nieuws

Mondriaan Fonds

5 juni 2018

Meesterlijke portretten

 
 
“Soms realiseren we ons in Nederland te weinig hoeveel goede kunstenaars we in huis hebben. Deze serie brengt nou precies dat voor het voetlicht.” Birgit Donker blogt over Hollandse Meesters in de 21e eeuw, een serie van honderd portretten waar vorige week nog eens vier aan werden toegevoegd. “En dat blijven we de komende jaren doen; telkens nog een aanvulling. Want er komen immers telkens nieuwe meesters bij en zo houden we het overzicht levend.”
Lees meer...

Nieuwe aanvraagronde (tijdelijke) binnenlandateliers

 
 
Beeldend kunstenaars en bemiddelaars kunnen aanvragen indienen voor een werkperiode in een (tijdelijk) binnenlandatelier van het Mondriaan Fonds. Aangeboden worden werkperiodes in Pompgemaal Den Helder, Kunstinitiatief Voorheen De Gemeente (VHDG), De Geheime Bunker (Studio Omstand), Beeldenstorm/Daglicht en GlasLab, airWG, W139 en SCHUNCK*. De deadline is 16 juli 2018.
Lees meer...

Startschot Prijs voor de Jonge Kunstkritiek

 
 
Als startschot voor de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek verscheen op de website van De Groene Amsterdammer een interview, waarin auteur en criticus Mirthe Berentsen de betekenis van kunstkritiek voor de kunstenaar onderzoekt. Kunstcritici tot 35 jaar kunnen tot 1 september inzendingen sturen voor de prijs, in de categorie essay en recensie. Met de prijs, die dit jaar voor de zesde keer zal worden uitgereikt, trekken verschillende kunstinstellingen samen op om het belang van Nederlandstalige kunstkritiek onder de aandacht te brengen.
Lees meer…

Ook Stedelijk Museum Amsterdam tekent convenant kunstenaarshonoria

 
 
In navolging van inmiddels meer dan 110 musea en presentatie-instellingen in Nederland tekent ook het Stedelijk de richtlijn voor kunstenaarshonoraria. Directeur Jan Willem Sieburgh: “Goed opdrachtgeverschap en fair practice behoren tot onze kernwaarden. Als museum voor moderne en hedendaagse kunst werkt het Stedelijk continue met kunstenaars, en het museum vindt het belangrijk om hen hiervoor te belonen. Nu er een landelijke richtlijn is die positief geëvalueerd is, sluit het Stedelijk hier graag bij aan."
Lees meer...

Deelnemers oriëntatiereis 2018 naar Zuid-Afrika en Zimbabwe bekend

 
 
Het Mondriaan Fonds organiseert jaarlijks een oriëntatiereis voor beeldend kunstenaars en bemiddelaars naar buitenlandse regio’s die in opkomst zijn en interessante ontdekkingskansen bieden. Van 2 t/m 16 september 2018 is het reisdoel Zuid-Afrika (Johannesburg & Kaapstad) en Zimbabwe (Harare & Bulawayo). Anke Bangma (directeur TENT), Frédérique Bergholtz (directeur If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution), Patricia Kaersenhout (kunstenaar), Florian Weigl (curator V2_), Farren van Wyk (kunstenaar) en Annet Zondervan (directeur CBK Zuidoost, Amsterdam) zijn geselecteerd aan de reis deel te nemen.
Lees meer…

Nominaties Museumtalent 2018

 
 
Wie wordt het Museumtalent van 2018? Tot en met 15 juli is het mogelijk om jonge talentvolle museumprofessionals te nomineren als Museumtalent. De prijs is bedoeld voor professionals tot 32 jaar die in dienst of betrokken zijn bij een museum in Nederland. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed organiseert de prijsuitreiking en het Mondriaan Fonds financiert het ontwikkelingstraject dat onderdeel uitmaakt van de prijs. Vorig jaar werd Imara Limon verkozen tot Museumtalent, zij maakt nu deel uit van de jury.
Lees meer...


Bekijk de online versie
Uitschrijven
Aanpassen profiel

 

Mondriaan Fonds

Postbus 773

1000 AT Amsterdam

 

Bezoekersadres

Brouwersgracht 276

1013 HG Amsterdam

 

tel: 020 523 15 23

info@mondriaanfonds.nl
www.mondriaanfonds.nl