nieuws

Mondriaan Fonds

01 september 2020

Toekenningen Compensatieregeling Coronacrisis Musea 40.000 – 100.000 bezoekers

 
 
27 musea verspreid over Nederland krijgen via de 'Compensatieregeling Coronacrisis Musea 40.000 – 100.000 bezoekers' compensatie voor hun inkomstenderving door covid-19. Alle aanvragen van musea die aan de voorwaarden voor de regeling voldoen zijn toegekend. De bijdrage per museum is 60.000 euro, gefinancierd uit het steunpakket voor de beeldende kunst- en erfgoedsector bij schade door covid-19.
Lees welke musea een bijdrage ontvangen…

Kabinet trekt 482 miljoen euro extra uit voor culturele sector

 
 
Goed nieuws: de culturele sector krijgt 482 miljoen euro extra ondersteuning van het kabinet. Het Mondriaan Fonds is blij dat minister Van Engelshoven van OCW het kabinet heeft weten te overtuigen van deze belangrijke impuls en sluit zich aan bij haar woorden: ‘De culturele en creatieve sector is juist in deze crisistijd onmisbaar. Een sector die het leven mooier maakt, mensen verbindt en verrast en die aan heel veel mensen werkgelegenheid en inkomen biedt. Creativiteit is nodig om een uitweg te vinden uit de beperkingen die we onszelf moeten opleggen. Dat zie je ook aan de vele initiatieven die zijn ontstaan om voorstellingen, exposities en allerlei andere creatieve ideeën voor publiek mogelijk te maken op anderhalve meter. Ik heb daar grote waardering voor. Maar we zijn er helaas nog niet, daarom is deze steun ook zo belangrijk.’ De Rijkscultuurfondsen praten met de minister over hun rol bij de verdeling van het steunpakket.
Lees meer over het nieuwe steunpakket…

Adviseurs gezocht!

 
 
‘Ik vind het belangrijk mij in te zetten voor de kunst en verandering vanuit een beleids- en beoordelingsniveau. En ik ben geïnteresseerd in een beter overzicht van het veld. Daarom ben ik adviseur van het Mondriaan Fonds,’ aldus Vincent van Velsen, schrijver, kunstcriticus en curator. Deze weken vertellen verschillende spelers uit het veld op onze social media kanalen waarom zij adviseur van het Mondriaan Fonds zijn. Ken jij of ben jij een nieuwe adviseur? Zegt het voort of solliciteer zelf, tot en met 7 september!
de vacature vind je hier...

Overbrugging voor kunstenaars in coronatijden

 
 
‘Voor corona ging alles bergopwaarts. Ik verheugde me op de kunstbeurs in Brussel: ik zou in die periode solo in een pop-up show in de stad exposeren. Maar ja: exit beurzen, verkopen, workshops en shows! Financieel ging het van groei naar vette krimp. Tijdens de lockdown werkte ik thuis, zonder atelier. Wat een zegen dat het Mondriaan Fonds kunstenaars compensatie kan bieden: hoofdrust na alle stress.’ Kunstenaars en bemiddelaars kunnen een tijdelijke bijdrage aanvragen om deze crisisperiode te overbruggen.
Lees hier het interview met kunstenaar Arash Fakhim...

Oud-winnaar over de Monumententalentprijs: Cultureel erfgoed? Houd het levend!

 
 
‘Deze prijs voelt als dé kans af te maken wat ik toen heb laten liggen. Een studie Cultuurwetenschappen gaat alles versterken wat ik nu onder handen heb’, aldus Christian Pfeiffer die in 2019 werd uitgeroepen tot Monumententalent. Tot 16 september kunnen jonge professionals werkzaam in de monumentensector worden voorgedragen. Het Mondriaan Fonds financiert de talentprijzen; de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed organiseert de prijzen namens de minister van OCW.
Lees hier over de prijs...

Het Klimaatmuseum gaat voor Pampus

 
 
Van cultuurcentrum tot pop-up museum: iedereen kan opdrachtgever zijn en kunst in het hart van onze samenleving plaatsen. Zo heeft Het Klimaatmuseum drie kunstenaars uitgenodigd nieuw werk over klimaat te maken op Forteiland Pampus. Kent Chan, India Rose Klap en kunstenaarsduo Anne Fehres en Luke Conroy maakten ter plekke werk waarbij ze zich hebben laten zich inspireren door het duurzame eiland en haar bezoekers. De werken zijn nog tot en met 13 september te zien.
Lees meer over de bijdrage opdrachtgeverschap…


Bekijk de online versie
Uitschrijven
Aanpassen profiel

 

Mondriaan Fonds

Postbus 773

1000 AT Amsterdam

 

Bezoekersadres

Brouwersgracht 276

1013 HG Amsterdam

 

tel: 020 523 15 23

info@mondriaanfonds.nl
www.mondriaanfonds.nl