nieuws

Mondriaan Fonds

1 februari 2019

Centraal Museum Utrecht verwerft uniek werk van Joachim Wtewael

 
 
‘De Bruiloft van Cupido en Psyche’ van Joachim Wtewael komt naar Nederland. Het Centraal Museum Utrecht heeft het werk verworven met bijdragen van het Mondriaan Fonds, het Nationaal Aankoopfonds van het ministerie van OCW, Vereniging Rembrandt en diverse particulieren. Het museum wilde al sinds 1933 een klein mythologisch werk op koper van Wtewael aan de collectie toevoegen. Artistiek directeur Bart Rutten: 'Dit werk, met heel veel nauwkeurige minutieus geschilderde figuurtjes, is misschien wel de mooiste die Wtewael heeft gemaakt. In de uiterst gedetailleerde penseelvoering op dit formaat herken je de meester.' Vanaf april 2019 is het werk op zaal te zien.
Lees meer...

Debat – in aanloop naar Biënnale van Venetië

 
 
Dit voorjaar opent de 58ste editie van de Biënnale van Venetië met in het Nederlands paviljoen een presentatie met nieuw werk van Remy Jungerman en Iris Kensmil. In aanloop naar deze presentatie organiseren de kunstenaars en curator Benno Tempel samen met The Black Archives een debat op zaterdag 23 februari. Een groep van internationale kunstenaars, schrijvers en curatoren zal vanuit verschillende standpunten spreken over de betekenis van het transnationale voor de artistieke praktijk in het algemeen en bij Jungerman en Kensmil in het bijzonder. Met onder meer Paul Goodwin, Sonia Boyce, Mirjam Westen, Charl Landvreugd, Nancy Jouwe en Wayne Modest.
Lees meer...

Een caleidoscopisch geheel aan kunstwerken op Prospects & Concepts

 
 
‘De individuele aandacht en concentratie voor de meest uiteenlopende onderwerpen is ongekend: van walvissenvet tot bijna uitgestorven talen, van dopamine tot censuur, van motten tot de geschiedenis van Radio Kootwijk. Dat maakt het werk van de kunstenaars van Prospects & Concepts 2019 belangrijk en waardevol. Het heeft voor alweer de 7e editie van Prospects & Concepts een prachtig caleidoscopisch geheel aan kunstwerken opgeleverd, die ik stuk voor stuk niet had willen missen,’ aldus curator Macha Roesink. Van 7 tot en met 10 februari tijdens Art Rotterdam in de Van Nellefabriek.
Lees meer...

Nieuwe aanwinsten, nieuwe inzichten

 
 
Van uitbundige bloemenvazen zoals tulpenpiramides in Delfts blauw tot en met art nouveau serviezen van eierschaalporselein, en van boerenbont tot strak minimalisme: de tentoonstelling 'Made in Holland: 400 jaar wereldmerk' in Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden presenteert het succesverhaal van de Nederlandse keramiek in binnen- en buitenland. Meer dan zevenhonderd bruiklenen uit heel Europa zijn voor deze tentoonstelling naar Leeuwarden gekomen. ‘Maar het vertrekpunt,’ aldus directeur Kris Callens in een interview met het Mondriaan Fonds, ‘is de eigen collectie, inclusief aanwinsten die we konden doen dankzij de Bijdrage Collectieprogramma’s.’
Lees meer...

Ronde Prix de Rome Beeldende Kunst

 
 
Beeldend kunstenaars kunnen zich nog tot uiterlijk 21 februari aanmelden voor de Prix de Rome Beeldende Kunst 2019. Aan de kunstenaars die willen deelnemen wordt gevraagd een artist statement, portfolio en een werkplan op te sturen. De Prix de Rome wordt een keer per twee jaar uitgereikt aan een talentvolle beeldend kunstenaar onder de 40 jaar.
Lees meer...

Aanvraagrondes en deadlines

 
 
De meeste bijdragen van het Mondriaan Fonds kunnen gedurende het gehele jaar worden aangevraagd. Voor sommige gelden aanvraagrondes, de eerstkomende deadlines van deze bijdragen zijn: KunstKoopregeling (18 februari), Bijdrage Meerjarenprogramma’s Musea en overige Erfgoedinstellingen (4 maart), Bijdrage Publicaties (4 maart), Bijdrage Samenwerking Musea (4 maart).
Bekijk de kalender


Bekijk de online versie
Uitschrijven
Aanpassen profiel

 

Mondriaan Fonds

Postbus 773

1000 AT Amsterdam

 

Bezoekersadres

Brouwersgracht 276

1013 HG Amsterdam

 

tel: 020 523 15 23

info@mondriaanfonds.nl
www.mondriaanfonds.nl