschiedenis nu tot leven. Herbeleef de verhalen van mensen in oorlogstijd in Brabant en bezoek de plek waar hun leven ingrijpend is veranderd. Zoals in het verhaal van stationmedewerker Willen Jooren, die kinderen die op transport vanuit Kamp Vught worden gezet probeert te helpen, niet zonder gevaar voor eigen leven.
Download hier de AR-App…

Codename Zipper audiowandeling

 
 
Stichting Hej ’t al eheurd werkt aan een theatervoorstelling gebaseerd op waargebeurde verhalen uit WOII uit Den Ham in Overijssel. De voorstelling is in verband met de covid-19 maatregelen verplaatst naar het voorjaar van 2022. Wel is een audiowandeling beschikbaar waarin je het verhaal van Den Ham kunt beleven. De wandeling van 4 km start bij het Middendorpshuis, Grotestraat 4 in Den Ham en voert wandelaars langs belangrijke locaties. De wandeling is terug te vinden in de app en op de website van izi.travel.
Download hier de wandelapp…

Wandelroute Pad van de Vrijheid

 
 
Pad van de Vrijheid is een nieuwe wandelroute met wandelgids rondom Wageningen, waarbij bekende verhalen met lokale en onbekende gebeurtenissen worden verbonden. Het 155 kilometer lange Pad van de Vrijheid start en eindigt bij Hotel de Wereld in Wageningen. De route staat beschreven in de wandelgids samen met een schat aan achtergrondinformatie over de Tweede Wereldoorlog. De inspirerende teksten en gedichten rondom het thema vrijheid geven stof tot nadenken.
Bestel hier de wandelgids…

Texelbrieven

 
 
Nederland werd op 5 mei 1945 bevrijd, maar Texel moest nog tot 20 mei wachten. Het eiland had te maken met de nasleep van een opstand onder Duitse troepen, met honderden doden. Hoe was het einde van de oorlog op het eiland? En op de vaste wal? Brieven over en weer vertellen het – ook door wat ze niet vertellen. Arnoud Holleman presenteert verschillende brieven die ingaan op de geschiedenis van Texel ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Het project legt de focus op de Georgische Opstand.
Lees de brieven op de website texelbrieven.nl…

De Tweede Wereldoorlog dichtbij

 
 
De geschiedenis van de oorlog ligt verscholen in miljoenen originele foto’s, objecten, brieven, administraties, dagboeken, affiches, krantenberichten en filmbeelden. Deze ‘stille getuigen’ zijn afkomstig uit de verspreide collecties van meer dan 250 archiefinstellingen, musea, herinneringscentra en bibliotheken in binnen- en buitenland. Op Oorlogsbronnen.nl wordt het beschikbare oorlogserfgoed aan elkaar gekoppeld rondom gebeurtenissen, plaatsen, personen en thema’s. Oorlogsbronnen.nl vormt zo een online toegang tot originele bronnen, informatie en kennis over de Tweede Wereldoorlog.
Bezoek hier oorlogsbronnen.nl…


Bekijk de online versie
Uitschrijven
Aanpassen profiel

 

Mondriaan Fonds

Postbus 773

1000 AT Amsterdam

 

Bezoekersadres

Brouwersgracht 276

1013 HG Amsterdam

 

tel: 020 523 15 23

info@mondriaanfonds.nl
www.mondriaanfonds.nl