nieuws

Mondriaan Fonds

10 januari 2019

‘Kunst en erfgoed zijn een handleiding voor onszelf’

 
 
Maak kennis met Eelco van der Lingen, per 1 maart begint hij als directeur van het Mondriaan Fonds: 'Cultureel erfgoed en beeldende kunst zijn nauw aan elkaar verbonden. Ik beschouw ze als handleiding tot onszelf. Erfgoed laat zien waar we vandaan komen; beeldende kunst reflecteert op het heden en biedt ons mogelijke perspectieven voor de toekomst. Als publiek staan wij tussen beide in. De verbinding tussen die twee: dat zijn wij zelf.’
Lees meer...

Nieuwe ronde Prix de Rome Beeldende Kunst

 
 
De nieuwe ronde van de Prix de Rome Beeldende Kunst is gestart. Beeldend kunstenaars kunnen worden voorgedragen door een geselecteerde groep scouts, door derden of door zichzelf. Aan de kunstenaars die willen deelnemen wordt gevraagd een artist statement, portfolio en een werkplan op te sturen. De Prix de Rome wordt een keer per twee jaar uitgereikt aan een talentvolle beeldend kunstenaar onder de 40 jaar.
Lees meer...

Bijdrage voor de Fokker F.28 Fellowship

 
 
Het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep heeft van het Mondriaan Fonds een Bijdrage Incidentele Aankopen ontvangen voor de aankoop van een Fokker F.28 Fellowship. Dit vliegtuig, dat zich nu bevindt in Mali, is het oudste straalverkeersvliegtuig van de Nederlandse vliegtuigfabriek dat nog bestaat. Om het vliegtuig te redden van de sloop begon het museum een fondsenwervingsactie voor het vervoer naar Nederland en de restauratie. Ook particulieren en bedrijven kunnen een donatie doen. Het museum hoopt de Fokker F.28 dit voorjaar te kunnen aankopen.
Lees meer...

Een waaier aan disciplines op Prospects & Concepts 2019

 
 
Voor de zevende keer presenteert het Mondriaan Fonds tijdens Art Rotterdam de tentoonstelling Prospects & Concepts. Op de tentoonstelling is werk te zien van de 67 beeldend kunstenaars die in 2017 een financiële bijdrage ontvingen om een start te maken met hun carrière. Het Mondriaan Fonds heeft voor deze editie Macha Roesink uitgenodigd de tentoonstelling samen te stellen. De tentoonstelling biedt ook dit jaar weer een uiteenlopende waaier aan disciplines, variërend van schilderkunst tot videokunst, van performances tot fotografie en nog veel meer.
Lees meer...

Get a Grant Event Maastricht

 
 
Wanneer kan je een bijdrage aanvragen, hoe gaat dit in z’n werk en waar moet je op letten? Het Mondriaan Fonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie organiseren ook dit jaar weer een reeks Get a Grant Events, met informatie over bijdragemogelijkheden voor (bijna afgestudeerde) kunstenaars en ontwerpers. De eerstkomende bijeenkomst vindt plaats op donderdag 24 januari 2019, van 14:30 tot 16:30 uur, op de Maastricht Academy of Fine Arts and Design.
Lees meer...

Bezoekers in het nieuwe jaar

 
 
Ook voor 2019 heeft het Mondriaan Fonds weer buitenlandse gasten uitgenodigd zich te oriënteren op de actuele ontwikkelingen in de kunst in Nederland. Het fonds wil daarmee internationale belangstelling wekken voor hedendaagse kunst in Nederland en de positie daarvan in het buitenland versterken. De eerste gast is Prem Krishnamurthy (partner en directeur van Wkshps in New York City en artistiek directeur Front International). Hij bezoekt Nederland van 21 tot en met 25 januari.
Lees meer...

Pitch je Plan en verhoging vaste bijdrage Projectinvestering Kunstenaar

 
 
Ben je kunstenaar en heb je een in tijd begrensd plan? Aanvragen voor een Projectinvestering Kunstenaar kunnen nu bij wijze van pilot ook worden gedaan via video of audio. Maak bijvoorbeeld een vlog of animatie. Licht hierin je werk toe, je werkplan en je presentatieplan. Voor de Projectinvestering Kunstenaar is ook de vaste bijdrage per 1 januari verhoogd van 1.700 naar 2.200 euro per maand.
Lees meer…

Een bijdrage voor meerjarige programma’s instellingen

 
 
Van de ontwikkeling van een nationaal knooppunt voor Oral History in samenwerking met Museum TwentseWelle tot de herinrichting van de vaste presentatie van Nationaal Monument Kamp Vught. Achttien instellingen ontvingen een Bijdrage Meerjarenprogramma’s Musea en overige Erfgoedinstellingen voor de realisatie van hun programma’s. De eerstvolgende deadline is 4 maart.
Lees meer...


Bekijk de online versie
Uitschrijven
Aanpassen profiel

 

Mondriaan Fonds

Postbus 773

1000 AT Amsterdam

 

Bezoekersadres

Brouwersgracht 276

1013 HG Amsterdam

 

tel: 020 523 15 23

info@mondriaanfonds.nl
www.mondriaanfonds.nl