nieuws

Mondriaan Fonds

3 mei 2018

Een omgekeerde Wet Normering Topinkomens

 
 
“Aha, je bedoelt een omgekeerde Wet Normering Topinkomens!” Waar de WNT een grens stelt aan topinkomens, trekt de honorariumrichtlijn een ondergrens voor minimale betaling van bewezen diensten door kunstenaars. Hierover schrijft Birgit Donker in een blog naar aanleiding van haar aanwezigheid bij een speciale hoorzitting in de Tweede Kamer, voor toelichting over de arbeidsmarktpositie in de culturele sector. Wat is nodig om die omgekeerde WNT-norm te laten werken?
Lees meer...

Ontwikkeling van bewezen talent tot toptalent

 
 
Barbera Wolfensberger, directeur-generaal Cultuur en Media bij het ministerie van OCW, bracht vorige week samen met Birgit Donker een bezoek aan Galerie Fons Welters. Beeldend kunstenaar David Jablonowski leidde hen samen met de galeriehouder door zijn tentoonstelling. Wolfensberger: “Het is voor mij erg fijn om zo zaken die spelen voor kunstenaars te horen en beleven. En om dit terug te kunnen geven aan de minister. De minister vindt het belangrijk dat kunstenaars zich kunnen blijven ontwikkelen en nieuwe horizonten verkennen. Het traject na de opleiding is daarom van belang, zodat bewezen talent zich kan ontwikkelen tot toptalent.”
Lees meer...

Projecten ter herdenking van de oorlog

 
 
De uitbreiding van een herinneringscentrum, een tentoonstelling over de levens van vijf mensen tijdens WOII of een ontsluitingstraject voor collecties van oorlogsmusea. Het Mondriaan Fonds droeg bij aan verschillende projecten ter herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Een bijdrage werd onder meer toegekend aan: Lotty Veffer Foundation, Kamp Amersfoort, Stichting De Terugkeer, Verzetsmuseum Amsterdam en Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45.
Lees meer...

Films voor De Verbeelding

 
 
Twee filmprojecten zijn geselecteerd voor een realiseringsbijdrage in het kader van De Verbeelding. Een gezamenlijke commissie van het Mondriaan Fonds en het Nederlands Filmfonds selecteerde 'The Last Ride Of The Wolves' van Alberto De Michele met Halal Film and Photography en 'Nummer achttien' van Guido van der Werve met Smarthouse Films. De Verbeelding biedt beeldend kunstenaars samen met filmproducenten de mogelijkheid een artistieke film van speelfilmlengte te realiseren.
Lees meer…

Kennis omwoelen voor een nieuwe kijk op kunst en erfgoed

 
 
“Musea delen favorieten met het publiek, maar onderzoek en ontdekkingen doen is minstens zo belangrijk. Kennis omwoelen voor een nieuwe kijk op kunst en cultureel erfgoed, ook daar gaat het om.” Directeur Benno Tempel van het Gemeentemuseum Den Haag vertelt in een interview over de samenwerking met collega-musea in het buitenland voor de tentoonstelling 'González, Picasso en vrienden', een bijzondere bundeling van kennis en informatie. “Financiering van dergelijk onderzoek is lastig op eigen kracht, zeker wanneer het over grenzen reikt. De toekenning van het Mondriaan Fonds draagt bij aan actuele perspectieven.”
Lees meer...

Open oproep oriëntatiereis naar Zuid-Afrika en Zimbabwe

 
 
Het Mondriaan Fonds organiseert jaarlijks een oriëntatiereis voor beeldend kunstenaars en bemiddelaars naar buitenlandse regio’s waar zich interessante ontwikkelingen in de hedendaagse kunst voordoen. Van 2 tot en met 16 september 2018 is het reisdoel Zuid-Afrika (Johannesburg en Kaapstad) en Zimbabwe (Harare en Bulawayo). Met de reis wil het fonds de deelnemers inzicht geven in twee landen die aan elkaar grenzen maar elk een totaal andere infrastructuur hebben. Belangstellenden kunnen zich tot en met zondag 20 mei aanmelden.
Lees meer...


Bekijk de online versie
Uitschrijven
Aanpassen profiel

 

Mondriaan Fonds

Postbus 773

1000 AT Amsterdam

 

Bezoekersadres

Brouwersgracht 276

1013 HG Amsterdam

 

tel: 020 523 15 23

info@mondriaanfonds.nl
www.mondriaanfonds.nl